
Aşıklar Karslıları coşturdu
Kars Belediyesi tarafından 8’incisi düzenlenen ve 3 gün sürecek olan “8’inci Uluslar arası Aşıklar Bayramı’na” 8 ülkenden 180 aşık katıldı.
Kars Belediyesi'nce düzenlenen aşıklar bayramında sazın ve sözün ustalarını Kars’ta buluşturuldu.
Bayrama Türkiye'nin yanı sıra, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'dan aşıklar yer aldı. Halk Eğitim Çok Amaçlı Salonu’nda yapılan aşıklık kültürüne, Karslı vatandaşlardan da büyük ilgi olduğu gözlerden kaçmadı.
TRT ve Çay TV’nin Canlı yayın yaptığı “8’inci Uluslar arası Aşıklar Bayramı” aşıklık kültürünü yaşatan diğer ülkelerden gelen aşıkların yaptığı sazlı, sözlü gösterilerle Karslıların beğenilerini topladı. Yurt dışından Kars’a gelerek bayrama katılan aşıklara Kars Valisi Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş tarafından plaket ve hediye takdim edildi. Karslı aşıklar ise TRT Canlı yayınına konuk olarak, sahnede aşıklık geleneğinden olan atışma yaptılar. Aşıkların yaptığı atışma, salonu kahkahaya boğdu.
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Âşıklarda çok izledik, çok dinledik. Gelenek görenekle devam eden bir ustalık bu... Ben annemi hep âşık dinlerken hatırlarım. Eski bir teybimiz vardı ve anneme geldiğiniz zaman kılık kıyafet almanız falan hiç umurunda olmazdı. En eski âşık kasetlerini bulup getirdiğiniz zaman en mutlu anı oydu. Bunları bulamadığın zamanda aslında hiç anlamazdı ama sabahları onu eskiden İranlar Erivan’dan Kürtlerin radyosu diye bir radyo vardı. Çok yalın sesli türkü söylerlerdi. Annem de Allah için anlamazdı ama sabahları hep bunu dinlerken görürdüm. Âşıklığa sevgimiz ta o zamandan başlıyor. Tabiî ki birde vakit buldukça gerek Kars’ta gerekse Erzurum’da ben okurken Mevlüt İhsani ustanın bir kıraathanesi vardı. Reyhanî ustanın geldiği yer yer katıldığı bir kahveydi orası. Orada da öğrenci harçlıklarımızla gidip âşık dinlemeye çalıştığımız kış günleri vardı. Bu bizim böyle görerek sevdiğimiz ve göstererek sevdirmeye çalıştığımız bir uğraştır. Bundan biz çok zevk alırdık. Ruhumuza ciddi katkıları olurdu. Ülkenin birlik ve beraberliğine ve köklerine olan bağlılığı sürdüren bir sanat bir uğraştır. Bizim gönlümüzde derin yeri vardır. Biz istiyoruz ki insanlarımız gençlerimiz özellikle bununla yoğrulsun bunu anlayarak büyüsünler. Bu manada 8. düzenlenen bu tören son derece önemlidir. Âşıklığın aslında ne kadar zor bir şey olduğunu, ne derin bilgi ve manalar içerdiğini biliyoruz.
Türk’ün giriş kapısı Selçuklu Rus yapısı Anadolu tapısı Karsımıza şehrimize hoş geldiniz
Âşıklık gelenektir bilene gelecektir bizler destek olmasak biliniz ölecektir
Âşıklık özümüzdür gönlümüz gözümüzdür derdi sevinci çalan sazımız sözümüzdür
Yunus âşık mı oldu boş iken nasıl doldu âşıklar meclisinde çabucak yeri buldu
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da, “Söyleyecek sözü olup söylememek bir eksikliktir. Ancak sözü çok uzatmakta hele böyle bir mecliste ayrı bir eksikliktir. Âşıklık geleneği kültür, kültürel birikim olmazsa olmazımızdır. Eğer bir takım ulusların, bir takım memleketlerin, bir takım milletlerin geçmişe dayalı kültürel birimleri sağlam olmazsa geleceklerinin de o denli sağlam olması mümkün değildir. Hamd ediyoruz şükrediyoruz ki bu coğrafya da, bu topraklarda bizim bin yıllara varan çok değerli bir geçmişimiz, birikimimiz vardır. İşte âşıklık geleneği de bunun en iyi örneklerindendir. Bu örneği bugün yaşatıyor olmak, gelecekte yaşatıyor olmak anlamında katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Kars Valisi Eyüp Tepe ise şöyle konuştu:
“Âşıklık Orta Asya’dan Dede Korkutan başlayarak binlerce yıl ötesinden günümüze taşınan bir gelenektir. Kars ülkemizde halk şairleri ve halk hikâyecilerinin en çok yetiştiği ve bu geleneği, bu mirası bugüne kadar yaşatmış ve inşallah bundan sonrada yaşatacak yörelerin başında gelmektedir. Yüzlerce halk şairi ve hikâyesiyle Kars yöresinin sahip olduğu miras bütün dünyaca bilinmektedir ve takdir edilmektedir. İster şair, ister saz çalan, deyişler söyleyen âşık, isterse yalnız halk deyişleri ve manzume yazanlar olsun Kars en zengin halk şairleri ve hikâyecilerin ocağıdır. Âşıklarımız düğünlerde derneklerde; divaneler, koşmalar, destanlar, türküler, bayati türü halk şiiri örnekler ile can kulağıyla dinlenen toplumuzun gönlünde taht kurmuş çok önemli değerlerimizdir. Bu nedenle de ülkemizin en sıkıntılı dönemlerinde milli duygularımızı ayakta tutmuşlar ve halkımızı motive etmişlerdir. Aşıklık Allah vergisi bir özelliktir. Hiçbir okul medrese eğitimi almadığı halde, zekâlarıyla, hafızalarıyla, sürekli toplum içinde omlarıyla ve toplumsal olaylarla ilgilenmeleriyle âşık toplantılarında bulunmaları nedeni ile sözleri, nağmeleri adeta dinleyenleri büyüleyen insanlardır âşıklarımız. Dillerinden dökülen sözler, nağmeler içlerinden gelir, gönüllerinden gelir ve halkımızın duygularına tercüman olurlar âşıklarımız. Yöremizde yetişen Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova, Aşık Sümmani, Sabri Şimşekoğlu, Aşık Alirıza Ezgi, Aşık Feryadi, ve daha adını sayamayacağımız nice sanatlarıyla, olaylara bakışlarıyla, toplumumuzda bıraktıkları izlerle daima gönlümüzde yer alacaklardır. Halkımızın bağrından yetişen ve bugün aramızda olmayan, geçmişte ebediyete uğurladığımız sazıyla sözüyle milletimizin gönlüne taht kuran tüm bu âşıklarımızın rahmet ve minnetle anıyorum. Eski üstatlardan aldığı âşıklık mirasını bugün yaşatan ve gelecekte de inşallah yaşatacak olan genç âşıklarımıza da başarılar diliyorum. Âşıklar bayramınız hayırlı olsun.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.