1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 1 hafta evinde besledi
1 hafta evinde besledi

1 hafta evinde besledi

Kars’ta vatandaşlar artık o kadar bilinçli ve duyarlı ki nerede bir yaban hayatını çıkmazın içinde görseler hemen bu 3 merkezden birini arayarak harekete geçiriyor ve bu merkezlerde yapılan tedavilerin ardından da yaban hayatı yeniden doğaya bırakılıyor.

A+A-

Kars’ta son zamanlarda sıkça görülmeye başlanan kerkenez kuşlarından uçuş sırasında yorgun düşerek Kars Çayı kenarında konaklayan iki yavru kerkenez duyarlı bir vatandaş tarafından evinde 1 hafta ciğerle beslendikten sonra Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne teslim edildi.

Kars’ta Kafkas Üniversitesi (KAÜ) bünyesinde 3 yıl önce kurulan Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile KuzeyDoğa Derneği’nin koordineli çalışması, yaban hayatına karşı halkı bilinçlendirmesi, yaralanan yaban hayatını tedavi ederek doğaya salması çalışmaları yöredeki bilinci de artırdı. Bu da vatandaşların duyarlılığını artırdığı gibi yaban hayata verilen önemi de sürekli gündeme taşıdı. Uzun yıllar önce yol kenarlarında öldürülen, araçların çarpması sonucu yaralanan ve sahipsiz kalan hayatı bu 3 merkezin işbirliği ve vatandaşların da katkılarıyla yeniden hayat bulmuş oldu.

Kars’ta vatandaşlar artık o kadar bilinçli ve duyarlı ki nerede bir yaban hayatını çıkmazın içinde görseler hemen bu 3 merkezden birini arayarak harekete geçiriyor ve bu merkezlerde yapılan tedavilerin ardından da yaban hayatı yeniden doğaya bırakılıyor.

Son günlerde sıkça rastlanan kerkenez yavrularının uçuş sırasındaki yorgunlukları ve bu yorgunluklardan doğan yaralanmaları duyarlı vatandaşlar sayesinde mutlu sonla noktalanıyor. Gürsel Ergül (51) isimli vatandaş da Kaleiçi Mahallesi Dereiçi mevkiinde balık tutarken Kars çayı kenarında iki kerkenez yavrusu buldu. Uçuş sırasında yorgun düşen kerkenez yavrularını Yusufpaşa Mahallesi’ndeki evine götüren duyarlı vatandaş Gürsel Ergül, ciğer ve ekmek kırıntılarıyla kerkenezleri besledikten sonra KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban’ı aradı. Çoban, vatandaşın evine giderek uçma yeteneklerini henüz kazanmamış olan kerkenez yavrularını alıp bakımları ve tedavileri için Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürdü. Burada bir süre ciğerle beslenecek olan kerkenez yavruları uçma yetenekleri kazanıp güçlendikten sonra yeniden doğaya salınacak.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, yavruların uçuş denemelerinde kanatlarını alıştırmaya çalışırlarken yuvalardan düşebildiklerini belirtti. Gürsel Ergül gibi duyarlı vatandaşların da bunları bulup Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezine teslim ettiklerini ifade eden Çoban, “Bizde bu hayvanların uçuş eğitimini tamamlayıp tekrar bulundukları doğaya bırakıyoruz. İki kuş da Kaleiçi mevkiinde bulunmuş ve bizde tedavileri yapıldıktan sonra Kaleiçi mevkiinde tekrar doğaya bırakacağız. Bu iki kerkenez kuşu şehir içerisinde görülen bir kuş türüdür. Şuan Kars’ta bir çok binanın çatısında ürüyorlar. Genellikle çatı ve kayalık kenarlarında yuva yapıyorlar. Son günlerde şehir merkezinde çokça görülmesi nedeniyle vatandaşlarımızın duyarlılığının da arttığını görmekteyiz.” diye konuştu.

KAÜ Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi’nin başarılı çalışmasıyla vatandaşların daha hassas olduğunu gördüklerini belirten Çoban, “Vatandaşlar buldukları her kuşu götürebilecekleri bir merkez olduğu için daha rahatlar. Çünkü buldukları her kuşu Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getiriyorlar.” şeklinde konuştu.

Kuşları bulan vatandaşlar ile ilgililerin buluşması sırasında geçen zamanda da vatandaşların kuşları evlerine götürüp yemek ihtiyacını karşılamasının kuşların sağlığı açısından önemli olduğunu kaydeden Çoban bu duyarlılık arttıkça Kars’ın gelecekte daha zengin bir yaban hayata kavuşacağını ifade etti. Çoban, vatandaşların bu kuşlara evlerinde baktığı sürede kendilerine alışmış olmalarından bunların evcilleştiğini düşünmemelerini de isteyerek, “Bu tür gelişmelerle evcilleşme olayı yaşanmamakta. Çünkü birkaç gün yalnız kaldığında tekrar vahşileşiyorlar. Şimdi evcilleşmiş gibi görünüyorlar ama sonra tekrara vahşileşiyorlar. Herhangi bir acil durumda aynı vahşiliği tekrar gösteriyorlar. Vatandaşlarımızdan ricamız; bu tür kuşları buldukları zaman Kars Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğüne haber verdikleri taktirde onlarda hemen gelip kuşu teslim alıp Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezine getirirler.” açıklamasını yaptı.

Kars’ın bu yönden çok şanslı olduğunu da aktaran Çoban şunları söyledi:

“Çünkü Kars’ta Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi var ve bu iki kurum çok entegre çalışıyor. Bakanlığın şuan buraya 2 milyon TL yatırımı var ve bu paraya yeni bir rehabilitasyon merkezi daha kuruluyor. Bu tamamen yaban hayatı için dizayın edilmiş bir merkez olacak. Şuan temeli atıldı, üniversite sahası klinik binalarının hemen yanında yapılacak ve iki ay içerisinde bitirilecek. Yapılacak olan rehabilitasyon merkezi Doğu Anadolu bölgesine hitap edecek. Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır illerine hizmet edecek. Bu bölgedeki yaralı hayvanları Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezine yönlendirecekler. Şuanda merkez çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Çünkü duyarlı vatandaşlarımız buldukları yaban hayvanları merkeze teslim ediyorlar. Buradan vatandaşlarımıza son bir çağrım olacak; buldukları yaban hayvanlarını bir kutu içerisin koymaları ve kutu üzerinde delik açsınlar ondan sonra da Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğüne haber versinler. Böyle olması halinde onlarda hemen gelip kuşu teslim alıp Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezine getirirler ve gerekli müdahaleler yapılır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.