
12.5 milyon TL’lik Kentsel Dönüşüm
12.5 milyon TL’lik Kentsel Dönüşüm...
Kars Belediye Başkanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’ye Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Atatürk ve Bayrampaşa Mahallelerinde yaptırılacak olan 2 bin 30 konutun ilk etabı olan 698 konutun temelinin atılması üzerine hak sahiplerinin heyecanlı bekleyişleri aşladı. Tek istekleri ise kira ödemelerinde mağdur edilmemek ve konutların fazla geciktirilmeden teslim edilmesi
Uzun zamandır temellerin atılacağı günü iple çeken hak sahipleri tören alanını saatler öncesinde doldurdu ve heyecanla ilk harcın atılmasını bekledi. Tören alanı Başbakan Erdoğan, Atatürk posterleri ve Türk Bayraklarıyla donatıldı. Davul zurna eşliğinde gönüllerince eğlenen hak sahipleri 7’den 70’e alana akın etti. Planlar kuruldu, sohbetler edildi, inşaat alanında incelemeler yapıldı ve yeni kurulacak binaların ve içine girilecek daireleri hayalleri kuruldu.
Yapılacak ilk binanın temeli için hazırlanan beton aracı ve kesilmesi bekleyen kurbanlığında alana alınmasıyla heyecan arttı. Vali Eyüp Tepe, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Kentsel Yönetim Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu’nun alana gelmesiyle birlikte törene geçildi. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ardından da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılacak çalışmalara temel atma töreniyle start verildi.
Hasan Altunbey: Atatürk mahallesindenim. TOKİ’de bizim dairelerimiz var. Evleri TOKİ’ye verdik. Şu an kiradayız. Temel atma töreni de yapıldı inşallah evlerimiz zamanında teslim edilir.” dedi.
Hak sahibi Filiz Nergizbdağ ise, “Bayrampaşa mahallesindeyiz. Temel atıyoruz, hayırlısı. Bizimde evlerimiz yapılsın, hayırlısıyla bizlere teslim edilsin. Bizim isteğimiz budur, biz perişan olmayalım. Söylediklerim budur balam. Bizim bundan başka sözümüz yoktur. Valla iki sene diyorlar ama gerek iki sene çekmeye. Çünkü biz kiradayız, perişan haldeyiz, erkenden teslim edilirse çok güzel olur.” diye konuştu.
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da, “Biz buraya geldiğimizde gerçekten çarpık yapılaşmanın olduğunu, konutların çok dağınık alanlara yayıldığını ve bu anlam içerisinde çok da sağlam yapılar olmadığını gördük. Aklımızdan geçirdiğimiz gibi çağdaş standartlarda kentsellik yenileme alanı içerisinde işte bunun içerisinde yeşil alanların bulunduğu eğitim alanlarının olduğu kültürel faaliyetlerin yapıldığı ve sağlık alanların olduğu bir kentsel yenileme alanı içerisinde kentsel dönüşüm projesi kapsamına bağlı olarak vatandaşlarımıza, hemşehrilerimize sağlıklı konutlar yapabilir miyiz? Bunu düşündük ve harekete geçtik.” şeklinde konuştu.
Başkan Bozkuş daha sonra şunları söyledi:
Burada yeşil alanlarıyla belirttiğim gibi caddeleri, sokaklarıyla, parklarıyla ve sonuç itibariyle hayal ettiğimiz düşündüğümüz proje bugün gerçekleşiyor. Bunun yerleşim alanı yaklaşık 37. 5 hektarlık bir alana yerleşiyor. 2030 tane konut yapılacak. 875 tane hak sahibi bulunuyor. Birinci etapta 698 tane konut, 24 derslik okul ve 6 bin kişi kapasiteli camimiz var. Ve bunların bütün maliyetini dikkate aldığımızda 55 trilyon üzerinde 56 trilyona yakın bir ihale bedeli var. Yine biz belediye olarak bu mahalleye ne katkı sundunuz derseniz? Tabi biz kendi başımıza bu projeyi hayata geçirme belediye personeliyle zor gözüküyordu. Müşavir firma ihalesi yaptık. Müşavir firmanın görevi 2009 ayının 8. ayında TOKİ ile ön protokol imzalamıştır. Ön protokol kapsamındaki taahhüdümüz de olan bütün görevlerimizi yerine getirmekti. Ne vardı burada? Burada projelerin hazırlanması var, mimari projelerin üç boyutlu olarak tekrardan zemin etütleri çalışması vardı. Ticarethaneler yapılacak, semt pazarı yapılacak, bunların projelerinin hazırlanması lazımdı. Bütün bunlara belediye 428 bin lira masraf yaptık. Artı belediyenin kendi arsalarından dolayı 110 daire belediyemize düşüyordu. Biz bunları almadık, bunun maliyeti nerden bakarsanız en az 12 milyon TL bugünkü fiyatlarla. Ve biz bunu para olarak değil de metrekare olarak buradaki 875 kişiye dağıttırdık. Yani burada mahallemize 12.5 milyon TL üzerinde katkımız olmuştur.
Buradaki amacımız neydi? Yerinde bir çözüm olsun dedik. Kentsel dönüşümün yenilemenin âmâcıda budur. Şahıslar mahallesini terk etmeden mahallesinde konutlarına sahip olsunlar dedik. Bu anlam içersinde çalışmalarımızda bize belediye personelimiz Ankara imar firmamız ve en büyük desteği de TOKİ’nin kentsel yenilenme daire başkanlığında yer birimlerinden gördük. Bize her konuda hem yönlendirmede hem de sorunların çözülmesinde ciddi anlamda destekleri oldu. Ben inanıyorum ki bunu sadece Kars’a değil Türkiye’nin tüm illerinde ve ilçelerinde bu tür projelerin hayata geçirilmesinde toplu konut idaremizin ciddi anlamda destekleri var, katkıları var, yol gösteriyorlar. Hiçbir şekilde bugün git yarın gel demiyorlar. Kendi işleri gibi konuları takip ediyorlar. Çok kısa süre içersinde 698’in ihalesi yapıldı. Seneye bunların teslimatı yapılacak. 2014 yılı içersinde eğer 875 hak sahibinin kalabilecek yerleri olsaydı beklide hepsinin ihalesi birden yapılabilirdi. Ama burada konaklama sorunu olduğu için etap etap yapılmaya karar verildi. Bu anlam içerisinde sonucun ilimize, ülkemize, mahalle sakinlerine herkese hayırlı olmasını diliyorum. Bu şekliyle de yaklaşık 9 mahallemizde 7 bin 100 tane gecekondu vasfında konutumuz modern tesislere, modern konutlara dönüşecek. Burada 25 bin kişi oturuyor, 6 milyon kare alana yerleşmiş ve biz sadece bunların alt yapısını üst yapısını yapsaydık 5 yüz milyon yani 5 yüz trilyon tutuyor. Ama şimdi ise alt yapılarıyla üst yapılarıyla konutlarıyla birlikte 350 trilyona mal oluyor. Ve 4 milyon kare arsamız artıyor. Bu bizim en başarılı ve kalıcı projelerimizden birisi olacak.”
1 Etap maliyeti 2010 ılı değerlerine göre 41 milyon 500 bin TL olacak olan 698 konutun yanında; Kültürel Tesis, Eğitim Alanı, Dini Tesis, Ticaret Alanı, Pazar Alanı, Sağlık Alanı, Yeşil Alan ile Çocuk Oyun Alanları ve Kentsel Servis Alanı oluşturulacak. Ayrıca, 1 adet 24 derslik İlköğretim Okulu ve 1 adet Cami de yapılacak. 1. Etap olarak belirlenen alanda bulunan hak sahiplerinin daireleri 75m2, 85m2, 120m2 e 150m2’lik dairelerden oluşacak.
Şu ana kadar yapılan çalışmalar ise şöyle: Hak Sahipliği Tespiti-Fizibilite Raporu-Kentsel Tasarım Projesi-Jeoteknik Zemin Etüt Raporu, Tasarım Projesinin 3 Boyutlu Hale Getirilmesi, İmar planı Yapımı, Konutlara Ait Mimari Proje Çizimi, Mera Vasfı Değişikliği, Yıkım-Hafriyat, Ticari ve Sosyal Alanların Projelerinin Hazırlanması. Bunların toplam maliyeti 428 bin 402 TL’yi buldu. Yine, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı İlanı 14.10.2011-Acele Kamulaştırma 04.02.2012 için Bakanlar Kurulu Kararı Alınması ve hak sahiplerine yüzde 50’Sİ TOKİ, yüzde 50’si Belediye tarafından karşılanmak üzere 350 TL’ye kadar kira yardımı yapılıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.