1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 150 yıllık ütüyle 45 yıllık emek
150 yıllık ütüyle 45 yıllık emek

150 yıllık ütüyle 45 yıllık emek

Kars’ta 150 yıllık ütüye gözü gibi bakan “Terci Neco” lakaplı Necmettin Burulday (57), 9 kilogram ağırlığındaki ütüsüyle ekmek parası kazanmayı sürdürüyor.

A+A-

İşlerinden memnun olduğunu söyleyen Burulday, “Tek sıkıntımız sıcak para akışının olmamasıdır. Millette para olsa işler iyi ama para olmayınca işlerinde tadı tutu kalmıyor” dedi.

Ortakapı Mahallesi Havuz sokak üzerinde terzicilik yapan Burulday, sipariş üzerine müşterilerine elbise dikiyor. 45 yıl önce İstanbul’da başladığı terzicilik mesleğini Kars’ta sürdüren Burulday, kaliteli kumaşlarla müşterilerinin özel isteğine göre hazırladığı elbiseleri itinayla dikiyor. Elbiselerin rengini, kumaşını ve ne şekilde olacağını müşteri belirliyor. Büyük bir itinayla tezgaha konulan kumaş daha sonra Necmettin Burulday’ın hünerli ellerinden şekilleniyor. Müşteriler zaman zaman da dükkana giderek prova veriyor ve elbise müşterinin üzerinde son kez gözden geçiriliyor. Eksikler giderildikten sonra da yaklaşık 10 gün için içinde dikimi tamamlanan elbise müşteriye teslim ediliyor. Müşteri tam da istediği gibi bir elbiseye kavuşmanın, terci de müşterisini memnun etmenin sevincini yaşıyor.

Genelde erkek müşterilere hizmet veren “Terzi Neco” lakaplı Necmettin Burulday, erkeklerin özellikle takım elbisede oldukça hassas olduklarını ve en ince ayrıntısına kadar elbisenin üzerlerine oturması konusunda titiz olduklarını belirtti. Kars’ın en eski terzilerinden biri olduğunu da ifade eden Burulday, küçücük dükkanında müşterilerine hizmet vermenin mutluğunu her zaman yaşadığını, tek sıkıntısının kentteki ekonomi durgunluk olduğunu o yüzden de sıcak para akışı olmadığı için maddi sıkıntı çektiğini söylüyor. Bir işyerinin dönmesi için sıcak paraya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Burulday, “Umarız ekonomi iyi olur ve herkeste para bulunur. Çünkü para olmayınca insanda huzurda kalmıyor. İstiyoruz ki herkes varlıklı olsun. Biz esnaflar yaptığımız işin karşılığını ekonomi olarak alamayanıca tezgahın dönmesi de sıkıntılı oluyor.” diye konuştu. 

Çok sayıda özel müşterisinin olduğunu ve yıllardır bu müşterilerine elbise diktiğini de kaydeden Burulday, terziciliğin titizlik isteyen bir meslek olduğunu ve bunun da ince noktaları bulunduğunu söyledi. Bu ince noktalardan yani dikkat edilmesi noktalardan da söz eden Burulday, elbisenin yaka ve göbek kısmının erkek için önemli olduğunu ve bunlara dikkat edilmesinin unutulmaması gerektiğini belirtti.

150 YILLIK ÜTÜ

Terzi Necmettin Burulday, 150 yıllık, eskimeyen, kırılmayan ve arızalanmayan ütüsüyle çalışmasını sürdürüyor Bu tarihi ütüyü İstanbul’da mesleğe ilk başladığı yıllarda terziciliği bırakan bir esnaftan satın aldığını ve halen elbiselerin ütüsünü bu ütüyle yaptığını söyledi. 9 kilogramlık ütüyle çalışan Necmettin Burulday, müşteri memnuniyetinde 150 yıllık ütünün de çok önemli faydası olduğunu da sözlerine ekledi.

Terzi Necmettin Burulday dana sonra şunları söyledi:

“İşlerimiz iyi ama piyasada para yok. Tek şikayetimiz bu. Eğer bir terzi sanatını iyi icra ederse müşterisi de hazır elbiseden ziyade terzide elbise yaptırmayı tercih eder. Bu terzinin sanatına göre değişir. Benim farkım da sanatıma saygılı olmamdır. Çünkü müşterimin iyi giyimi beni yakından ilgilendiriyor. Elbisenin kol ve yakası çok önemlidir. Müşteri bunlara çık dikkat ediyor. Müşteri de elbisenin güzel olmasını ve üzerine yakışmasını istiyor. Müşterimden de işimden de memnunum. İşimi seve seve yapıyorum. Yetiştirdiğim çırak da var. Bu mesleği günü gelince ona bırakacağım. Ama ben ölene kadar bu mesleği devam ettireceğim. Bu meslek olmaz ise konfeksiyon olayı da olmaz. Çünkü yine bu meslekte tecrübe edinenler konfeksiyonlarda çalışıyor. Çünkü sıradan biri gelip elbiseye kol takamaz, cep yapamaz ve pantolon dikemez.”

Elbise provası veren Kars Esnaf ve Sanatkarla Odaları Birliği Başkanı Adem Burulday da, takım elbiseye çok önem verdiklerini ve zaman zaman da provaya gelerek kontrol ettiklerini söyledi. Terzi Necmettin Burulday’ın işini titizlikle yaptığını da ifade eden Adem Burulday, elbisenin üzerine oturmasını çök önemsediklerini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.