1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 25 bin fidan toprakla buluşacak
25 bin fidan toprakla buluşacak

25 bin fidan toprakla buluşacak

Kars Orman İşletme Müdürü Murat Doğanay, Ani yolunda 25 bin fidanın toprakla buluşacağını söyledi.

A+A-

Doğanay, “Kars- Ani yolunda ki ağaçlandırma çalışmamız 6 Ekim tarihi itibari ile başladı. Sonbahar ekinleri bunlar. Biz ilkbaharda orada çukur açardık. 2 metrede bir çukur açarak toprak hazırlığı yaptık. Toprağın çökmesini bekledik. Mineral yapının oluştuğunu görünce 6 Ekim’den itibaren dikim çalışmalarımız başladı. Özellikle Anı yolunda boylu fidanlara ağırlık verdik. Anı yolunda.toplam 25 bin boylu fidan toprakla buluşacak. Şuanda ki çalışmamız Anı ören yeri üzerinde ki Esenkent Köyünden başladı. Ayrıca da Anı Ören Yeri kenarında üst boy yapraklı ağaçlarla gölgelik oluşturmak için orada da ağaçlandırma çalışması yapacağız. Yine Kars- Selim devlet karayolu üzerinde bulunan ilk 10 km.’lik bölümde de ilkbaharda arazi hazırlığı yaptık. Toprak işlememizi yaptık. Ve şimdi orada da boylu fidanlarla yol kenarı ağaçlandırmasını başlattık. Oraya da toplam 15 bin üst boy yapraklı fidan ve ibreli sarıçamlarla karıştırıp ekim yapacağız. Yani her 10 metrede bir boylu bir çam, arada da yapraklı ağaçlarla yöremize uygun ağaç türlerini kullanarak 15 bin fidanı da orada toprakla buluşturacağız.” dedi.

YAKLAŞIK 10 BİN ÜST BOYUT FİDAN ÜNİVERSİTE İÇİNDE TOPRAKLA BULUŞACAK

Doğanay, “Üniversite içerisinde topla 130 hektar alanda üniversitemiz rektörlüğümüzle ve orman bölge müdürlüğümüz arasında yapılan protokol çerçevesinde 130 saha ağaçlandırmasını ihale ettik. Ve şuan ekime hazır. Toprak hazırlığı bitti. Şuan toprağın tavda olduğunu gördük. Ve kar yağıncaya kadar yine üniversitemiz içinde üst boyut özellikle yapraklı türlerden hızlıca gölge oluşturabilecek özellikle yol kenarlarında da bunları kullanacağız. Yaklaşık 10 bin üst boyut fidanı üniversite içinde toprakla buluşturacağız. Bu önümüzde ki Perşembe günü üniversite içinde üst boyut fidanların ilk dikimi başlayacak.” diye konuştu.

25 BİN FİDAN LEYLEK TEPEDE TOPRAKLA BULUŞTU

25 bin fidanın leylek tepede toprakla buluştuğunu da anlatan Doğanay, “Paşaçayırı’da bizim eski Erzurum yolu üzerinde ki Kars çayının solu ve sağı iki tarafı da bize tahsisli alan. Sol tarafı üniversite içinde kalması sebebi ile üniversitemizin içinde onu yapacağız. Sağ tarafta Paşaçayırın’da da leylek tepe mevkiinden başladık ekimlere. Şuanda 25 bin fidan leylek tepede toprakla buluştu. Ekim halen devam ediyor. Sarıkamış fidanlığımızdan, Erzurum fidanlığımızdan kamyonlarla fidanları transfer edip hızlıca mümkünse ayı gün toprakla buluşturup fidan tutma oranını yükseltmek için her türlü tedbiri almış durumdayız.” şeklinde konuştu.

SONBAHAR DİKİMLERİNDE 974 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

Doğanay, daha sonra şunları söyledi:

“Havalar el verdiği müddetçe sonbahar dikimlerimizde 974 bin fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Yani bir tek bizim il merkezimizde değil hemen hemen her ilçemizde, ilçelerimizde bulunan köylerimizde... Örneğin Arpaçay ilçesi Gülyüzü Köyünde, Akyaka merkezde, Susuz’da. Yine Susuz’da bulunan çok önemli bir alanımız var. Aygır gölü kenarında ki Gölbaşı ve Karapınar köylerinde ki dikimlerimizde önümüzde ki günlerde yine başlayacak. Fidan transferleri başladı. Ayrıca yine Bayburt kenarı Devlet Su İşleri ile ortak protokolle bizde devir edilen sahada Bayburt Barajı kenarında arazi hazırlığımız bitti. Yarından itibaren e Bayburt Barajı kenarında tüplü özel fidanlarla orada açma çalışmasına başlayacağız. Yine Selim Yaylacık köyünde arazi hazırlığımız bitti. Orada da dikime başlayacağız.  Yine Selim ilçesi Koşapınar köyünde bir mera ıslah projemiz var. Bugün itibari ile işe başlayacağız. Toplam 144 metre karelik hayvanlar için gölgelik oluşturacağız. 2 km. meraya su getireceğiz. Ve ayrıca sıvatalar koyarak hayvanların merada yorulmadan su içebileceği ortam yaratacağız. Nasip olursa önümüzde ki yılda bu mera ıslah projesi alanlarını arttırarak devam edeceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.