3. Vatandaş Polis Akademisi
Vatandaş Polis Akademisi’nin üçüncü kursu başladı…
Türkiye’de sadece Kars’ta uygulanan Vatandaş Polis Akademisi Kursu 3. dönem dersleri başladı. Akademi öğrencilerine ilk ders olarak Kars’ta bu yıl hizmete sokulan Mobese sistemi tanıtıldı.
Akademini kurslarının başlaması nedeni ile Kars Polisevi’nde açılış programı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kars Emniyet Müdürlüğü Özel Kalem Büro Amiri ve kursun koordinatörü Murat Beylur tarafından kurs hakkına bilgiler verildi.
Beylur Vatandaş Polis Akademisi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“İçinde bulunduğumuz çağın gereği olarak dünyada ve Türkiye’mizde baş döndürücü bir değişim yaşanmaktadır. Toplumsal yaşantıda, eğitimde, teknolojide, ulaşım araçlarında, yönetim anlayışlarında ve daha birçok alanda 40–50 yılda görülen değişmeler, farklılaşmalar artık bir yıl, bir ay, hatta bir gün içinde gözlenmekte ve tecrübe edilmektedir. Bu nefes kesen hızlı değişim süreci, ulusal ve uluslararası kamuoyunun, güvenlik hizmetleri alanında ki beklenti ve ihtiyaçlarını da gerek nitelik, gerekse nicelik bakımından değiştirmiştir. Bu bağlamda güvenlik hizmetlerinden sorumlu kamu kurumları, kendi içine dönük, kapalı ve buyurgan bir anlayıştan; bireyler ve toplumla işbirliği yapma anlayışına ve güvenlik yönetimine yönelik bir değişim sürecine girmişlerdir.
SUÇ VE SUÇLULUK GAYET SIĞ BİR MANTIKLA SADECE POLİSİYE BİR PROBLEM OLARAK DEĞERLENDİRMEKTE
Çünkü toplumun düzen ve güvenliğini sadece kolluk kuvvetleri ile sağlamaya çalışmak akılla, tecrübeyle en önemlisi ise bilimle çelişmektedir. Suç bilimleri ve sosyoloji bilimi suçu ve suçluluğu sosyal bir olgu olarak ele alırken, çok ilginç bir şekilde ülkemizde suç ve suçluluk gayet sığ bir mantıkla sadece polisiye bir problem olarak değerlendirmektedir. Oysa güvenlik içerisinde yaşamak, yalnızca kanuni yetkilerle donatılmış kolluk kuvvetlerinin varlığıyla değil, insan olmalarından kaynaklanan özgürlükler ve haklarla donatılmış, güvenlik konularında bilgili ve duyarlı bireylerden oluşan güçlü bir toplum yaratmakla sağlanabilir.
Nitekim bu gün Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkeler toplumlarının güvenliğini polisiye tedbirlerle birlikte, suça duyarlı sivil toplum örgütleri, güvenlik konularında bilgili ve duyarlı vatandaşları ve iyi işleyen ceza adalet sistemleri ile sağlıyorlar.
“POLİSİNE YAKIN HALK” VE “HALKINA YAKIN POLİS” İDEALİ
İşte bu gün uçuncu dönemini hayata geçirdiğimiz Kars Vatandaş Polis Akademisi uygulaması bu kontekst içerisinde Türkiye’de atılan mütevazı fakat çok önemli bir adımdır. Kars Emniyet Müdürlüğü olarak bu proje ile vatandaşlarımıza polislik mesleğinden kısa bir tecrübe yaşatarak onları güvenlik konularında daha duyarlı bir hale getirmeyi ve aynı zamanda “Polisine Yakın Halk” ve “Halkına Yakın Polis” idealine bir adım daha yaklaşmayı hedefliyoruz. Vatandaş Polis Akademisinin bir başka amacı da Kars ilindeki vatandaşlarımızı Kars Emniyet Müdürlüğünün yapısı, işleyişi ve aktiviteleri konusunda bilgilendirmek ve bu sayede çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşmiş, topluma olabildiğince yakın, kaliteli güvenlik hizmeti sunan bir emniyet teşkilatı haline gelmektir.
“ŞEFFAF DEVLET” ANLAYIŞI
Ayrıca, yapılan uygulama ile “Şeffaf Devlet” anlayışı bağlamında topluma güvenlik hizmeti sunmayı kendine şiar edinmiş “Şeffaf Polis” imajı toplumumuzda yer edecektir.”
VATANDAŞ POLİS AKADEMİSİ KURSU OLDUKÇA İDDİALI BİR ÇALIŞMADIR
Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek de, “Vatandaş Polis Akademisi kursu oldukça iddialı bir çalışmadır. Çünkü bu kurs sadece Kars’ta 3’cü kez yapılmaktadır. Bu nedenle diğer illerde bulunan meslektaşlarımızda bu çalışmamızı tebessümle karşıladılar. Güvenlik hizmeti sadece kolluk küvetlerine emanet edilecek kadar basit bir değildir. Tolumun tün kesimlerini ve tüm katmanlarını da içine alan, her kesin katılımı ile iştiraki ile yapılabilen bir hizmettir. Zaten insanların toplu yaşama sebeplerinden birisi de malumunuz güvenlik hizmetleri ihtiyacıdır. İnsanlar onun için bir arada ve toplu olarak yaşmaya başlamışlardır. İlk medeniyetlerin kuruluşuna bakarsak bu böyledir. Kısacası; temel hak ve özgürlüklerin koruyucusu ve teminatı olan polisimizi vatandaşımıza daha da yakından tanıtmaktır. Temel hak ve özgürlükleri koruyup kollayan bu teşkilatın ne yaptığını, ne ettiğini vatandaşlımıza daha yakından göstermek vatandaşlarımın bu ulvi hizmete katkılarını daha bilinçli bir şekilde yapmasını sağlamak amacıyla aslında toplumsal bir farkındalık oluşturmaktır. Bu amaçlarla bu projeyi hayata geçirdik.” dedi.
Zeybek’in konuşmasının ardından geçtiğimiz yıl yine aynı kursa katılan öğrencilerin düşüncelerinden derlenen slayt gösterisi yapıldı. Polisevi’ndeki tören Emniyet Müdürü Ceniz Zeybek tarafından verilen kokteyl ile son buldu. Kokteylin ardından ise kursiyerler Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü içerisinde bulunan Mobese merkezine götürülerek görevliler tarafından kursiyerlere ilk ders verilerek mobese sisteminin tanıtımı yapıldı.
Programa; Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Atasever, Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yücel Sezer, kısım müdürleri, kursiyerler ve basın mensupları katıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.