1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 40 yıllık özleme harç atmak...
40 yıllık özleme harç atmak...

40 yıllık özleme harç atmak...

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kars’ta 40 yıllık özlemle beklenen barajın temelini attığı için çok mutlu olduğunu belirtti.

A+A-

 TÜRKİYE’NİN ARTIK BAŞI DİK

Temel atma töreni için dün Kars’a gelen Bakan Eroğlu, ilk olarak hükümetin icraatlarından söz etti ve, “Hükümetimiz Başbakanımızın liderliğinde destan yazıyor. Özellikle 2002 yılından bu yana 8 buçuk yılda hükümetimizin bütün Türkiye’ye yaptıklarını hatırlayın. Ekonomimiz nerden nereye geldi, tabi insan hafızası çabuk unutuyor. Bakın 2002 yılında ekonomi olarak Türkiye 26. sıradaydı şimdi ise 16. sıraya yükseldi. 16. sırada olmak bizleri tatmin etmiyor, sizleri de tatmin etmiyordur bunun için Başbakanımız 2023 için büyük hedef gösterdi. 2023 yılından önce ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomi arasına yükselteceğiz, dünyadaki en büyük 10 devlet arasına bizde gireceğiz. Biz buna hazırız Kars’ımız da hazır. Türkiye’nin artık başı dik, bütün dünyada küresel bir güç olduğumuz ortaya çıktı ve şu anda enflasyon canavarı denen canavarı yüzde 4’e düşürerek yenmiş durumdayız. Sizlere soruyorum 2002 yılında enflasyon canavarı yüzde 4’e inecek denseydi hiç kimse inanmazdı, devletin borçlanma faizi bizden önce yüzde 63’idi bu yüzden bütçenin beli faiz ödemekten bükülmüştü.

TÜRKİYE NEREDEN NEREYE GELDİ

Türkiye nereden nereye geldi şuanda devletin borçlanma faizi yüzde 7, yüzde 8’lerde. Geçmişte İMF gelir bir takım şartları koyar bunu hükümete kabul ettirir giderdi ama şimdi öyle değil biz işimize gelirse İMF ile anlaşma yapar, işimize gelmezse yapmayız dedik. Neticede İMF olmadan yolumuza devam edeceğiz diye söyledik bilindiği üzere İMF’ye daha önceden 23 buçuk milyar dolar borcumuz varken ödeye ödeye bunu 5 milyar dolara indirdik. Başbakanımız da geçen yaptığı açıklamada dedi ki istesek bu borcu şu anda ödeyecek kadar gücümüz var ama şartlar müsait olduğu için zamanı geldiğinde ödeyeceğiz. Merkez Bankası’nın kasasında şu anda 95 milyar dolar dövizimiz var, kasamız dolu. Kars’a çok şey yaptık, daha da yapmaya devam edeceğiz, Sayın Başbakanımız beni buraya özellikle görevlendirdi ve Kars’ın hizmetkarı olarak buradayım. Sadece dış borçları ödemedik, 30, 40 yıldan beri zorunlu tasarruf fonu diye toplanan paralar vardı bunlar 13 katrilyona yükselmiş, konut edindirme yardımı (KEY) adıyla toplanmış ama karşılığı verilmemiş toplanan para ise 3 katrilyon.” diye konuştu. 

AKYAKA TRENİ YARIN SEFERE BAŞLIYOR – KARS LOJİSTİK MERKEZİ OLACAK

Bakan Eroğlu, Kars’ın çok önemli hizmetlere tanıklık edeceğini de söyleyerek, “Kars’a çok turist gelecek, Kars’ta ziraat çok gelişecektir. Burada otomatik meteoroloji ölçüm sistemi kurun dedim. Şu an da 3 tane kurulmuştur. Kars, Sarıkamış ve Arpaçay’a kurulmuştur. Kağızman, Selim ve Sarıkamış’ da birer tane otomatik meteorolojik ölçüm sistemi kuracağız. Bugün gelirken çok büyük müjdelerle geldik. Kars’ımızda Akyaka treni, Devlet Demir Yolları Genel Müdürümüzle görüştüm. Cumartesi günü sefere başlıyor. Kars-Tiflis-Bakü demir yolları hızla ilerliyor. Burasının lojistik merkez olması Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edildi. 13 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete de yayınlandı. Artık Kars’ımız bir lojistik merkezi olacaktır. Bunun dışında, sağlık Bakanlığımız buraya çok büyük hizmetler yapmıştır. 70 trilyonluk harcama yapmıştır. 2 adet devlet hastanesi olmak üzere 7 adet sağlık tesisini hizmete açmıştır.” dedi.

BUGÜN KARS İÇİN TARİHİ BİR GÜNDÜR.

Bakan Eroğlu, daha sonra şunları söyledi: “Gelin hep beraber Kars’ımıza güzel hizmetler yapalım. Hizmetlerde yarışalım. Projeler varsa onları da yapalım. Ben bütün Türkiye’yi geziyorum. Kars’a bir şey yapılacaksa, eğer 3 milletvekili olursa Kars’taki işler çok daha iyi takip edilir. Onun için Kars’ta 3-0 diyoruz. Sizler de bu süre zarfında belediye başkanı da sabahın köründe gelecek işleri görüp hemen sahaya çıkıp vatandaşa yapılan hizmetleri anlatacaktır. Herkesi kucaklayacağız. Herkesin gönlünü alacağız. Seçimi kazanmanın yolu sadece hizmet değildir. Hizmetleri anlatmak ve vatandaşında aynı zamanda gönlünü kazanmak. Bir uçak düşünün, bir kanadı yapılan hizmetleri anlatmaksa bir kanadı da vatandaşın gönlünü kazanarak birlik beraberlik ve kardeşliğimizi daha da pekiştirmek. Kars’tan da bunu bekliyoruz. Bende Başbakanımız adına, ondan söz alarak ne yapılması gerekiyorsa hükümet olarak yapacağız. Hatta Başbakanım dedik ki, “ Ulusallık döneminde hayal edilemeyecek bir takım tesisleri, bir takım imkanları Kars’ımıza kazandıracağız.”

TÜRKİYE’DE FAKİR FUKARA İÇİNDE KONUTLAR BAŞLIYOR

Dış borçlar, iç borçlar ödeniyor. Birde merkez bankasının kasası doluyor. Bunun dışında dolu dizgin yatırımlar yapılıyor. Kars kıyada köşede bir şehrimizdi. Ama şu anda Kars’ımız, Kars-Tiflis-Bakü demir yoluyla ve bölünmüş yollarla Kafkas Bölgesinin bir merkezi olacaktır. kavşak noktası olacaktır. 13600 kilometrelik bölünmüş yol dışında okullar 163 bin tane yeni derslikler, okullar açılınca kitapların konulması, bütün okullara bilgisayar gönderildi. Şimdi Başbakanımız projesiyle kara tahtayı kaldırıp şu anda bütün notlarının, kitaplarının bilgisayarda olduğu bir bilgisayar sistemini çocuklara hediye edecektir. Artık çocuklarımız ellerinde kitap taşımayacaktır. Küçük bir laptop dediğimiz aleti elinde taşıyacaktır. Türkiye’de bu bedava dağıtılacaktır. Bunun ihalesi yapılacaktır. Yani Türkiye nerden nereye, bölünmüş yollar, hastaneler, ama şu anda herhangi bir vatandaşımızın, nerde olursa olsun başına bir sıkıntı gelirse hemen ambulans helikopteri alıyor en yakın hastaneye götürüyor. Kars’ımız da dahil olmak üzere Türkiye’de çok muhteşem işler yapacağız. Şu anda TOKİ bütün Türkiye’de fakir fukara içinde konutlar başlıyor. Onların da ihalesi yapıldı. TOKİ’miz gerçekten destan yazıyor. 3bin 5 bin tane konut yapılamazken şimdi 482 bin tane konut yapıldı.

METEOROLOJİ KONUSUNDAKİ YATIRIMLAR DOLUDİZGİN GİDİYOR

2 anne 2 çocuk kabul etsek bile 2 milyon kişi yapmaz. 2 milyon kişiye konut yapmışız. Yani netice Anadolu’da Kars’ta büyük gurur duyuyoruz. İnşallah Başbakanımızın ustalık döneminde bir 500 bin daha konut yapılacaktır. Türkiye’nin bahtı açıktır. Yıldızı parlaktır. Biz şu anda Türkiye’de 920 tane tesis açtık. Hatta bu tesisleri açarken başbakanımız vakit bile bulamıyor. Geçenlerde DSİ’nin 55’inci kuruluş yıl dönümü münasebetiyle bir düğmeye basarak açılışı yaptı. Böyle bir şey geçmişte mümkün değildi. Bunu açılışına Bakanlar Kurulu Üyeleri katılırdı. Tüm bunların içinde Türkiye’nin en yüksek barajı vardır. 70 katlı bina yüksekliğinde dev Ermenek barajını dahi toplu açılış merasiminde 55 tesis arasına açtı. Yani bizim bu kardeşimiz şu ana kadar 222 tane baraj ve gölet bunların 152 tanesi barajdır. Bunları tamamladık hizmete aldık. Bununla Türkiye de 10 milyon dekar araziyi sulamaya açtık. İnşallah Kars’ımızı da yemyeşil yapacağız. Çevre konusunda Kars’ımıza destek veriyoruz. Çevre konusundaki yatırımlar. Meteoroloji konusundaki yatırımlar doludizgin gidiyor. Kars’ımıza ne yapacağız? Ne yapıyoruz? Onları anlatacağım.

135 GÜNDE ACİL İÇME SUYUNU BURAYA GETİRDİK

Ben DSİ genel müdürü olunca ilk defa milletvekillilerimiz, 2004 yılıydı. Dedi ki, “Kars’ın içme suyu var. Sıkıntısı vardır. İstanbul’un nüfusu ne kadar” dedi. 13 milyon dedim. “İstanbul’un su meselsinin ne kadar sürede çözdük?” 8 ayda su kesintisini kaldırdık. Dedik. “O zaman Kars’ın nüfusuyla da orantıla ne kadar sürede Kars’ın suyunu kaç günde getirmem gerekir?” diye sordu bana. Ben önce şaşırdım. Meğer bilmiyormuşum ben. Bu defalarca beyan edilmiş yapılamamıştır. Sonra her gelen de, “Bu çermik kaynaklarının suyunu biz getireceğiz.” Neticede iddiaya girdik ve bu suyu getirelim dedik. 135 günden önce Kars’ın kurtuluş günü, 30 Ekim gününe getirelim dedik. 135 günde acil içme suyunu buraya getirdik. Kars şimdi büyüyor. Daha da çok büyüyecektir.

KARS BÖLGENİN MERKEZİ OLACAK

Çünkü Kars bir merkez olacaktır. Bu bölgenin merkezi olacaktır. Çünkü, lojistik merkezleri, hızlı tren, demir yollarında kavşak, hava yollarında kavşak noktası olacaktır. Dolayısıyla bu su yetmez dedik. Bayburt barajını Bayburt’ ta sanıyorlar. Ama orada değil, Bayburt barajı, biz ona Selim barajı da diyoruz. Bayburt-Selim barajından su getirelim dedik. Bizzat kendimde uğraşarak isale hattı hatta çok sağlam olsun diye çelik boru olacak diye de boruyu ben seçtim. Bir de buraya, İstanbul’daki arıtma tesisine benzer teknolojiyi buraya kuralım dedik. Kars’ımızın 2050 yılına kadar Kars’ın suyu menden suyu gibi olacaktır. Hatta belediye başkanına diyeceğim, buradan şişelerle yap buradan menden suyu diye satabilirsin. Çünkü dünyadaki en iyileri teknoloji, hatta ozonlama gibi muhteşem şey vardır. Bu tesisinde temelini atıyoruz ve   müteahhit ile konuştuk en azından ana üniteleri bitirerek suyu belli bir tarihte vermesini söyledik. Onu da Kars’ımızın kurtuluş gününe yetiştirmek istiyoruz.

27 TANE YERLEŞİM YERİNİ TAŞKINLARDAN KORUDUK

Burada çok büyük taşkınlılar oluyor. Bazı eksiklikler var biliyoruz. Kars’ta çok büyük bir bölge müdürlüğümüz vardır. 27 tane yerleşim yerini taşkınlardan koruduk. Çerme kaynaklarında 22 kilometre boru hattı vardır. İsale hattımız bitti. Özellikle Selim barajında buraya su getirilecektir. Soğuma ihalesi yapıldı. Çok hızlı şekilde başlayacaktır ve 52 bin dekar alan burada sulanacaktır. Kars’ta artık bir takım düşünceleri değiştirmemiz lazım. Bu bölgeye sulamalar gelince, bir takım lojistik merkezleri gelince burayı hayvancılık ve zirai ürünler için bir üretim ihracat üssü haline getirmemiz lazım. Sebzesinden, kaşarına kadar, et ve et ürünlerinden bir takım zirai tarım ürünlerine kadar burayı artık büyük bir şey olarak düşüneceğiz. Üretim merkezi olarak düşüneceğiz. Selim ovası da inşallah muhteşem bir üretim merkezi olacaktır. Ayrıca Arpaçay ovasını da 30 bin dekar sulamaya açmıştık. Şimdi ikinci kısımda 114 bin dekar alan müteahhitle işe başladı. Bunu da çok hızlı bir şekilde bitireceğiz.

PARA SIKINTISI YOKTUR

Temelden yüksekliği 56 metre yükseklikte dev bir barajdır. Bu barajın çok büyük bir faydası vardır. Kars merkez, Akyaka, Arpaçay, Digor ve Susuz ilçelerine bağlı 51 köy yerleşimine ait toplam 47578 dekar arazi sulanacaktır. Yani yaklaşık 5000 dekar. Kars barajı ve sulaması, diyorum ki, Kars’ın DAP projesi diyorum. Sulama projelerine hemen başlayalım. İnşaat bitmeden sulama iadesi de yapılmış olsun. Ayrıca buradan enerji üretilecektir. Burada bin günde bin gölet kapsamında pek çok projenin etüdü yapılıyor. Sarıkamış su ihtiyacı ilgili derhal bir gölet yaparak oradan biraz yüksek dediler yüksek olsun. Sarıkamış şehitlerine vefa borcumuz vardır. Para sıkıntısı yoktur. Yeter ki siz işleri yetiştirin. Eskiden müteahhitler bize, “Ya verdiğiniz ödenekler o kadar komik ki şantiye masraflarını kurtarmıyor. Bütün müteahhitler üç vardiya çalışacaksınız. Onları bitirmek bizim boynumuzun borcudur. Sarıkamış milli parkıyla ilgili çalışmalar vardır.

KARS İÇİN ÇOK ÖNEMLİ YATIRIMLAR VAR

Burası yolların kavşak noktası olacaktır. aynı zamanda hızlı geliyor. Özellikle, Anakara, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars hızlı treni geliyor. Bunla ilgili plan ve çalışmalarımız başladı. Artık Ankara’dan Kars’a gelmek çok kolay olacaktır. havaalanımızdaki terminal binası yapılıyor. yeni pist için hazırlıklar başladı. Kars-Tiflis-Bakü demir yolu devam ediyor. Ayrıca Nahçivan istikametindeki demir yolu hazırlıkları da başladı. Biz başkalarının hayal edemediklerini dahi gerçekleştiriyoruz. Kars için çok önemli yatırımlar var. Hükümetimiz bunları yapıyor. Yapmaya da devam edecektir. Ama gerçekten Kars’ın durumu da hiç iç açıcı değildir.

Ne kadar fidan isterlerse o kadar fidan vereceğiz. Hatta taşkınlığa maruz kalacak olan alanları ağaçlandıralım. Biz şu ana kadar 182760 dekarlık alanda Kars’ta ilk defa ağaçlandırma yaptık. 24484 bin adet fidanı Kars’ımızda toprakla buluşturmuşuz. Bu sene ise hedefi biraz büyüttüm. 39500 dekarlık alanlı çalışma yapacaksınız. 5 milyon 149 bin adet fidanı toprakla buluşturacaksınız diye talimat verdik. Biz burada Sarıkamış Allahu Ekber Milli Parkıyla aynı zamanda Kars’ımızı turizme açacağız.

MİLLETİN TAKDİRİNE SAYGILI OLMAMIZ LAZIM

Kars’ı Lojitik Merkezi sayesinde hayvancılık, Kars kaşarından Kars’ın şifalı balına kadar, zirai mahsullere kadar burası bir üretim ve ihracat üssü olacaktır. çünkü bir yerin üretim ve ihracat üssü olabilmesi için mutlaka ulaşım imkanlarının sağlanması gerekiyor. Bütün demir yolları Kars’ta buluşuyor. Hava yolu alanı vardır. Dolayısıyla, burası inşallah ihracat üssü olacaktır. hükümetimiz bunu gerçekleştiriyor. Ancak diğer muhalefet şunu diyebilir. Fakat, muhalefetin burada geçmişte Kars’a 2 tuğlayı üst üste koyduğu var mı ki şurada 1 aylık süre kaldı. Neticede kara yolları bölge müdürü sınır kapısı açılacaktır. Az bir zaman kaldı. Tarihi sürece baktığımız zaman Türkiye’nin yükselişi için, istikrarın devamı için mutlaka AKP hükümetinin tekrar gümbür gümbür iktidara gelemsi gerekir. Bizim Kars ve Türkiye için büyük projelerimiz vardır. Onların yaptığı şey ise bizi kör topal takip ediyorlar. Ama biz o kadar süratli gidiyoruz ki takip de olmuyor. Biz uçak hızıyla gidiyoruz. Onlarsa kaplumbağa hızıyla bizi takip etmeye çalışıyorlar. Bu işler takiple olmaz. Dolayısıyla sizlerden ricam, mutlaka her eve girerek, onlarla kucaklaşacağız. Biz farklıyız. Herkesi seviyor ve kucaklıyoruz. Hangi partiden olursa olsun. Bu seçimlerin bayram havası içinde olması lazım. Neticede vatandaş takdir edecektir. Milletin takdirine saygılı olmamız lazımdır.

12 MAYIS 2011 TARİHİ KARS İÇİN BİR MİLAT OLARAK YAZILACAK

12 Mayıs 2011 tarihi Kars için bir milat olarak yazılacaktır. Bugün Kars’ta tarihi bir adım attık. Gelecekte tarihçiler bu tarihi de Kars’ın açılımında önemli bir gün olarak belirteceklerdir. Kars barajının temelini attık. Kars barajı 40 yıldan bu yana hasretle beklenen bir barajdı. Bu baraj hem enerji üretecek hem de muazzam bir sulama alanı vardır. Yaklaşık 500 bin dekar veya 50 bin dekarlık büyük bir alandır. Burada çok önemli bir gelişme. Yılda çiftçimizin cebine 50 trilyon ilave para olarak girecektir. Bu muhteşem bir gelir artışıdır. Kalkınma, refah ancak böyle olur. Bu baraj 2014 sonunda bitecektir. Biz 1 yıl öne çektik. 2013 tarihinde barajı açılışı yapılabilir. Bu gerçekten sulama projelerinde de hemen yapım talimatını verdik. Baraj dolduğu anda sulama şebekelerine de su vermeye başlanacaktır. Kars barajı müteahhidi işe başladı. Selim sulama şebekesinin müteahhidi işe başladı. Ayrıca Arpaçay ovası 2. kısım müteahhidi işe başladı. Şu anda 5 tane dev projenin müteahhidi işe başladı. Kars için çok önemli hedeflerimiz vardır. Bayburt barajında zaten özel sektör tarafından projeleri başladı. Kars’ın 2050 yılına kadar su ihtiyacı karşılayacak olan muhteşem bir arıtma tesisi, bu ileri içme suyu arıtmasıdır. Yani dünyada bunun üzerine daha ileri bir teknoloji yoktur. Ozon dahi vardır. Biz ön arıtmada ve dezenfeksiyonda ozon kullandık. Bayburt-Selim barajından gelecek olan su 30 kilometre isale hattı yapıldı. Buradan arıtma tesisi tamamlanacaktır. Bu 2012 yılında bitebilir ancak. Biz hükümeti devir aldığımızda değil, böyle “Müteahhide istediğin kadar yürüt para hazır demek” müteahhit şantiye masraflarını dahi küçük iptida şeyler vardı. Ama şu anda paramız bol ve bunları yapıyoruz. 22 kilometrelik bu hattı pompa istasyonu ile beraber açmıştık.  

KARS’TA POZİTİF ENERJİ ALARAK GİDİYORUZ

Kars’a her gelişimizde ayrı bir pozitif enerji alarak gidiyoruz. Bugünde 2 tane dev tesisin emel atma merasimi için geldik. Bugüne kadar temelinin atılmamamsının nedeni, her gelen iktidar buraya sözler vermiş ama bu gerçekten meşakkatli ve zor bir barajdır. Gelirken Başbakanımızla beraberdik. Lüleburgaz’ ardından da Edirne’ye gittik. Edirne’den dönüşte Sayın Başbakanıma “Kars’a giderek bu önemli talimatın temelini atacağım.” Deyince çok duygulandı. Oradaki bütün Karslılara, teşkilatımızın güzide mensuplarına selam ve sevgilerimi ilet diye benden rica etti. Ben Başbakanımızın bu güzel selamını sizlere iletiyorum.

KARS KIYIDA KÖŞEDE UNUTULMUŞ BİR ŞEHİRDİ. KARS’I İLK DEFA HATIRLAYAN BİZİZ

Bizim Kars’ta da Türkiye’nin her yerinde de alnımız açık geldik. Kars’a 8 buçuk yılda gelen hizmetlerle bizden önce yapılan hizmetleri karşılaştırın. Kars kıyıda köşede unutulmuş bir şehirdi. Kars’ı ilk defa hatırlayan biziz. Bayburt-Selim barajını tamamladık. İhalesi de yapıldı. İnşaatı başlıyor. 52 bin dekar alan Selim ovasındaki bu alan sulanacaktır. Özellikle Çıldır 2. merhale projesi kapsamında büyük bir sulama alanı yapılıyor. 114 bin dekarlık alanı sulayacak olan sulama alanında ihalesi şebekesi yapıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.