1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 947. Fetih Yılı Kutlu Olsun
947. Fetih Yılı Kutlu Olsun

947. Fetih Yılı Kutlu Olsun

Kars'ın Selçuklu Türkleri tarafından fethinin 947'nci yıl dönümü bugün yapılacak olan törenlerle heyecanlı ve coşkulu bir şekilde kutlanacak.

A+A-

Törenler saat : 08.30’da Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na protokol sırasına göre çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başlayacak.

Günün önem ve ehemmiyetini belirtir konuşmalarda : "Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı günün, büyük zaferin 947'nci yıldönümü olduğu belirtilerek, Kars'ın  stratejik  önemi nedeniyle tarihte her zaman büyük devletlerin dikkatlerini çektiği, Anadolu’da güç sahibi olmanın bir tek yolu olarak görüldüğü, dönemin güçlü bir kaç devletlerinden biri olan Selçukluların bu gerçeği çok iyi tespit ederek fetihten önce yaptığı akınlarla bölgeye verdiği önemi göstermesi” vurgulanacak.

Alp Arslan'ın Anadolu'daki İlk Zafer Otağı...

Hüryurt Gazetesi'nin bugünkü köşesi...

“Dokuz asır çığ gibi geçmiş de üzerinden, hâlâ bu mutlu günü duyuyoruz derinden, ilk fetih günüydü bu, yer oynadı yerinden, Kars'tan bir güneş doğdu, yüce dağları aştı, Batılı'nın gözleri bu güneşten kamaştı.”

Bu marşın heyecanı ile konumuza başlıyor, yarım asırlık, Bizans-Türk mücadelesi sonunda anavatan topraklarından, Anadolu'ya sel gibi durmadan akın eden Türkler, nihayet Bizans'ı dize getirmiş, 1064 yılında Başkumandan Alp Arslan'ın süvari ; ileri, ‘Allah Allah’ sesleri ile Kars topraklarına girip, mübarek Anadolu topraklarına yüzlerini sürüp, kendilerine bu zaferi ihsan eden büyük Allah'a dualar edip, namazlarını kılmıştılar.

Artık çatısı çatırdayan Bizans İmparatorluğu Büyük Türk Devleti Selçuklukları karşısında çok küçülmüş, diğer devletler nazarında parçalanmaya, yıkılmaya yüz tutmuş bir devlet olarak anılmaya başlamıştı.

Çökmeye başlayan Bizans'ın karşısında gittikçe kuvvetlenen Selçuklular, yarım asırdan beri hayallerinde elde   etmek   istedikleri, Azerbaycan ve Kars'ı ele geçirmiş, tuğlu bayraklar Kars'ın mübarek toprakları üzerinde bir daha inmemek üzere dalgalanmaya başlamıştı.

Kars toprakları üzerinde gururla, haşmetle dalgalanan bu tuğlu bayrakları seyreden Alp Arslan, kendisine fırsat verip, muzaffer kılan Tanrı'ya hamdü sena ediyor, zaferin heyecan ve sevincini bütün benliğinde hissediyordu. Selçuk ordularının zaferi sonucu Anadolu’ya açılan pencere ve giden yol,  ilerilere İstanbul'a kadar gönülleri  bir   mıknatıs   gibi çekiyordu. Zaten mühim olan Kars’ın alınmasıydı. Gerisi kolaydı. Böylece Kars Alp Arslan’ın Anadolu'daki ilk zafer otağı oluyordu. Bu zaferler tüm Anadolu'nun Selçuk olmasını sağlayacak ve dünya üzerinde en büyük, en kuvvetli, kudretli bir devletin kurmasını ve yaşamasını sağlayacaktı.

Bundan 947 sene önce, bu fırsatı Selçuklu Türk'lerine ihsan eden Allah’a şükürler eder, Hüryurt Gazetesi ve gazetekars.com Ailesi olarak Karslının bu mutlu gününü candan kutlarız.

Alparslan Marşı

Dokuz asır çığ gibi geçmiş de üzerinden,

Hâlâ bu mutlu günü duyuyoruz derinden,

İlk Fetih günüydü bu yer oynadı yerinden,

***

Kars'tan bir güneş doğdu, yüce dağları aştı,

Batılı'nın gözleri bu güneşten kamaştı.

***

Atlanmış, pusatlanmış erleri sanki yeldi.

Nal sesleri bir zafer marşı gibi yükseldi,

Şimşek şimşek hızlandı, zulmü zulmeti deldi.

***

Her savaşa benzemez, bu bir kutsal savaştı,

Ay parçası yiğitler Hak yolunda savaştı.

***

Arslanların sultanı, sultanların arslanı,

Kılıcının ucuyla yazmıştı bu destanı

Türk'e armağan etti şu mübarek vatanı.

***

Adı göğe yüceldi, Tanrısına yaklaştı.

Gözlerde gönüllerde Alparslan bayraklaştı.

                      Halide Nusret ZORLUTUNA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.