Adeta yürüyen fabrika!
HELAL SANA ADEM BAŞKAN
Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş’ın girişimleri sonucu Almanya’dan ithal edilen 500 bin Euro değerindeki devasa pancar söküm makinesi Kars’ta pancar üreticilerinin hizmetine sunuldu. Bu makinenin devreye sokulmasıyla birlikte Akyaka ve Arpaçay ilçelerindeki pancar üretiminin artırılması ve böylelikle Kars Şeker Fabrikası’nın kapanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş’ın geçtiğimiz yıl Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli ile görüşmesi olumlu sonuçlar verdi. Görüşmede ele alınan pancar üretiminin artırılması yönündeki yenilik çalışmalarına hız verildi. Bunun üzerine Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, gerekli araştırmalarını yaparak Kars’ta pancar üretiminin yaygın olarak yapıldığı Akyaka ve Arpaçay çiftçisine kolaylık olması ve üretimin artırılması için yeni bir Pancar Söküm Makinesinin satın alınmasına oda yönetimi ile birlikte karar verildi. Bunun üzerine Adem Ertaş Almanya’ya giderek gerekli incelemeleri tamamladı.
ALMANYA’DAN İTHAL EDİLDİ
Merkezi Almanya’da bulunan HOLMER’in Ukrayna ve Türkiye genel müdürü Matthias Angerstein ile bağlantı kuruldu. Boş ağırlığı 29 ton olan 4 metre yüksekliğindeki Holmer Terra Dos T4-30 marka Pancar Söküm Makinesi 500 bin Euro’ya satın alındı. Deposu 1150 litre mazot alabilen, 24 saat kesintisiz çalışma kapasiteli olan daha bir çok özelliğe sahip makine Almanya’dan Kars’a 45 günde getirilebildi.
MAKİNE UKRAYNALI OPERATÖR TARAFINDAN ÇALIŞTIRILIYOR
Devasa makinenin ilk kullanımı OLMER’in Ukrayna ve Türkiye genel müdürü Matthias Angerstein ve Ukraynalı operatör Anatolyi Knzjk ile Konya’dan gelen operatör Ali İhsan Koç tarafından yapıldı. Bu operatörler da bu pancar söküm döneminde Kars’tan iki operatöre makinenin kullanımını öğretecekler, önümüzdeki sezon Karslı operatörler görevi yürütecek.
1 AYLIK İŞ YARIM GÜNE DÜŞTÜ
6 sıralı pancar sökme özelliğine sahip makineyle, bundan önce işçi emeğiyle bir ayda sökülebilen pancar artık yarım güne kadar düştü. Bu da pancar üreticisi için hem zamandan hem de ekonomiden tasarruf sağladı. Karslı çiftçi bundan böyle yarım günde pancarını söküp aynı gün içinde Şeker Fabrikası’na götürebilecek. Çiftçilere büyük bir kolaylığın sağlanmasıyla bugüne kadar zorluklarından ekip yapmayanlar bile artık ekim yapabilecekleri gibi üretimi de artırabilecekler.
KONFORUYLA GÖZ DOLDURUYOR
Seçkin özelliklere sahip, yüksek performans, ayarlanabilir baş kesim, sökme ve temizleme üniteleri yarı çap 6,20 cm dönüş, mükemmel özelliklerinden sadece bir kaçı. Kullanıcı dostu, akıllı joystick ve dokunmatik ekran uygulaması, kamera sistemleri de sürücüye
azami konfor sağlıyor. Güçlü kullanıcı dostu yenilikleri ve dünya çapında onaylanmış teknolojisi, azami etkinlik ve mükemmel yapısı ile kaliteli bir hasat sağlayan makine çiftçilerin de yüzünü güldürdü. Makine pancarı seri şekilde alarak 20 tonluk kasasına alabildiği gibi toprağını temizliyor ve tertemiz bir ürün sunuyor. Pancarın yaprakları da doğranarak tarlaya serpiştiriliyor. Geri de tek bir zayi bırakmadığı gibi geride tertemiz bir tarla bırakıyor.
ÇİFTÇİ ELİ CEBİNDE TARLASININ BAŞINDA BEKLİYOR
Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, böylesine kullanışlı bir makineyi pancar üreticilerinin hizmetine sunmaktan son derece mutlu olduklarını söyledi. Başkan Ertaş, “Günde 200-250 dönüm pancar söktüğü için çiftçinin bütün yükünü omzundan alacak. Çiftçi şu anda eli cebinde tarlasının başında oturmuş bekliyor. Şu anda 75 dönümlük tarlaya saat 11.00’de girdi saat şimdi 16.00 ve tarlanın yüzde 80’i bitmiş durumda. Bunu vatandaş kendisi sökmeye kalksaydı 1 ay zamanını alacaktı ve büyük bir ekonomi kayba da sebep verecekti. Çiftçilerimiz bu makinenin gelişinden çok memnunlar. Zaten büyük de bir umut beslemiştiler. Şu anda da çok sevinçliler günde yaklaşık 100 kişi gelip makineyi söküm sırasında görüp gidiyor.” dedi.
YÜRÜYEN FABRİKA DİYORLAR
Çiftçilerin makinenin performansına inanamadıklarını da belirten Ertaş, “Çiftçilerimiz bu makineye ‘yürüyen fabrika’ dediler. Çünkü hiç kimse bu kapasitede bu tarzda bir makine beklemiyorlardı. Kimsenin aklına bile gelmiyordu. Şimdi ise geldi ve ise başaralı şekilde başladı. Başarılı olması bizleri de gururlandırdı. İnşallah bundan sonra kazasız-belasız şekilde bu çalışmalar devam eder.” diye konuştu.
PANCAR ÜRECİSİNE 24 SAAT HİZMET
2 uzman operatör, 2 de yardımcı operatör tarafından bu makinenin çalıştırılmaya başladığını kaydeden Başkan Adem Ertaş, “Operatörlerimiz gece-gündüz vardiya şeklinde 12’şer saat çalışacaklar. Ukrayna’dan gelen operatör gündüz vardiyasında çalışacak, Konya’dan operatör ise kendi yardımcı operatörüyle gece çalışacak.” şeklinde konuştu.
MAKİNENİN GELİŞ ÖYKÜSÜ
Makinenin geliş öyküsünden de söz eden Başkan Ertaş, “1 yıl önce Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli bize müracaat etti. Fabrikanın kapanmaması için yenilikler yapılması gerektiğini söyledi. Bana ‘siz yeni oda başkanı oldunuz, sizinde çorbada tuzunuz olsun’ dedi. Bizde hemen bir araştırma yaptık. Çiftçinin Ziraat Odası olarak , Sivil Toplum Örgütü olarak bu işlere eğilmemiz gerektiğini ifade ettik. Bizde yaptığımız çalışmalar sonucunda makinenin fiyatının çok pahalı olduğunu görünce ilk etapta korktuk. Daha sonra makinenin 5-6 yılda kendini amorti edebileceğini görünce ve öyle bir umuda kapılınca makinenin bir kısmını nakit ödedik geri kalan kısmını da leasing kullanarak 5 yıl krediyle satın aldık. Allah izin ve fırsat verirse kenti masrafını karşılarsa bizim için yeterli olur. Amacımız makinede para kazanmak değil, çiftçiyi üretime teşvik etmek, fabrikamızı ayakta tutmaktır.” ifadesini kullandı.
ÜRETİCİYE HAYAT KAYNAĞI OLACAK
Makinenin üreticiye adeta hayat kaynağı olacağından da söz eden Ertaş, şunları söyledi:
“Daha önce 100 dönümlük pancarın sökümünü yapan 50 işçi yaklaşık 30 günde sökümü bitirebiliyordu. Bu da yüksek maliyetler getiriyordu. Dönümü elle yapılan dönemlerde 500 TL’yi geçiyordu ve üreticinin bütün kazancı burada gidiyordu. Üstelik sonbahara denk geliyordu, yağmurlarda, soğuk havalarda insanlar perişan oluyordu. Eldivenle çalışıyorlardı, kat kat elbise giyiniyorlardı, pancarın başını kesiyorlardı, keserken sıkıntı yaşıyorlardı, kar oluyordu, soğuk oluyordu, yağışlı havalarda çalışamıyorlardı. Ama şunda gördüğünüz gibi dün sabaha kadar yağmur yağdı o yağmura rağmen bugün söküm yapılıyor. Yani 5-6 saatlik havanın kurumasıyla bile çalışılabiliyor. Makinemiz çok güzel bir söküm yapıyor. Makineyi Almanya’dan 500 bin Euro’ya mal ettik. Üretim yeri Almanya ve dünyanın her yerine Almanya gönderiyor. 6 sıralı pancar sökme makinesi 3 gün oldu Kars’a geleli. İlimizde bu ilk oldu, Allah hayırlı, uğurlu etsin diyoruz. Allah çiftçimize de ülkemize de ilimize de fabrikamıza da hayırlı, uğurlu etsin. İnşallah bundan sonra daha iyi para kazanabilecekleri bir işe girişmiş olurlar, şeker pancarından dolayı ve üretimde inşallah artarak devam eder.”
BİZE GÜVENEN İNSANLARIN YÜZÜNÜ KARA ÇIKARMADIK
Makineyi getireceklerini sözünü verdiklerinde kendilerine umut bağlayan insanları yüzünü kara çıkarmadıklarını da vurgulayan ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, “Allah’ın izniyle çok şükür makinemizi getirdik. Tam da pancar hasat döneminin başına denk geldi. Yarın da zaten (28 Eylül Çarşamba) pancar alım kampanyası şeker fabrikamızda başlıyor. Makinenin Almanya’dan Kars’a gelmesi bazı evrakların da tamamlanma süreci ve gümrükte kaybedilen zamanla birlikte 40 günü buldu. İnşallah bundan sonra da bu makinenin devamı gelir ve önümüzdeki yıllarda yenilerine de alırız. İnşallah bu çalışmalarla birlikte fabrikamız da kapanmaz. Böylelikle üreticilerimiz şeker pancarlarını ekerler ve kanserojen olan ürünlere yönelmezler, doğal olan şekere yönelirler. Bize umut bağlayanlara ve destek olanlara da teşekkür ediyoruz. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız sayın Ahmet Arslan, milletvekillerimiz, fabrika müdürümüz bu konuda ellerinden gelen her türlü desteği sundular ve büyük çaba gösterdiler. Buradan sayın valimize de kaymakamlarımıza da bizlere her fırsatta bizlere yardımcı oldukları için teşekkür etmek istiyorum. Makinemiz tarlanın durumuna göre günde 200-250 dönüm pancar sökebiliyor. Şeker pancarının sapını kesiyor, sökümünü yapıyor, ambarına dolduruyor ve ambar yaklaşık 20 ton dolunca sensor otomatik ötüyor, tarlanın uygun yerine 45 saniyede boşaltıyor ve söküm işlemine devam ediyor. Makinenin kırılabilecek, değiştirilebilecek tüm parçalarını da Almanya’dan ithal ettik. 15 bin Euro değerindeki yedek parçasını da makineyle beraber getirdik. Makine eksi 8 dereceye kadar söküm yapabiliyor. İnşallah kar ve buz olmadan sökümleri tamamlarız.
TARLA SAHİBİ PANCAR SÖKÜMÜNÜ ELİ CEBİNDE İZLEDİ
Tarla sahibi Dinçer Çobanoğlu da, pancar üreticiliğinin bu makineyle birlikte daha da kolaylaşmış olduğunu gördüğü için bundan sonraki yıllarda daha fazla ekip yapacağını belirtti. Çobanoğlu, “Kars Ziraat Odası Başkanımız Adem Ertaş’a bize bu tür imkanları sunduğundan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bu makineyle birlikte maliyeti düşürdüm. Hiç işçi çalıştırmadık. Pancarımız, hiç el değmeden tarlamızın kenarına dökülüyor. Arazimiz 75 dönüm, eğer makine olmasaydı bu tarlayı yaklaşık 30 güne tamamlardık ve bu da bize 20 bin TL’ye mal olurdu. Şimdi ise yarım günde tarlamızdaki pancar sökümü bitti ve bizde şaşırıp kaldık. Hem de temiz bir söküm yapıyor, tarlaya zarar vermiyor. Allah emeği geçenlerden razı olsun. Eğer makine olmasaydı hem traktör ve diğer araçlarımızla hem de dendi el emeğimizle çalışacaktık. Hava şartları da göz önüne alınırsa çok büyük sıkıntılar yaşayacaktık. Ama Allah başkanımız Adem Ertaş’tan tekrar razı olsun ki bizi bu makineyle kavuşturdu. Adem başkanımıza tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. Bu büyük bir yürek işi yani herkesin cesaret edip de girişemeyeceği bir şey. Ama Adem Başkan bunu başardı. Başkanımız maşallah koca yürekli bir insan ki bunu başardı. Çiftçileri bu rahatlığa kavuşturdu, şu anda çiftçilerimizin hepsinin yüzü gülüyor. Tarlamız kısa sörede söküldü bundan sonra yağmur yağsa da önemli değil. Pancarımız tarlamızın yanında. Taşınmasını da fabrika üstlendi ve biz el sürmeden pancarımızı teslim edip paramızı alacağız. Bundan güzel bir şey var mı? Kendim 31 yaşındayim ve ilk kez pancar ektim çok da şanslıyım ben hiç meşakkat çekmeden işimi bitiriyorum. Makine çok randımanlı çalışıyor. Elle sökümle bile zayi olurken bu makinenin sökümünde tek bir tane bile zayi olmuyor. Makineyi ayaklı fabrikaya benzetiyoruz. Bundan sonra ekimlerde artacaktır. Arpaçay’da 3 bin dönüm ekilmişse bundan sonra 20 bin dönüme rahatlıkla çıkar. Ben bile 75 dönüm ekmişim ama seneye 300 dönüm ekmeyi düşünüyorum.” dedi.
BU BİZE EKMEK KAPISI DEMEKTİR
Arpaçay Yalınçayır mahallesi Muhtarı Şemistan Doğan ise, ilçelerinde bundan önce çiftçilerin pancar üretimi yapmaktan kaçındıklarını çünkü büyük zorluklarını ifade etti. Ekimi, bakımı özellikle de hasadının zorluklarından da söz eden Muhtar Doğan, 75 dönümlük bir tarlada pancar sökümünün işçilerle 1 ayda yapılabildiğini şimdi ise yarım günde bu işlerin bittiğini hem de insan elinin değmediğini gördüklerini ve şaşırdıklarını anlattı. Muhtar Doğan şöyle konuştu: “Önceden biz bunu zor şartlar altında yapıyorduk. Şu durumda bu makine gelince o kadar güzel bir şey oldu ki gördüğünüz gibi pancar sökümü, teslimi, işçiliği tamamen sıfıra indi. Bu da bize ekmek kapısı demektir. Gençlere de iş sahası açılması demektir. Herkes ekmek yiyecek demektir. Umuyoruz ki önümüzdeki sezonda herkes pancar ekecek. Emeği geçen herkese başka Edam Ertaş başkan olmak üzere teşekkür ediyoruz. Bu makineyle birlikte Kars’ımıza ve Fabrikamıza çok büyük hizmetler yapılmıştır. Bu makine olmasaydı ve bundan sonra pancar ekimi de yapmayacaktık. Pancar işi zor işti ama bu makine geldiği için bundan sonra daha kolay olacağından daha fazla ekim yapacağız. Çünkü bizler yıllar önce bunu yapıyorduk ama işi bırakmıştık.”
KARS’A YAKIŞAN BİR MAKİNE
Konya’dan gelen operatör Ali İhsan Koç da makineyi kullanmanın zor olduğunu diğer iş makinelerinden farklı özelliklere sahip olduğunu belirterek Karslı operatörlere en kısa sürede bunun kullanımını öğreteceklerini kaydetti. Koç, “Makine 6 sıralı pancar sökme makinesidir. Bunun randımanlı çalışması için tarlanın düzgün olması gerek. Tarla da çamur olmaz ise hiçbir sıkıntı yaşanmadan, kimsenin eli değmeden, kırık çıkık yapmadan, zarar vermeden söker, yükler ve geçer. Ben Konya Çumra’dan operatör olarak geldim. Sezon boyunca burada kalacağım. Bu makinenin o kadar çok özelliği car ki anlatmakla bitmez. Her yanı elektroniktir. Bayağı uğraş veren bir makine ama Kars’a çok yakışan bir makinedir.” diye konuştu.
MAKİNE 3 FONKSİYONLU OLARAK BELDEN KIRMALI ÇALIŞIYOR
Yardımcı pilot operatör Karslı Murat Süner ise makineyi sorunsuz kullanmak için Konya’dan ve Ukrayna’dan gelen operatörlerle birlikte çalışmaya başladıklarını bu sezon sonrası önümüzdeki yıldan itibaren bu makineyi rahatlıkla kullanacaklarını söyledi. Süner, “Makinemiz Kars Ziraat Odası Başkanlığı tarafından ilimize getirildi. Bizde burada görevlendirildik ve inşallah ilk operatör olarak göreve başladık. Makinenin kullanımını Ukrayna’dan ve Konya’dan gelen uzman operatörlerden öğreneceğiz. Bizde Karslı ilk profesyonel sürücüler olarak burada devam edeceğiz. Makine çok fonksiyonlu bir makine. 6 sıralı pancar sökebilme kabiliyetine sahip. Hem kesip hem de söküp kovasına dolduruyor. Bu depo 20 ton dolduğu zaman sinyal geliyor ve biz bunu tarlanın müsait yerine boşaltıyoruz. Böylelikle Fabrikanın pancarı rahat bir şekilde götürmesine kolaylık sağlamış oluyoruz. Makinenin her tarafı kamera ve elektronik donanımlı, 3 çeşit kamerası var. Joystick kollarla komando ediyoruz. İleri-geri 2 pedalı var. Pedalın birine bastığımız zaman ileri gidiyor kaldırdığımız zaman otomatik olarak duruyor, diğer pedala bastığımız zamanda geri gidiyor. Makine 3 fonksiyonlu olarak belden kırmalı çalışıyor.” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.