Ağaç ekmek isteyene kredi veriliyor
Kars Çevre ve Orman Müdürü İsmail Ersoy, ağaçlandırma ve budama hakkında bilgiler verdi.
Ersoy, özellikle ağaçların budanmalarının çok önemli olduğunu ve budanana ğaçların tohumlarının daah verimli hale geldiğini söyledi. Ersoy ayrıca, Ağaçlandırma yapmak isteyen vatandaşlara da orman ağaçlandırması kapsamında kredi verdiklerini bildirdi.
Ersoy, “Öncelikle ağaç dikmekten ziyade var olan ağaçları da budamak gerekmektedir. Budama: Ağaç gövdeleri üzerindeki kuru dalların ve yaş dalların belirli esaslar dâhilinde alınarak atılması manasındadır. Budama bitki ömrünü uzatıyor, bitkiyi sağlıklı kılıyor ve aynı zamanda meyve, kozalak veya tohum verme kabiliyetini artırıcı bir etkisi var. Öte yandan bitkiye güzellik ve form katıyor. Budamada dikkat edilecek bazı hususlar vardır, budama genellikle vejetasyon (büyüme) başlamadan önce yani bitkiler uyanmadan erken ilkbaharda yapılması gerekmektedir. Budama rüzgârsız ortamda açık ve durgun bir zamanda yapılmalıdır. Budamada kullanılacak alet edevatlar mümkün mertebe keskin olması lazım ve budamadan sonra aşı macunu ile yaralanan yerleri mantar enfeksiyonuna karşı korumak için düzgün bir şekilde sıvanması lazım.” dedi.
Ersoy, ayrıca, “Dalların gövdeye bağlandığı iki bölüm vardır genellikle, bunlara dal yakası ve kabuk sırtı diyoruz bunlara, budama yapılırken her iki kısma da zarar verilmemesine dikkat edilmesi şarttır. Yarayı kapatma hücreleri gövdeye yakın yerde olduğu için yarayı kapatma konusunda çok önemli bir fonksiyon oldukları bilinmektedir. Mümkün mertebe budamalar iki aşamada yapılmalıdır, tedrici olarak ve ehil kimseler tarafından gerçekleştirilmelidir. Peyzaj yönünde ki bitkilerin budamaların ilkbahar ve sonbahar’da yapılması gerektiğini vurgulayan Ersoy, “Bir de park ve bahçelerdeki peyzaj yönünden yapılacak budamalar vardır. Bu budamalar ise çiçeklenme döneminden sonra yapılması lazım. Mesela güller erken ilkbaharda veya sonbaharda yapılmalıdır. Çalı gurubu bitkiler özellikle bir saksıyı andıracak şekilde bırakılmalıdır mümkün mertebe orta kısımlarının hava almaları ve ışığın girmesi için gereklidir ve bu yöntemle bitkinin daha sağlıklı olması elde edilecektir” diye konuştu.
ÖZEL AĞAÇLANDIRMA YAPMAK İSTEYENLERE KREDİ
Özel olarak ağaçlandırma yapmak isteyenlere kredi verdiklerini ve bu krediyi sadece orman ağaçlarına verdiklerini ifade eden Ersoy, şöyle konuştu:
“Ağaç ekmek isteyenlere Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Seferberliği kapsamında biz özel ağaçlandırma yapmak isteyen vatandaşlarımıza krediler veriyoruz. Yeni yönetmeliğimize göre 5 dekara kadar alan düştü yani 5 dekar dahi alanı olan vatandaşımız bize geldiğinde kredilendirebiliyoruz. Fakat sadece orman ağacı olarak kredilendirebiliyoruz. Mesela ceviz orman ağacı bitkisi olduğu için ceviz için özel ağaçlandırma kredisi verebiliyoruz. Bize bu ağaçlandırma projesiyle gelen vatandaşlarımızın tüm giderlerini karşılayabiliyoruz”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.