Aile ve Toplum Sağlığı Eğitimi
130 Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezi çalışanına eğitim verildi...
Kars’ta, Sağlık Müdürlüğü AÇS-AP Şubesi ve İl Kanser Kontrol Birimi ile ortaklaşa organize edilen, sahada çalışan aile sağlığı elemanları, vekil ebeler ile Toplum Sağlığı Merkezi’nde çalışan aile planlaması ve ana çocuk sağlığı alanında hizmet veren personele gruplar halinde eğitim düzenlendi.
130 sağlık çalışanının katılımıyla gerçekleşen eğitimle, sağlık çalışanlarının kendi kendine meme muayenesi (teorik-pratik), kanserde erken tanı kriterleri ve nitelikli aile planlaması hizmeti sunabilmeleri için aile planlaması danışmanlığı konusunda bilgi ve beceri kazanmaları amaçlandı.
Eğitim Tipi Sağlık Ocağı’nda gerçekleştirilen 5 günlük eğitim programının Eğitmenliğini Dr. Sergülen Aydın, Danışmanlığını AÇS-AP Şube Müdürü Dr. Demet İmamoğlu üstlendi. Açılış konuşmasının ardından, verilecek eğitimin tanıtımı ve önemi konusunda kısa bir bilgilendirme konuşması yapılarak eğitim programına başlandı.
ERKEN TANI SAYESİNDE BAŞARILI SONUÇ ALINABİLİYOR
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç meme kanseri tanısının erken konmasının önemini vurgulayarak, “Meme kanseri sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kadın sağlığını tehlikeye sokan sağlık sorunlarının başında geliyor. Meme kanseri, kadınlarda görülen kanser tipleri arasında ilk sırada gelmesine rağmen, tanısı erken konduğunda genellikle başarılı sonuçlar elde edilebilen ve bu sebepten dolayı ölüm oranları azaltılabilen bir tür. Bu yüzden takibinin iyi yapılması ve tanısının erken konması çok önemli.” dedi.
EN ETKİLİ YÖNTEMLERDEN BİRİ: KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Meme kanserinde çeşitli tanı yöntemleri yer alıyor. Tanı basit taramalarla kısa sürede konarak hemen tedaviye başlanabiliyor. Bu yöntemler arasında kendi kendine meme muayenesinin en etkili yöntemlerden biri olduğunun altını çizen Kars İl Sağlık Müdürü Sevinç, “Tanı yöntemleri arasında bayanların kolayca öğrenebildiği, kendi ev ortamında rahatça uygulayabildiği, basit ve masrafsız bir yöntem olan kendi kendine meme muayenesi takip için en etkili olanlarından biri. Bu anlamda kadınların bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Meme kanseri konusunda eğitim programlarının yaygınlaşması sayesinde kadınların bilinçlendirilmesi ve bu sayede meme kanserinin mümkün olan en erken tarihte belirlenmesi sağlanabiliyor. Bu anlamda sağlık çalışanlarına büyük görevler düşüyor. Biz de düzenlediğimiz bu eğitim sayesinde öncelikle çalışanlarımızın etkin bilgi ve beceri kazanmalarını, sonra da vatandaşlarımızın bu donanımlı personelimiz tarafından bilgilendirilmelerini sağlamaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
AİLE PLANLAMASI AİLEDEKİ KİŞİ SAYISINI SINIRLANDIRMA ANLAMI TAŞIMIYOR
Eğitimin diğer bir kolu olan aile planlaması ve danışmanlığı konusu da toplum açısından büyük önem taşıyor. Aile planlaması, ailelerin istediği sayıda, istedikleri zaman ve aralıklarda, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları anlamına geliyor. Ancak aile planlamasına toplumda yanlış bir anlam yüklendiğini söyleyen Kars İl Sağlık Müdürü, “Aile planlaması ailedeki kişi sayısını sınırlandırma anlamı taşımıyor. Amaç kontrolsüz ve birbirini takip eden doğumları önlemek ve bu sayede anne-çocuk sağlığını tehdit eden sıkıntıları ortadan kaldırmak. İki yıldan az aralıklarla yapılan doğumlarda annenin sağlığı risk altına giriyor, hatta arka arkaya yapılan doğumlar anne ölümlerine dahi neden olabiliyor. Bebek açısından baktığımızda ise, aralıksız yapılan doğumlarda bebeğin gelişimi tam olarak gerçekleşemiyor, hatta sakatlık riski artıyor. Tüm bu sorunları engellemek adına aile planlaması danışmanlığı büyük önem kazanıyor.” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.