1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AK Parti Muhtarlarla istişare etti
AK Parti Muhtarlarla istişare etti

AK Parti Muhtarlarla istişare etti

Adalet ve Kalkanıma Partisi (AK Parti) Kars Sarıkamış ilçe başkanlığınca köy muhtarların yönelik danışma ve istişare toplantısı yapıldı.

A+A-

Sarıkamış Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantıya ilçe merkez mahalle muhtarları ile köy muhtarları katıldı.

Toplantıda köy yolları, göletler, eğitim ve sosyal yaşama kadar birçok konu enine boyuna görüşüldü. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda hem muhtarların görüş ve önerileri dikkate alındı hem de önümüzdeki süreçte yapılması planlanan projeler ve bu güne kadar yapılan hizmetler anlatıldı. Muhtarların soruları da cevaplandırılırken, beklentileri de dinlenildi. Özellikle bu yıl 1000’e yakın ölüme neden olan amansız şap hastalığı da masaya yatırıldı. Alınan tüm önlemlere rağmen şapın bu yıl üzücü boyutlara geldiği, şapın sadece Kars ve civarı değil hem bölgede hem de ülke genelinde her zaman yaygın olan bir hastalık olduğu belirtildi. Şapın bir traktörün lastiğinden, uçan kuşlar aracılığıyla da taşınabilen bir hastalık olduğu vurgulanırken, hijyene dikkat edilmesi ve özellikle de köy girip çıkışlarının, hayvan ve hayvansal ürün taşıyan araç ve gereçlerin iyice temizlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

SORUNLARIN TESPİTİ

AK Parti Sarıkamış İlçe Başkanı Mustafa Yurt, muhtarların sorunlarını dinlemek ve çözüme kavuşturmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. Yurt, “Köylerimizin sıkıntılarını dinlemek amacıyla böyle bir toplantı tertipledik. Yerel anlamda birçok şeyi başardık. Ancak başaramadıklarımız da var. Mesela üç köyümüzün su sorunu var. Birisinde memba sorunu yaşıyoruz ama yeni yasa gereği yer altı kaynaklarının devlete hazineye ait olduğuna dair yeni bir yasa çıkıyor. İnşallah köylerimizin sorunlarını da cazibeli su getirmek suretiyle çözeceğiz. Yerel anlamda bir takım yenilikler yapıldı. Sayın vekillerimiz sizlere daha iyi hizmet etmek adına Genel Sekreterliğe yöreyi bilen bir kardeşimizi getirdiler. İnşallah ben şahsen çok ümitliyim. Yapılan hizmetleri yerinde inceledik, gördük hakikaten pansuman anlamında değil de, kalıcı çözüm üretmek anlamında işler yapılıyor. Ben inanıyorum inşallah önümüzdeki süreçte köylerimizin yol, su ve altyapı gibi bütün sorunları tamamıyla çözülecektir. Ama bölgemizin malumunuz iklim şartları ağır, bir önceki sene yaptığınız işler bir sonraki sene bozuluyor. Tabi bozuluyor diye yapılmayacak değil. Köylerimizin sorunlarının çözümü için elimizdeki tüm imkanları seferber ediyoruz. Bu sorunları en kısa sürede çözmek adına çaba harcıyoruz” diye konuştu.

MUHTARLAR SORUNLARINI ARTARDILAR

Ardından söz alan muhtarlar, köylerinin sıkıntı ve sorunlarını aktardılar. Muhtarların sorunlarına milletvekilleri ve ilgili kurum amirlerince yanıt verilerek, sorunların en kısa sürede çözülmesi için gerekli notlar alındı.

KILIÇ; AK PARTİ, VATANDAŞ ODAKLI, HİZMET ODAKLI HİZMET ETMEKTE

Danışma ve İstişare toplantılarını daha sık yapmak istediklerini belirten AK Parti Milletvekili Yunus Kılıç, “Kişisel olarak sizler bize ulaşıyorsunuz. Bazen kişisel sorunlarınızla alakalı oluyor, bazen köyünüzün sorunlarıyla ilgili, bazen de Sarıkamış’ın genel sorunlarıyla alakalı oluyor. Bunları elimizden geldiğince bazısına hemen bazısına kısa sürede cevap verip çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Ancak bazen siyasette böyle olduğunu fark ettik. Bazen siz ne kadar telefonla uzaktan insanların sorunlarına yardımcı olmak isteseniz de, vatandaş bizzat kendisi görmek istiyor. Bizzat konuşmak istiyor. Sıkıntısını aktarmak istiyor. Paylaşmak istiyor, yani bir derdi sıkıntısı varsa, bunu anlatmak paylaşmak istiyor ve oradan nasıl bir tavır takınıldığını görmek istiyor. Bazen olmayacak bir işi bile sizinle yüz yüze olduğu zaman anlattığınızda ikna oluyor. Ama olacak bir işi bile yaptığınız takdirde o iletişimi kuramamışsanız, olumsuz tavır devam ediyor. AK Parti, vatandaş odaklı, hizmet odaklı her şeyi eskisinden çok daha iyi yapıyor fakat, bazen biz bunu yaptıklarımızı anlatmak noktasında da yetersiz kaldığımızı yaptığımız birçok icraatı sahiplenemediğimizi ve bundan partimize gerekli çıkarları yeterince sağlayamadığımızı düşündüğümüz zamanlarda oluyor. O yüzden daha çok buluşmak, daha çok anlatmak ve daha çok sizin ihtiyaçlarınızı karşılamak. Yani belki bir şeyler yapılıyordur ama bunlar sizin sıkıntılarınızı köyünüzdeki, ilçenizdeki, şehrinizdeki sıkıntılarınızı azaltmıyorsa, o zaman yapılanların çok fazla bir anlamı olmaz. Ama biz biliyoruz ki, ülkemiz, şehrimiz geçen günlerden iyi ama halen yapılması gereken birçok işimiz, birçok uğraşımız, birçok emek vermemiz gereken şeyde var. Bu toplantıların amacı genellikle bunları tekrar tekrar yerinde gelip sizlerden sormak, bunların en azından bir kısmı bu süreçte yapmak, diğerlerini programa koydurmak ve bir kısmı içinde gerek Ankara’da gerekse Kars’ta bunlar için gayret sarf etmek yapmak. Şimdi daha çok biz konuşmaktan ziyade sizleri dinlemeye geldik. Sizin görüşlerinizi, sıkıntılarınızı dinledikten sonra yine bizim konuşma şansımız olur diye düşünüyorum.” dedi.

KURBANA ÇOK HAYVAN GİDECEK

Milletvekili Kılıç, kurbana çok ayvan gideceğini de belirterek, “Geçen yıl Türkiye’nin hemen hemen tamamında hayvancılıkla ilgili sıkıntılar oldu. Özellikle bu bölgede yem fiyatların çok yüksek olması, hayvan fiyatlarının ithalattan dolayı biraz düşük kalması, kestirmek istediğimiz zaman kestirmememizden kaynaklanan sıkıntıları ziyadesiyle yaşadık. Hiç bunu inkar edecek değiliz. Ama şükür bugün bir bolluk var. Hayvan fiyatlarımız yükseliyor. Hızlı yükselemiyor, bunun sebebi insanlarımızın elinde eskiden kalan ciddi hayvan var. Bu hayvanlar kestirilemedi. Eskiden kalan Et Balık’ın ve özel sektörün depolarında doluluk var. Bunlar yaz sezonunda, turizm sezonunda yavaş yavaş ortadan kalkacak. 6 aydır bir tane bile hayvan ithalatı yapılmıyor. Sizde biliyorsunuz ki, geçen kurbandan bu yana bunun durmasını sağlayanların başında biz varız. Bunu da bütün Türkiye takdir ediyor. Bizi Konya’dan, Afyon’dan, Antep’ten arıyorlar ve bizim bu gayretimizi onlar da takdir ediyorlar. Bu manada iyi bir mesafe aldık. Sonbahara doğru hayvan fiyatları biraz daha düzelecek. Birde sizlere bir tavsiyem olsun; bizim buranın insanları özellikle kurbanda anormal fiyatlara kurban satacaklarını düşünürler. Vatandaşın vebaline girerler, hayvanını toplarlar döndüğünde öderler. Böyle bir şeye girmeyin. Bu sene Türkiye’nin her tarafında hayvan çok. Kurbana çok hayvan gidecektir. Bu yüzden beklediğinizi bulamaya bilirsiniz. O zamanda canınız yanar. O yüzden hiç böyle şeylere girmeyin. Biz meraları korumaya çalışıyoruz. Biz valimizle, kaymakamlarımızla da bu manada konuşuyoruz vatandaşın ihtiyacı olanını kesinlikle satmasın. Kendi meralarımızı koruyoruz. Bundan böyle daha çok koruyacağız. Şap aşısıyla alakalı, evet bu yıl bölgede şapla ilgili çok sıkıntı çekildi. Bunun sebebi şu; Türkiye hayvan hastalıkları konusunda iyi komşuları olan bir ülke değil. Şap, havayla, araçla, insanla yayılan bir hastalık. Bizim komşularımız Ermenistan’da, Gürcistan’da, İran’da, Suriye’de bu hastalık var. Biz ne kadar korusak da her yıl değişik virüsler buraya geliyor. Bu yıl A ve O türü dediğimiz virüsler geldi. Bizim hayvanlarda eski yıllarda SAT dediğimiz diğer türlerle karşılaşılıyordu. Bu virüs buraya yeni girdiği için hayvanlarda ciddi ölüm sebebi oldu. Şimdi her kötülükten bir iyilik çıkarmak lazım. Yine bizim gayretlerimizle, Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl inşallah buradan da bir hayır çıkaracağız. Hemen hemen bütün hayvanlarımızı hatta yılda 2 defa aşılatma yoluna gideceğiz. Bunda da ciddi bir mesafe aldık. Bakanımızla konuştuk. Bunların hepsini takipteyiz.” şeklinde konuştu.

KATKI PAYINI KALDIRDIK

Kılıç ayrıca, “Katkı payları uygulaması çok düşünülmeden yapılmış bir şeydi. Biz buna karşıydık. Vali beyle de konuştuk, yanlış bir yola çıkılmış olduğu bazı kaymakamlar tarafından kabul edildi. Biz bunu durduk. Bunun şöyle bir sıkıntısı oluşacaktı. Katkı payları verenin köyü yapıldığı zaman, öbür köyler diyecekti ki; parayı aldınız yaptınız. Kendi köyünden diyelim ki bin lira, 15 bin lira verecekti. Devlet 100 bin lira, 200 bin lira harcayacaktı. Efendim ben para verdim yaptım diyecekti. Bu doğru değil. Hepsini biranda yapma imkanımız olmadığı için, veremeyende diyecekti ki; biz para veremedik diye bizimkini yapmadınız. Bunların ikisi de siyaseten akıllı bir şey değil. Biz dedik ki, hayır belli kriterler koyalım. Köyün büyüklüğü, meyilliği, yapılabilirliği, su oranı bunların hepsini ortaya koyalım adaletli kriterler ortaya çıksın bundan sonra yavaş yavaş köylerimizi planlayalım yapalım. Bu kriterler çıktıktan sonra doğru kriterlerle köylüye diyelim ki; arkadaş siz destek vermek isterseniz başımızın üstüne. Katkı sunarsanız en azından yakıt giderlerini v.s 2 köyünkini daha fazla yaparız. Köylüden gönüllü usulde katkı bekleriz. Verirse başım üstüne, vermezse de canı sağolsun. Buna dönüştürdük. Yani şunu düşünmeyin, biz katkı payı yatırdık köyümüze gelecek. Yatıramayanların köyüne gelmeyecek. Öyle bir şey yok. Katkı payı yatırmak bir kriter değil, asıl kriterlerle yapacağız.” diye konuştu.

ŞEHİTLİKLERLE ALAKALI YATIRIMLARIMIZ VAR

Kılıç, Sarıkamış şehitlikleriyle alakalı da, “Sarıkamış bizim gözbebeğimiz olan bir ilçe. Biz her şeyin başında Sarıkamış’ı ayrı tutuyoruz. Buna emin olun bunu burada olduğumuz için söylemiyoruz. Şehitliklerle alakalı yüzüncü yıla yetişmek üzere milyonlarca dolar yatırım programlarımız var. Bunlar 10 sene, 20 sene sonra olacak şeyler değil. Gelecek sene başlayacak ve bitecek. Göreceksiniz gözünüzle. Sarıkamış’ın çehresinin ne kadar değiştiğini bu yatırımlarla göreceksiniz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı içerisinde, Gençlik Spor Bakanlığının içerisinde Sarıkamış’ın çehresini ciddi bir şekilde değiştirecek şeyler var.” dedi.

PROBLEMLER TEMELLİ ORTADAN KALKACAK

Eskinin eskide kaldığını şimdi ise kalıcı hizmetler yapıldığına dikkat çeken Kılıç, “Eski yıllarda biraz programsız yürüdü bu işler. Niye çok ehil bir ekip yoktu başında. Bir müddet zaman harcandı. Eskiden kalan bir şeydi bu bizim yaptığımız bir şey değildi. Eskiden kalan Özel İdare, Köy Hizmetleri dediğimiz o özel idare elimizde buydu. Beceren bir ekibi, beceren bir yönetimi yoktu. Sizin bize her gün problemleriniz, sıkıntılarınız geliyordu.  Biz her birinizde günde 3-5 defa görüşüyorduk. Gidip ufak pansuman tedbirler yapılıyordu ama hiçbir zaman sizin problemleriniz ortadan kalkmıyordu. Yani bir günlük geçiyordu yarın yine devam ediyordu. Şimdi Özel İdare artık iyi bir ekip elinde. Mühendis, teknik eleman takviyesi yaptık. Teknikerler, mühendisler aldık şuanda her şey bir düzen içerisinde projelendirilerek gidiyor. Bundan sonra sizin gelip bir probleminizi çözdüğü zaman artık o probleminiz birkaç yıl olmayacak, yada temelli ortadan kalkacak ve bir başka köye geçilecek. Bundan sonraki hizmetlerimiz böyle olacak. Eksiklerimiz yokmu var. İnsan olduğu sürece, köy olduğu sürece, şehir olduğu sürece hizmet eksiği olacaktır ama bizim işimiz bunu tamamlamak olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İL İÇERİSİNDE HAYVAN SEVKİNİ KALDIRDIK

Kılıç daha sonra şöyle konuştu:

“Avrupa yakası bizim hayvan hastalıklarından arındırılmış bir bölgedir. Yurtdışına ithalat ve ihracat yapabilmemizin tek yolu burasıdır. Burasının yeniden bulaştırılmaması adına oraya hayvan geçişi yasaktır. Ancak siz eyer buraya hayvan geçirmek istiyorsanız, daha önceden il ve ilçe müdürlüklerine müracaat edersiniz hayvanlarınızın aşıları ve kontrolleri takip edilir, hayvanlarınız gözetim altına alınır ve o belgeyle gidebilirsiniz. Ama son 5-10 günde ben götüreceğim derseniz götüremezsiniz. Bu ülkemiz için çok önemli. Şuanda biz orada ihracat yapıyoruz. Eğer orası olmamış olsa, Türkiye hiçbir yere hayvansal ürünleri ihraç edemez. Bizim girişmelerimizle il içerisinde hayvan sevkleri için sevk almayı kaldırdık. İl içinde hayvan sevki almanıza gerek yok.”

SARIKAMIŞ HEM KENDİNİN HEM KARS’IN KURTARICISI OLACAK

AK Parti milletvekili Ahmet Arslan da, “Telefonda konuşmak başka bir şey, yüz yüze konuşmak hele böyle bir ortamda konuşmak çok daha farklı çünkü, birimizin gündeme getirdiği bir konu, belki de hepimizi ilgilendiriyor. Bizde dolayısıyla cevabımızı almış oluyoruz. Veya birimizin gündeme getirdiği bir konuyu bir problemi biz burada hepinizin huzurunda aldığımızı sizlerde görünce, demek ki bunlar duydular, uğraşıyorlar, uğraşmaları gerekli diye düşünüyorsunuz. Onun bu toplantıları önemsiyoruz. İlçe geneliyle ve İl geneliyle ilgili birçok şey yapıyoruz ama bugün ki toplantının formatına uygun olmağı için bir şey söylemeyeyim sadece ilçeyle ilgili yurt vardı temeli atıldı ama yaklaşık 2-3 aydan beri devam ediyor o ilçe için önemli. Şehir için yol ve hemen devamında yine başkanın istediği 3 kilometrelik yol var toplamı 6 kilometre ihalesi yapıldı, sözleşmesi imzalandı yaklaşık 11 milyon liralık bir iş. Ancak bayramda şehrin içerisi kazınmasın diye bayram sonrasında hemen ona başlanacak. Onun gibi ilçenin birçok büyük projesi var. Büyük projeleri tek tek takip ediyoruz. İlçe turizmini nasıl kalkındırabiliriz, bölgeye gelen insanlar ilçeye nasıl daha fazla para bırakabilir veya ilçede nasıl istihdam oluşturabiliriz. Sarıkamış her zaman ki gibi her toplantıya, her ortama kalabalık bir şekilde katılıyor. Bugünde maşallah salon doldu.” dedi.

AMACIMIZ SORUNLARI TOPYEKÜN ÇÖZMEKTİR

Milletvekili Ahmet Arslan, amaçlarının sorunları tek tek çözmek değil, hepsini topyekün çözmek olduğunu da ifade ederek, “Onun için Doğu Anadolu Projesi kapsamında özellikle eskiden toprak, su vardı. Su kanalları yapılıyordu. Yıllardır buna hiç el atılmadı. Bu sene ilk defa projeler hazırlanıyor ve bütün ilde nerede ihtiyaç varsa bunların program dahilinde yerine getirilmesini başlattık. Bu çok önemlidir, müjde mahiyetinde bir iştir. Bunu çok önemsiyoruz. Göletler çok önemliydi. Biz Sarıkamış’ı ne kadar kalkındırırsak, Sarıkamış’ın turizmini ne kadar öne çıkarırsak Kars o kadar kalkınır. Biz onun için Sarıkamış’a büyük projeler planlıyoruz, büyük projeler yapıyoruz ve inşallah en az Sarıkamış kadar Kars yararlanacak. Kars yararlandığı zaman da Kağızmanlı, Selimli, Akyakalı, Arpaçaylı kalkıp batı gideceğine Kars’a gelir. Onun için bunu çok önemsiyoruz inşallah Sarıkamış hem kendinin hem Kars’ın kurtarıcısı olacak. Onun da yolu sizin desteğiniz, bizim gayretimizden geçiyor. İnan ki, gecemizi gündüzümüze katıyoruz.” şeklinde konuştu.

ÖZEL İDARE HİZMETLERİ

Muhtarların ortak sorunlarının yol ve içme suyu olduğunu ifade eden Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Özbey ise şunları söyledi:

“Biz hızlı bir şekilde bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımızın taleplerinin hepsini dikkate alıyoruz, yerinde tespit yaptırıyoruz. İçme suyu ve yol sıkıntıları vardır. Fakat kendi imkanlarımızla içme suyu depolarıyla ilgili tespit yapıyoruz toplu ihale yapacağız. Ama toplu bir ihale derken bütün köylerimizin hepsinin ihalesini yapmayacağız tabi imkanlarımız ölçüsünde, bir kısmı bu sene yapılır, bir kısmı önümüzdeki sene yapılır ama 3-4 sene sonrasına bırakmayacağız bundan kesinlikle emin olun. Yayla yollarımızla ilgili arkadaşlarımız çalışma yaptılar. Her iki vekilimizde tarih yazıyorlar. Allah razı olsun kendilerinden. En üst düzeyde bize destek veriyorlar. Kalkınma Bakanlığı nezdinde yaptıkları girişimler neticesinde Kars’a hedefimiz 500 gölet. Şuan 200 tane tespit ettik. Yayla yollarımızın hepsinin projesini çıkarttık. 200 göletimizin koordinatlarını belirledik. Sulama kanalları yapacağız. 2004 yatırım programına sunulmak üzere, 64 köyümüzün eski içme suyu şebeke hatlarının aspes boruyla döşenen şebeke hatlarının yenilenmesi için projesini hazırladık. 55 kanalizasyon toplamda 95 milyon liralık proje hazırladık. Bu sene göletlerle ilgili 1 milyon, sulama kanallarıyla ilgili 3 milyon 240 bin lira paramız geldi. Arazi ve yayla yollarıyla ilgili verilen dilekçelerin en az yüzde 90’ına cevap verdik. Sorunlar vardır ama el birliğiyle inşallah kısa sürede bu sorunları çözeceğiz.”

Toplantıya; AK Parti milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, İlçe Başkanı Mustafa Yurt, Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Özbey, İl Genel Meclis üyeleri, Sarıkamış Belediye Meclis üyeleri, AK Parti il ve ilçe teşkilatı, STK temsilcileri ile köy muhtarları katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.