AKP Adayları basınla buluştu
AK Parti Kars Milletvekili Adayları, Kars Belediye Başkanı, Meclis Başkanı ve parti yönetimi basın mensuplarıyla Büyük Kale Otel’de yemekli toplantıda bir araya geldiler.
SÜREÇ CENTİLMENCE GEÇSİN
Projelerin sinevizyon eşliğinde konuşulduğu programda ilk konuşmayı AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu yaptı.
Erdoğdu, seçim sürecinin centilmence geçmesini arzuladıklarını belirterek, “Centilmence bir yarış olsun sonuçta ileride hep beraber olacağız. 12 Haziran 2011 tarihinde 24. dönem milletvekili genel seçimi yapılacaktır. 1946 yılından itibaren çok partili demokratik hayata geçtik. Hepimiz siyasi partileri ve seçimleri demokrasinin vazgeçilmez temel unsurları olarak görüyoruz. Bu açıdan ülkemizde bu günde kadar bir sürü seçim yapıldı. Seçimlerde genel olarak seçmenler beğenmedikleri adayları, beğenmedikleri partileri değiştirirler. Bir bakıma cezalandırırlar. İstedikleri yada programını beğendikleri siyasi partileri tercih ederler. Önümüzdeki süreçte de böyle bir seçim ile karşı karşıyayız. 12 Haziran 2011 tarihi ülkemiz için bir dönüm noktasıdır.” dedi.
TEK PARTİ İKTİDARI
Tek parti iktidarının önemine de değinen Erdoğdu, “Bize göre 1946’dan günümüze kadar Türkiye’nin büyüme ivmesinin yoğunlaştığı dönemler hep tek parti iktidarlarının iktidarda olduğu dönemlerde Türkiye’nin büyüdüğünü görüyoruz. Tabi ki ara dönemlerde de büyük yatırımlar yapıldı. Ülkemiz büyük ivmeler kazandı. Ama tek partili iktidarların döneminde ülkemizin, ekonomik anlamda ciddi değişimler gösterdiğini görüyoruz. 1950-60 dönemi bu anlamda bir süreçtir. 1983-89 dönemi bir süreç ve yine bizim partimizin 2002 yılından itibaren iktidarda olduğu dönemi de biz ülkemiz anlamında ivme kazanan dönem olarak görüyoruz. 12 Haziran’da da yapılacak olan seçimlerde de yine gönlümden geçen tek partinin iktidara gelmesidir. Bütün siyasi partiler 12 Haziran’da seçime gidecekler. Bu anlamda biz de Kars’ta AKP olarak 79 aday adayı arkadaşımızla yola çıktık. Bu 79 aday adayı arkadaşımız genel merkezimizin bazı kriterlerinden sonra şu anda yanımızda olan Sayın Ahmet Arslan, Yunus Kılıç ve Suat Doğan ile karşınıza çıktık. Üç adayla yola devam edeceğiz.” diye konuştu.
ADAYLARI TANITTI
Erdoğdu daha sonra adayları tanıtarak şöyle konuştu: “Ben kendilerini sizlere tanıtmak istiyorum; Sayın Ahmet Arslan, istifa ettiği tarihe kadar 6 yıl Dela genel müdürlüğü yaptı. Dela genel müdürlüğü Türkiye’de çok önemli bir kurumdur. Yunus Kılıç, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinde prof. Dr. luk seviyesine ulaşmış bir arkadaşımızdır. Kendisi bu görevini bırakarak geldi. Suat Doğan, avukat, hukukçudur. Sarıkamış’ta avukatlık yapıyor. Daha önce partide il yönetiminde görev aldı. Sarıkamış belediye meclisinde görev aldı. Biz bu şekilde yola çıktık. Bütün siyasi partilerin amacı ülkeye ve şehrimize hizmet etmektir. Herkes “En iyisini ben yaparım. En güzeline ben layığım.” İddiasında bulunabilir. O arkadaşlarımızın doğal hakkıdır. Ama biz şunu görüyoruz, AKP Türkiye’de tekrar iktidara gelecek gibi bir görüntü vardır. Dolayısıyla biz Kars’tan da güçlü bir şekilde çıkmak istiyoruz. Kars’ın AKP iktidarları döneminde 8 buçuk yıllık süreçte ciddi yatırımlar yapıldı. Ama bu da şu demek değildir, Kars’ta hiçbir sorun yok, Kars mükemmel, dört dörtlük, her şeyi halledilmiş bir kent değildir. Hepimiz bu sıkıntıların farkındayız. Önemli olan o sıkıntıları görüp o sıkıntıları tespit ederek o sıkıntıları gidermektir. Bizlerde bu bilinçle yola çıktık. Bunarlı, görev alan arkadaşlarımız, belediye başkanımız, aşama aşama halletmeye çalışacaktır. Elimizden geldiği kadarıyla sizlere layık olmaya çalışacağız.”
SİYASİ HAYATI AK PARTİ İLE BAŞLADI
Siyasi hayatının AK Parti’nin kurulmasıyla başladığını belirten AK Parti 3. sıra Kars Milletvekili Adayı Av. Suat Doğan ise, “Sarıkamış İlçesi’nde serbest avukatlık yapmaktayım. AK Parti’nin kurulmasıyla birlikte siyasi hayatım başladı. İlçede ve ilde çeşitli kademelerde görev yaptım. Daha önce Sarıkamış belediye başkan aday adaylığım oldu. Ondan önce Sarıkamış belediyesinde meclis üyeliği yaptım. İl yönetiminde görev yaptım. Son olarak da 12 Haziran 2011 yılında yapılacak genel seçimlerde milletvekilliliği aday adaylığına başvurdum. 3. sıradan adaylığımız kabul gördü.” şeklinde konuştu.
BASINA TEŞEKKÜR ETTİ
Basın mensuplarına da seçim süresince uyguladıkları tarafsız yayınlarından dolayı teşekkür eden Doğan, “Biz 24 gün önce Kars’a geldik. Bu 24 günlük süre içerisinde yaptığımız çalışmalarda siz değerli basının bu seçimlere demokrasi anlamında tarafsız olarak sağlamış olduğunuz katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Basınımız bilgileri doğru ve tarafsız olarak bütün halkımıza ilettiğini hem gazetelerde hem de görsel medyada hem de internet üzerinden takip etmekteyiz.” dedi.
KARS TARİHİ
Doğan, daha sonra Kars’ın tarihi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Kars’ımız tarihi olarak yontma taş devrine dayanan bir tarihi olup 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. 1877 yılında Rus’ların eline geçmiştir. 1918 yılında Brest Litovsk antlaşmasıyla tekrar bize geçmiştir. 30 Ekim 1920 yılında Kurtuluş Savaşıyla kurtarılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra da il olmuştur. Cumhuriyet tarihi boyunca bugüne kadar bir çok mebusumuz, senatörümüz, parlamentomuz ve milletvekilimiz hizmet etmiştir. Bunun son halkası olarak da aday olma anlamında 3 arkadaşımızla birlikte bu hizmeti devam ettirmek için burada bulunuyoruz.”
AMAÇ HİZMETE KATKI
Amaçlarının daha önce yapılan hizmetlere katkı koymak olduğunun da altını çizen Doğan, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Özellikle 8 buçuk yılda AK Parti’nin yapmış olduğu hizmetleri devam ettirmektir. Bizden önceki vekil arkadaşlarımızın bıraktığı bayrağı alarak hizmet anlayışı içerisinde Kars’ımıza hizmet etmektir. 8 buçuk yılda Kars ilinde 80 yılda yapılmayan hizmetler yapılmıştır. Sağlık alanında, eğitim alanında KÖYDES projesiyle, yapılan yollar, bedava kitapların dağıtılmasıyla, içme suları, bunlar yapılırken tabi ki bir takım eksiklikler ve sorunlar vardır. Siz bir şeyi yaptığınız zaman mutlaka daha iyisinin yapılmasını istersiniz. Halk daha iyisinin yapılmasını ister. Bizim de tek amacımız tek gayemiz budur. Bu anlamda yapılacak seçimlerin ülkemize, milletimize, Kars’ımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Ama bu seçimler yapılırken şu ana kadar, bir takım çalışmalarımız oldu. İlçeleri gezdik. Esnafları gezdik. Köyleri, kurumları gezdik. Sorunları tespit ediyoruz. Bunlara da eğer seçilirsek nasıl çözüm bulabiliriz bunların planını yapıyoruz. Geçen 24 günlük süre içerisinde gerçekten Kars’ta ve ilçelerinde bu seçim bayram havası içinde geçmektedir. Kırmadan, dökmeden, nezaket içerisinde, saygı içerisinde en azından saygı içerisinde bu seçimin geçmesi hepimizin temel hedefidir. Yapılacak olan seçimin, milletimize, ülkemize ve dünya insanına hayırlı olmasını diliyorum.”
“AKP HÜKÜMETLERİYLE BAŞLAYAN ÜLKEDEKİ BU DEĞİŞİM DÖNÜŞÜMLER KENDİ ADIMIZA BİR COŞKU ÇIKARDIK”
AK Parti Kars 2. sıra Milletvekili Adayı Prof. Dr. Yunus Kılıç da, “Biz başka bir alanda gerek memleketimize gerekse şehrimize başka bir alanda hizmet erken özellikle AK Parti hükümetleriyle başlayan ülkedeki bu değişim dönüşümler kendi adımıza bir coşku çıkardık. Bunu Kars için nasıl değerlendirebiliriz. Bunu düşünmeye başladık. Ondan sonra ülkemizin refahının artığını dünyada lider ülke olma gayreti içerisinde olduğuna ve bunu büyük bir oranda başardığını oysa, küçük Kars’ımızın hala büyük sorunları olduğunu gördük. Buna özellikle kendi birikimimizle alakalı, ben üniversitede öğretim üyesiyim ama sadece öğretim üyeliği kısmı değil, Kars’la ilgili olan tarım ve hayvancılıkla alakalı veteriner hekim öğretim üyesiyim. İşin bir güzel tarafı da tamamen tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir aileden yetişen birisiyim. 9 kardeşten bir tanesiyim.” diye konuştu.
HAYCANCILIK AYAĞA KALDIRILACAK
Kılıç, tarım ve hayvancılık kısmında müşkülat olan bir aileden yetiştiğini söyleyerek, “Üzerine veteriner hekim, akademisyen olmuş veteriner hekimler yetiştirmiş birisiyim.bu süreç içerisinde tarım ve hayvancılığı artık anlamış olmamız gerekir. Bu niyetle AK Parti’den milletvekili adayı olmak için müracaat ettik. İnanıyorum ki AK Parti’de çok kıymetli aday adayları vardı. Hepsi birbirinden kıymetli Kars’a ve ülkemize hizmet etme sevdalısıydılar. Bunu da şu andaki seçim çalışmalarımızla bize vermiş oldukları katkıyla bir kez daha buna inandık. Fakat inanıyorum AK Parti Kars’ı, Türkiye’de şu ani hayvancılığı ve veteriner hekimciliğimizi birleştirdi. Bize bu görevi tevdi etti.” dedi.
“ŞEHRİMİZİN HALA YÜZDE 70-80’İ TARIMA DAYALI HAYVANCILIKLA GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”
Kars’ın tarım ve hayvancılığa dayalı bir geçim yönü olduğuna da dikkat çeken Kılıç, “Şehrimizin hala yüzde 70-80’i tarıma dayalı hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Çocuklarını böyle eğitiyor. Geleceğini böyle kuruyor. Dolayısıyla bu manada köylerde dolaşırken insanların bu konudaki AK Parti hükümetlerinden, ülkelerinden Kars ölçeğinde de bu dönem seçilecek milletvekillerinden ciddi bir beklentisi vardır. Bu beklentilerini karşılamak adına biz de çok eskiye dayalı birikimlerimizden kafamızda şekillendirdiğimiz büyük projelerimiz vardır. Eğer Kars halkını buna inandırabilirsek inanıyorum bu beklentilerini karşılayabileceğimizi gösterebilirsek Kars halkı zaten gönülden destek vermeye hazırdır. Çünkü biz zaten iktidar olması kesin gözüyle bakılan bir partinin milletvekili adaylarıyız. Bu anlamda da bunları birleştirebilirsek vatandaşımızın bu büyük desteğini alabileceğimizi düşünüyoruz.” diye konuştu.
BİLİM ALANINDA YAŞAM PAYI
Kılıç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kars’ta hayvancılık alanında yapılan genellikle insanlar hamallık kısmını yapmışlardır. Ama paranın tam kazanılacağı noktada insanlar hayvanlarını ellerinden çıkartmak durumunda kalmışlardır. Bu hayvanlar, Afyon’a, Kayseri’ye ve Konya’ya gitmiştir. Ama Kars’ta hiçbir zaman bunu besicilik kısmında özellikle para edileceği kısmında, etin entegre edileceği kısmından bir türlü gelir elde edilememiştir. Bu da yıllarca, tarıma dayalı hayvancılıkta kimse yüksek oranlarda para kazanamadığı için kendi sosyal çevrelerini de geliştirememişlerdir. Buna uygun çocuklarına eğitim de verememişlerdir. Bu sıkıntıyla özellikle, kıtlık senelerdeki bazı sıkıntılardan gün geçtikçe dibe vurmuşlardır. Birkaç yıl tekrar emek sarf etmişlerdir. Yeniden biraz toparlanmışlardır. Bizim buna bilim alanında yaşam payı diyoruz. Yani hep yaşam paylarını sağlamışlardır ama hiç verim paylarını olmamıştır. Biz diyoruz ki, Kars’ı bundan sonra bu kısmından yararlandırabilir miyiz?
TARIMA DAYALI HAYVANCILIK BÖLGELERİNİN KURULMASINI SAĞLAYACAĞIZ
Dün, 2 gün önce atılan baraj temeli belki de bir çok insan için sadece bir su birikintisi olarak düşünülebilir. Ya da “Ne güzel kayağa binilip de gezilebilir, ya da ne güzel balık tutulur.” Diye düşünülebilir. Ama benim açımdan öyle değildir. Bizim açımızdan şöyle bir anlamı vardır; Kars’ta besicilik yapmanın yolu baraj olmasından geçiyor. İki gün önce temeli atılan barajlar, 51 köyün arazisi sulanacaktır. Bunlar Akyaka, Arpaçay, Susuz, Kars ve Digor’un bir kısmını içerisine alarak köylerdir. Selim-Bayburt barajıyla Selim ovasının tamamı sulanacaktır. Bunlar tamamlandığı zaman Kars’ta sulanabilir arazinin yaklaşık yüzde 80’i sulanmış olacaktır. Bu da şu açıdan çok önemlidir; Artık sulanabilir arazide besi hayvancılığından bize lazım olan yem bitkilerinin üretimi sağlanacaktır. Yani artık Karslının arpa buğdaydan başka üretmeme zorunluluğu ortadan kalkmış olacaktır. yem bitkilerinin maliyetlerini düşürdüğünüz zaman özellikle ailelerin bu konudaki iş güçlerini yüksek bir gelirli istihdama çevirdiğiniz zaman Kars artık kendi ürettiği yemi kendi yetiştirdiği hayvanına burada yetiştirecektir. Besisini de burada yapacaktır. Sayın Belediye Başkanımızın da hazırlamış olduğu ciddi bir proje vardır. Bizde eğer Kars halkına kendimizi inandırabilir ve desteğini alırsak bu projelerin merkezi hükümetlerin ciddi destekleriyle ve tarım il müdürlüğünün hazırladığı projelerin desteklenmesiyle Kars’ın hemen kenarında tarıma dayalı hayvancılık bölgelerinin kurulmasını sağlayacağız. Bunun biraz büyüğü Kars merkezde minyatürleri de ilçelerde olacaktır.
KARS HALKINA CİDDİ DESTEK SAĞLAYACAĞIZ
Vatandaş sağlıklı hayvan barınaklarında veteriner hizmetlerin ve ilaçların bulunduğu, kesimhanesinin bulunduğu modern alanlarda hayvancılık yapacaktır. Bütün gelirini de burada elde edecektir. Bu manada bizim birikimiz çok önemli olacaktır diye düşünüyorum. Artık hayvancılık konusunda Kars’ın böyle bir fırsatı vardır. AK Parti’den 2. sıra adayı Kars halkına bu manada ciddi destek sağlayacaktır. Kars halkını ilgilendiren bir başka kısım da, Kafkas Üniversitesinin ilk öğrencisi benim. Hatta asistan ve akademisyenlerinden bir tanesiyim. Kafkas Üniversitesi Atatürk Üniversitesine bağlı küçücük fakülteydi. Kafkas Üniversitesinin kurulmasında daha 18 yaşında öğrenciyken binlerce insan imza toplayarak Kafkas Üniversitesinin kurulmasını sağlayanlardan birisi de benim. Tıp Fakültesinin kurulmasını sağlayanlardan birisi olduğum gibi. Bu manada üniversite de büyük katkı yaptık. Ancak Kafkas Üniversitesi bizimle birlikte kurulan üniversiteler kadar gelişip serpilemedi. Öğrenci sayımız şu anda 13 bin civarındadır. Biz buna da şükür ederken bu arada başka bir gelişme oldu. Bu gelişme Kafkas Üniversitesini biraz sıkıntıya sokmuş gibi görünüyor ama ülkemiz için elzemdi. Çünkü Türkiye’de binlerce öğrenci yurt dışına çok büyük paralar harcayıp gidip eğitim alıyorlardı. AK Parti bunun önünü açtı. Türkiye’de hemen hemen her ilde 1 bazı illerde 2-3 tane üniversitenin oluşmasını sağladı. Bu eğitimde önemli bir reformdu ve bunu da AKP yaptı. Kars ölçeğine döndüğünüzde, bu bizi sıkıntıya soktu. Gelecekte de sokacaktır. Her öğrencinin, gitmek zorunda olmadan istediği eğitimi kendi ilinde ve ya çok yakın ilinde alma gibi bir şansı oluştu.
OKUDUK VE HER SEFERİNDE KARS’A DÖNDÜK
Eskiden Kars’tan bir üniversite kazandığınız zaman ülkenin neresinde olursa olsun, ailenizin şartları ne olursa olsun büyük fedakarlık ve zorluklarla gidilir okunurdu. Bizim gidip de geri geldiğimiz gibi. Bazılarının söylediği gibi biz hiçbir zaman Kars’ta misafir olmadık. Kars’ta şartlar gerektirdiği için gittik. Okuduk ve her seferinde Kars’a döndük. Dolayısıyla artık başka şehirlerdeki öğrencilerinin böyle bir zorunluluğu yoktur. Kars bundan sonra üniversitesini teknik anlamda, eğitim anlamında, sosyal çevre anlamında ve şehrini de birlikte yaşanabilir bir şehir haline getiremezse bilesiniz ki şu anda Kafkas Üniversitesi öğrencisi az diyoruz ama, ok kısa bir süre sonra bundan dolayı da sıkıntıya gireceğini bilmenizi isterim. Biz bunları da gören biri olarak eğer, Kars halkı desteğini bize yüksek oranda sürdürürse üniversitemizin de daha modern bir şekilde yapılanması, altyapı eksikliklerinin yapılanması şehrimizin de belediyenin güzel hizmetleriyle birlikte yakın zamanda göze görünür bir hale gelecektir. Sosyal çevresiyle ve üniversitesiyle birlikte çok daha modern bir gelecek Kars için kuracağız. Bunun için yola çıktık.
HERKESİN HİZMET ANLAYIŞI FARKLIDIR
Tabi ki bu süreçte insanların bir çoğu ile yüz yüze ulaşmak istiyoruz. Buradaki gayemiz, Kars’taki herkes bizi tanır ama siyasi kişilik olarak bizi tanımaz. Akademisyen kişiliğimizi bilirler. Biz bu siyasi çıkışımızı onlara anlatmak istiyoruz. Bu dönemdeki AK Parti milletvekili adaylarının yapabileceklerini anlatmak istiyoruz. Kendi birikimlerini anlatmak istiyoruz. Sevinerek görüyoruz ki Kars halkı artık gittiğimizde bizim birikimlerimizden haberdar oldu. Ahmet Arslan’ın, Yunus Kılıç’ın Kars ve hayvancılığa ne gibi bir katkı sağlayacağından haberdar oldular. Suat Doğan’ın neyi yapıp yapamayacağımızı hangi enerjiyi harcadıktan sonra kanuni sıkıntılarla karşılaşıp karşılaşmayacağımızı bize, baştan bir şey yaparken söyleyebilecek bir kişi olduğunu, belediyecilik, teşkilat alt yapılarında çalışmış yönetimi bilen birisi olduğunu yavaş yavaş bize geri dönerek söylemeye başlıyorlar demek ki insanlara doğru ulaşıyoruz. Bu manada ben inanıyorum ki Kars halkı bunu 12 Haziran’da taçlandıracaktır. Herkesin hizmet anlayışı farklıdır. Birisi koyun yetiştirir birisi patates eker. Birisi de vatandaşı doğru bilgilendirir. Siz bunu ziyadesiyle yapıyorsunuz. Bunun için size teşekkür ediyorum. Doğru bilgiyi vermekte sizin sorumluluğunuzdur. Çünkü Kars’ın çok fazla hizmete ihtiyacı vardır. Bunları yapabileceğine inandığınız insanlar hakkında doğru bilgiyi ulaştırma sorumluluğu da sizin üzerinizde olacaktır.”
BAŞARI UYUMLU ÇALIŞMAKLA OLUR
AK Parti 1. sıra Milletvekili Adayı Ahmet Arslan ise şu açıklamalarda bulundu:
“Bizim herkese tek tek erişme şansımız yoktur. Bu gayret içindeyiz ama böyle bir şansımızın olmadığını da biliyoruz. Herkesimin dertlerini, problemlerini tek tek dinleme şansımız da yoktur. Ancak bu konuda basın hem bizim mesajlarımızı vatandaşa iletiyor. Hem de onların problemlerini, beklentilerini bize ve hizmet etmek isteyenlere iletiyor. Tabi sadece aday olan 3 arkadaşımız değil, bunlarla birlikte siyaset üzerinden hizmet etmek isteyen ve bu siyaset mekanizmasının tamamlayıcısı olan teşkilatlarımız buradadır. Yine AKP’nin çok önemli bir açılımı olan KÖYDES projeleri BELDES projeleri ve ya eski haliyle köy hizmetlerinin artık değişmiş il özel idaresi olmuş, valilikler bünyesine verilmiş görevlerinden çok önemli bir kısmını yürüten il genel meclisi başkanımız, biz onlara da teşekkür ediyoruz. Çünkü, biliyoruz ki bunların hepsi birbirinin tamamlayıcısıdır. AKP’den veya bir başka partiden seçilip meclise gitmek tek başına bir anlam ifade etmiyor. Siz eğer bahsettiğim mekanizmalarla uyumlu çalışırsanız ki hepsinin amacı da hizmet etmektir. Ancak hizmet bileşenlerini bir odak noktasında toplarsanız, ki bir odak noktasının hedefi Kars’a ve Karslıya layıkıyla hizmet etmektir. Ben bunun için de onların hepsine teşekkür ediyorum.
KARS’A VE KARSLI’YA HİZMET EDEBİLECEK BİR 3’LÜYE BU GÖREVİ VERİLDİ
Bu çalışma sürecinde gördük ki AK Parti 79 tane aday adayından 3 tanesini belirlerken ilin bütün ihtiyaçlarını dikkate almış bu 3’ünün birbirini tamamlamasının yanı sıra bahsettiğim mekanizmalarla da uyumlu çalışılabilecek Kars’a ve Karslı’ya hizmet edebilecek bir 3’lüye bu görevi verdi. Ben de 3 arkadaştan biriyim. Tabi ki aday tanıtımı dendi. O zamanda “Ben kimim” diye birkaç cümle söylemek lazım.
MÜCALEME, BAHÇEDEKİ SIĞIRCIKLARI KOVMAKLA BAŞLADIM
Ben Kars- Kağızman Bulanık köyü doğumluyum. Bulanık köyündeki ailem leşberlikle, çiftçilikle, hayvancılıkla uğraşan bir ailedir. Ben o ailenin bir çocuğu olarak 5-6 yaşından itibaren o aileye bir katkı koymaya başladım. Önce bahçedeki sığırcıkları kovmayla başladık. Liseyi bitirdiğimde ailemin koyunlarını yaylada otarırken üniversiteyi kazanan bir Karslı olarak üniversite okumaya büyük şehirlere gittim. Bu geçmişimden hep gurur duydum. Çünkü bu bana mücadele ruhunu aşıladı. Hayatın hiç de kolay olamadığını bana öğrettiği için gurur duydum. Beklide bir takım insanların 45-50 yaşında edinebileceği tecrübeyi ben 17 yaşında üniversite kazanırken edinmiştim. İşte o tecrübe hayatta benim hep düsturum oldu. Bu nerede olursanız olun bir sonraki adımı, bir sonraki süreci düşünerek mücadele etmeniz lazımdır. Bulunduğunuz görevi en iyi şekilde yapmanız lazım. Bunun için gece çalışmak gerekiyorsa gece, gündüz çalışmanız gerekiyorsa gündüz ve ya uykusuz kalmanız gerekiyorsa uykusuzda kalacaksınız. Yine bir şeyi daha düşünmeniz lazım, yazın köyde gezmeyi, piknik yapmayı değil kışın hayvanınız için ot gerekiyorsa ona da hazırlık yapmanız gerekiyor. Eğer yarın bir sonraki görevde adım alırsam o adımdaki görevi en iyi şekilde nasıl yaparım, o adıma nasıl hazırlanırım diye de hep bir sonraki basamağa, bir sonraki adıma hazırlıklı oldum.
KÖYLÜLÜK RUHU
Yine şükür ediyorum ki o köylülük ruhu, mücadele ruhu bize mücadele etmeyi gösterdiği gibi dua da aldık. Böylece hayatın her aşamasında ben bir sonraki basamağı sağlam basarak çıktım. 6 yıl önce Ulaştırma Bakanlığının demir yolu, deniz limanı, hava alanı, balıkçı barınağı, yat limanı yapan ve daha da önemlisi bütün bunları ülke genelinde planlayan yapmak daha kolaydır. Bütün bunları Türkiye’nin geleceğini de düşünerek, Türkiye’nin uluslar arsı beklentilerini de düşünerek planlayan bir genel müdürlüğünü yaptım. Tabi ki planladıktan sonra da dönüp inşaatını yaptık. Planlamak, doğru düşünmek, orta, uzun vadeli planlar yapmak bunu yaparken de dar bölgeli düşünmemek bölgeyi, ülkeyi düşünmek ve ülkenin dünyadaki konumunu düşünmektir. Bütün bunları yaparken bana görevler verildi. Bu görevleri yaparken de Sayın Başbakan, Ulaştırma Bakanı verdikleri görevleri iyi yaptığımızı görmüş olacaklar ki bu ülkenin bütün projelerinin mutfak hazırlığının sorumluluğu bana verildi. Bunlar, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesi yaklaşık 3 yıldır inşaatı devam ediyor. 250 milyon civarında para harcanmış durumunda. Ama bilesiniz ki zor olan inşaatın devam etmesi değildi. Zor olan, uluslar arası bir proje olan bu projenin mutfağında yaklaşık 4 yıl hazırlık yapmaktı. Herhalde bunu başarılı yaptığımızı gördüler. Bunun yanında Marmarai dünya projesi olan bir projenin yapımının sorumluluğunu verdiler. Bu da yetmedi DLH genel müdürlüğüne denizin altından geçecek araçların kullanacağı tünelin sorumluluğunu önce kanunen böyle bir sorumluluk vererek onu yapmamı istediler. 26 Şubatta onun bütün mutfak sürecini hazırladık. İhalesini yaptık. Yap-işlet-devret programıyla. Bu ülkenin kaynağını kullanmadan özel sektör dinamitlerini devreye sokacak şekilde o projenin de temelini attık, inşaatı başladı.
MUTFAK SORUMLULUĞU BANA VERİLDİ
Benim genel müdürlüğümün görev alanında olmamakla birlikte İstanbul-İzmir arasındaki İzmit köprüsünü de kapsayan oto yolun yap-işlet-devretle mutfak hazırlılığının da sorumluluğu bana verildi. Onların altından da layıkıyla kalktık. Devamında hepinizin 10-12 gün önce gördüğü Sayın Başbakanın “Çılgın proje” diye açıkladığı projenin sıfırdan başlayarak bütün mutfak hazırlığını Sayın Başbakanın açıklayacağı hale getirdim. Animasyon da dahil teslim edip öyle geldim. Bu görevleri iyi yaptığımızı gördükçe bize başka görevler verdiler. Şükür ediyorum ki ben o görevlerin hepsinin altından kalktım. Ama biliyorum ki o görevlerin altından kalkma ruhunu bana aşılayan köylülüktü, leşberlikti, hayvancılıktı ve doğayla mücadeleydi. Dolayısıyla hep geçmişimle, ailemle, memleketimle gurur duydum.
KÖYDE BAŞLAYIP BÖYLE BİR GÖREVLE TAÇLANAN NİHAİ SON
6 yıl boyunca bu görevleri yaparken de, tabi ki Türkiye’nin her yerinde iş yapıyorsanız her yerdeki üst düzeydeki yöneticiyle ilişkiniz oluyor. Her yerdeki genel müdürlüğü tanıyorsunuz. Her yerdeki bakanlıkları tanıyorsunuz. Bakanlıkların bütün üst düzey yöneticilerini tanıyorsunuz. Bu benim için iyi bir şanstı. Köyde başlayıp böyle bir görevle taçlanan nihai sonda madem böyle bir birikim edindik madem bu kadar insanı tanıdık madem vekil olduğumuzda Ankara’ya gidersek yeni baştan acaba genel müdürlükler nasıl iş yapar , bakanlıklar nasıl iş yapar, bu hizmet ile nasıl geri döner düşüncesi olmadan böyle bir tecrübeyle memleketimize, Kars’ımıza nasıl hizmet ederiz dedik. Ben de o çerçevede bulunduğum o görevi bıraktım ve aday adayı oldum. Kars’ın Karslının ihtiyaçlarını düşündüğümde Kars için çok önemli olan tarım ve hayvancılık konusunda daha doğrusu sulama ihtiyacı ona bağlı olarak da tarım ona bağlı olarak hayvancılık Kars için çok önemliydi. Kars’ımız için Türkiye için eğitim çok önemlidir. Bunların taçlanan kısmı üniversitelerdir. Üniversitenin içinde bir hoca olarak bulunmuş bir arkadaşımızın bir parçası olarak görev alması bundandır.
BİZ KARS İÇİN NE YAPABİLİRİZ?
Biliyoruz ki partiler iktidar olmak için mücadele derler ve iktidar olduklarında da hizmet etmek için varlar. Bunların çok önemli bir alt yapısı teşkilatlar, belediyeler ve yerel yönetimlerdir. 3. sıra arkadaşımız, bizi tamamlayacak yerel yönetimleri bilen, belediyelerin ihtiyaçlarını bilen insanların yereldeki ihtiyaçlarını bilen bir tamamlayıcı gerekiyordu. O da 79 aday arasından bu düşünceyle aday yapıldı. AK Parti hükümetinin Türkiye genelinde 550 tane adayın nasıl hizmet verebilir düşüncesinin bir parçası olarak Kars’taki 3 adayın nasıl hem Kars’a hem Karslı’ya ve tabi ki ülkeye hizmet eder diye seçildi. Biz Kars için ne yapabiliriz? Kısmına geldiğimizde haklı olarak insanlar daha çok bu beklenti içinde oluyor. Dünden genel müdür etiketiyle, imkanlarıyla memleketimize ne yapabiliriz diye düşünüyorduk. Bu gün aday olarak ne yapabiliriz? Diye düşünüyoruz. Nasip olursa yarın biz insanımızın teveccühüyle 3 arkadaş gittiğimizde de milletvekili olarak nasıl hizmet ederiz diye bugünden düşünüyoruz.
KARS’A UYGULAYACAĞIMIZ PROJELERİN TÜRKİYE İÇİN DE ÖRNEK OLACAK PROJELER OLMASI LAZIM
Neler yapmamız lazım, hayvancılık, tarım, sulama, üniversiteler bizim için önemlidir. Onun kariyeri onun birikimi bunlar için çok önemlidir. Bunlar sadece Kars için değil, Kars’a uygulayacağımız projelerin Türkiye için de örnek olacak projeler olması lazım. Ben özellikle, ulaştırma alanında, her nerede ne yatırım yaparsanız yapın, nasıl katı koyarsanız koyun, ister turizm ister hayvancılık ister tarım bunların hepsinin dört başı memur çalışabilmesi için ulaşım alt yapınızın sağlam olması lazımdır. Hatta ihtiyacı karşılar değil, ihtiyacın üzerinde olması lazım ki insanlar rahatlıkla gelsin yatırım, ticaret yapsın. Ya da burada ürettiğiniz üretimim başka yerler nakletsin. Bu anlamda kara yolları bölge müdürlüğü Kars için çok önemlidir. Kara yolları bölge müdürlüğü her daha ne kadar daha önce kağıt üzerinde kurlummuşsa da yakın zamanda ataması yapıldı. Şu anda teşkilatlanması anlamında bakanlar kurulu hazırlanıyor. Yine bu bölge müdürlüğünün hizmet vereceği binaların projeleri hazırlanıyor. Ancak, Karslının bölge müdürleri projeleri hazırlansın sonra da bölge müdürlüğü inşaatı yapılsın 3 sene sonra bölge müdürlüğü hizmet etsin deme lüksü ve beklemeye tahammülü yoktur. Biz genel müdürle, bölge müdürleriyle arkadaşlarım ve il bakanımızla birlikte uzun süreli birkaç toplantı yaptık. Şöyle bir karar aldık. Onlar hemen kısa sürede nasıl ki herhangi bir yerde inşaata başladıklarında prefabrik yapılar yapıyorlar prefabrik olarak mevcut şube müdürlüğü yerinde prefabrik bölge müdürlüğü binaları kuracaklar. Bölge müdürlüğü 2-3 ay içerisinde prefabrik yapılarda bize bölge müdürlüğü olarak hizmet vermeye başlayacaktır. Tabi ki daha sağlıklı iş ve işlem yapabilmeleri adına yeni binalara ihtiyaçları vardır. Bizim problemimiz bir anca hizmeti alabilmektir. AKP hükümetleri 2002 den önce toplam 22 kilometre bölünmüş yol varken 127 kilometre bölünmüş yol yapmışlar.”
-KHA-
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.