Alibeyoğlu’nun basın toplantısı
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ucube” olarak nitelendirdiği İnsanlık Anıtı önünde basın toplantısı düzenledi.
Kars Kalesi simetriğine Üçler Mahallesi tepesine kurulan İnsanlık Anıtı yapım çalışmaları 2005 yılında başlamış ve 2009 Genel Seçimleri öncesinde dönemin AK Partili Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) geçmesiyle yıkılması gündeme gelmişti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Oktay Aktaş’ın yıkılması yönünde bir çok girişimde bulunduğu anıt yapım çalışmalarının durdurulmasıyla olduğu gibi bırakıldı. Ardından da 8 Ocak’ta Kars’a gelerek bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ucube” diye nitelendirip yıkılacağı yönünde açıklama yapmasıyla bir anda gündem konusu oldu. Sadece yurt içinde değil, dünya genelinde büyük ses getiren “Ucube” anıtla birlikte tüm dikkatler Kars’a çevrildi. Televizyon kanalları, köşe yazarları, karikatüristler, haber muhabirleri, araştırmacılar, siyasiler hep birlikte anıtla ilgili görüşlerini belirtir açıklamalar yaptılar, makaleler yazdılar. Anıtın yapılmasına öncülük eden Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da bu süre içinde TV kanallarının canlı yayınlarına bağlanarak soruları cevapladı ve görüşlerini dile getirdi.
Anıtla ilgili ortaya atılan, “Sit bölgesinde yapılmış, altında tabyalar var”, “1 milyon TL’ye mal olmuş”, “Başbakan zamanında dönemin belediye başkanı Naif Alibeyoğlu’na anıtı yapmayın demiş”, gibi iddialar üzerine konunun iyi anlaşılmadığı ve Başbakan Erdoğan’a da iyi anlatılmadığını belirten Alibeyoğlu İnsanlık Anıtı önünde bir basın toplantısı düzenledi.
Türkiye gündemini alt üst eden Dünya gündeminde de dikkatleri ülkelerdeki anıtlara çevirten Kars’taki İnsanlık Anıtı önünde düzenlenen basın açıklamasını Kars’taki ulusal ve yerel basın temsilcileri tam kadro takip etti.
Alibeyoğlu burada yaptığı konuşmada İnsanlık Anıtı’nın başlangıcına değindi ve “Bugün gelinen noktada şunu özellikle gördük ve yaşadık ki, ülkemizde önyargı ve büyük bir bilgi kirliliği var. Sayın Başbakan da bu konuda farklı bilgilendirilmiş. Bunca zaman, bu geçen süre içerisinde Türkiye’nin birçok köşe yazarı, değerli aydın, bilim adamı, insanlarımızın konuşmasını izlerken bazen hayrete düşüyorum.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararını da okuyan Alibeyoğlu, “Kararda 8.2.2007 tarihli yazısında şöyle diyor; Kars ili, Merkez, Sukapı Mahallesi, 790 ada, 1 parselde kayıtlı, mülkiyeti Kars Belediyesi Başkanlığına ait ve herhangi bir sit içerisinde yer almayan, Kurulumuzun 2.11. 2006 gün ve 421 sayılı kararıyla tescil edilen yine kurulumuzun 23.12. 2006 gün ve 502 sayılı anıt yapılması uygun görülen ve makineli tüfek mevzilerinin yer aldığı parsele ilişkin hazırlanan Çevre Düzenleme Projesinin onaylanması talebini içeren Kars Belediye Başkanlığının 6.2.2007 gün ve 178 sayılı yazısı okundu, dosyası ve ekleri incelendi, yapılan görüşmeler sonucun da; Kars ili, Merkez, Sukapı Mahallesi, 790 ada, 1 parsele ilişkin hazırlanan Çevre Düzenleme Projesinin tören alanında uygulanacak zemin kaplamasının aralarının çim olması kaydıyla uygun olduğunu ve düzeltilerek onaylanmasına; karar verildi.”
Alibeyoğlu şöyle konuştu: “Yani sizlere gösterdiğim bu kararda anıtın yapılmasına kara verilmiştir. Bu karar üzerine bu bölgeyi boşalttık. Heykelle birlikte park alanı yapmak istedik. Yeniden gecekondu gibi yapılanma olmasın diye etrafını ihata duvarları ile çevirdik. Ayrıca ağaçlandırdık. Doğal taştan yollar yaptık. Büyük bir proje olduğu için geniş çaplı çevre düzenlemesi yaptık. Ayrıca heykelin arkasında kalan alanda 50 bin kişilik bir anfi tiyatro da yapacaktık. Ayrıca kent içerisinden anıt ve kaleye bir teleferik projemiz vardı. Bu projelerimiz tamamlanamadı. Bu anıt öğle bir şey olsun ki ülkemizi de bir amblem olarak temsil etsin istedik. Ülkemiz temsil eden bir amblem halen yoktur. Köprü, cami, kız kulesi ülkemizin sembolleridir. Ama bunlar dünyanın her yerinde var”
ALİBEYOĞLU: BU TURŞUYU BİRİLERİ SATMAYA ÇALIŞIYOR
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Anıtla barış ve insanlık mesajı verdiklerini söyledi.
Anıtın çevresinde duvarlar, doğal taş yollar yapıldığını ve ağaçlandırdıklarını belirten Alibeyoğlu, Ermenistan ile yaşanan sorunlara da değinerek, “Ermenistan ile aramızda 100 yıl öncesinde tatsızı olaylar gelişmiş. Ama bu ülkeler bir araya gelerek Avrupa Birliğini oluşturmuşlar. Buz burada bir barış ve insanlık mesajı veriyoruz. Özellikle soykırım anıtları halkalar arasındaki düşmanlığı körüklüyor. Nasrettin Hoca’nın bir hikayesi var; Turşu satıyor devamlı “turşu” diye bağırdıkça eşeği oradan anırmaya başlıyor. O “turşu” dedikçe eşeği anırmaya başlıyor. “Be mübarek” diyor “bu turşuyu sen mi satacaksın ben mi satacağım”. Şimdi bu turşuyu birileri satmaya çalışıyor. Biz yaptık adını birileri koydu. Kimileri “Ermeni Anıtıdır” diyor, böyle bir şey yok. Bütün soykırım anıtlarına; gerek Iğdır gerekse Erivan’daki soykırım anıtlarına karşı İnsanlık Anıtı ve Barış Anıtı. Ben barış adamıyım. Bu anıtı da ben yaptırdım. Bu anıtı yaptırmaktan dolayı da son derece mutluyum. Çünkü barışı savunmak, barışa yar olmak bana göre dünyadaki en güzel şeydir. Savaşı istemek, kötülükleri istemek dünyadaki en kötü şeydir. Bundan dolayı da yargılanacaksam yargılanayım.” diye konuştu.
Anıtın henüz tamamlanmadığını ve kaba inşası bitmeden yargılandığını da ifade eden Alibeyoğlu, “Bir inşaat düşünün; bu inşaatın kabası daha bitmemiş, dış cephesi giydirilmemiş mi olacak? Cam mı olacak? Çevre düzeni nasıl olacak? Buna ilişkin bilgiler alınmadan, bitmeden “inşaatı yıkalım” diyorlar. Bu inşaat bitsin, dış çevresi tamamlansın, buradaki teleferik gerçekleşsin o zaman bakılsın. Sayın Başbakan diyor ki; park yapılsın. Zaten park yapılmış. Ama bizden sonra sahipsiz kaldı. Bekçisi alındı. Anıtın adlında yaptığımız anıt kafe ve seyir terası bile talan edildi. Bu nasıl bir vatanseverliktir ki sahipsiz bırakıldı ver yağmalandı. Kalenin dibine kadar ve Evliya Camisi ile Hasan Harakani Külliyesi çevresini yeniden inşa ettik.” şeklinde konuştu.
ALİBEYOĞLU: BAŞBAKAN İNSANLIK ANITI’NI DEĞİL, DİĞER HEYKELLERİN GEREKSİZ OLDUĞUNU BANA SÖYLEMİŞTİ
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Başbakanın kendisine İnsanlık Anıtı’yla ilgili değil, kentteki diğer heykellerle ilgili yapmamamı söylemişti." dedi.
Alibeyoğlu, İnsanlık Anıtı’nın bulunduğu Üçler Tepesinden Evliya Camii, Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri Türbesi ve diğer tarihi dokuyu göstererek, Belediye Başkanlığı döneminde kitaplaştırdığı resimleri bir bir anlattı.
“Evliya Camimizin ve Kümbet Camisi olan bölgeyi, Ulu Caminin yanında olan gecekonduların hepsinin tamamıyla yıktık.” diyen Alibeyoğlu, “Burada bir hizmet yapılmadığını söyleyenler o zaman bilmiyorlar. Bütün bunları yaptırdık. Burayla Evliya Camisi arasındaki bağlantıyı kurmaya çalışan anlayış hangi akla hizmet ediyor anlayamıyorum. Evliya Camimizin anlayışına, Hasan Harakan-i Camisinin anlayışına da hitap eden bu insanlık anıtı Yunus Emre’nin Hallacı Mansur’un ve ya Hasan Harakani’nin de, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışına hizmet eden insan unsurunu ön plana çıkaran bir anlayıştır. İnsanın ikili bir yapısı var. Birisi iyilik, birisi kötülük, birisi güzellik, birisi çirkinlik. Bu ikisi arasında, içimizdeki bu mücadeleyi sembol eden bir anıt yaptırdık. Dünyada ki bütün soykırım haklarına karşı bir anıt yaptırdık.” dedi.
Alibeyoğlu, Başbakanın “Ucube” diye nitelendirdiği Dışişleri Bakanının da “Tarihi dokuya uymuyor” dediği anıtla çevredeki tarihi doku arasında bir araçla ölçüm yaptıklarını da hatırlattı.
Alibeyoğlu, ölçümle ilgili, “Kuş uçumu 750 metre yine Hasan Harakan-i Hazretleri’nin bulunduğu Türbe arasında rakım farkı var. Orası 1750 metre, burası da 1835 metre. Arada büyük karam farkı var. Bu 2 yıl süresince kamuoyunun büyük tepkisi olmuştu.” diye konuştu.
“Bugün bu anıtı yıkmaya çalışan ve yıkıma da karşı olduklarını savunan zihniyetin Kars’ta daha önce hangi heykelleri kaldırdığını da anlatmak gerek” diyen Alibeyoğlu, “Bildiğiniz gibi Kaz heykeli de kaldırıldı ve kadın heykeli de kaldırıldı. Belediye binası önünde elinde gün veren kadın heykelinin neresi müstehcendi ki kaldırıldı. Belediye binasının önünden kaldırılıp atıldı. Kadın heykeli tamamen giysili ve gelen misafire çiçek sunuyor. Hamamın önünde bir heykel vardı o da kaldırılmış. Yine İstihkam Parkının önünde sarılış heykeli vardı o da kaldırılmış. Bunlar “müstehcenmiş”. Bunların neresi müstehcen ben anlamıyorum.” diye konuştu.
Başbakanın kendisini İnsanlık Anıtı’yla ilgili uyarmadığını çünkü o dönem Anıtın olmadığını da vurgulayan Alibeyoğlu, “Sayın Başbakan beni uyardığını söylüyor. Evet uyardı. Ancak İnsanlık Anıtı Sayın Başbakan Kars’a geldiğinde yapılmamıştı. Bu anıt hakkında beni uyarmadı. Sayın Başbakan 2006 yılında Kars’a gelmişti. Bu heykelleri görmüştü, bunları çeşitli ülkelerden bedava getirtmiştik. Bu heykellerden dolayı uyardı. “Nedir bu hayvan heykelleri, bunlar kültürümüzle bağdaşmıyor” dedi. Bunlara tepki göstermişti. Anıt o zaman yoktu. Leyla ile Mecnun’un helkelini de Azerbaycanlı bir heykeltıraşa yaptırdık.” dedi.
2000’li yallarda Kars’ı anlatan kitapları da Başbakana gösterdiklerini anlatan Alibeyoğlu, şöyle konuştu: “Belediye başkanlığımın birinci yılımızda çıkan kitabı kendisine gösterdim. “Bu heykeller nedir böyle, kültürümüzle bağdaşmayan heykeller” diye eleştirmişti ama bu anıt yoktu o zaman. Ben her Cuma günleri bu camiye gidip ibadetimi bu camide yapıyorum. Bir ibadeti, hayrı dile getirmek yakışıksız olacak, ama ben geçen Kurban Bayramı’nda Bilali Habeş Camisinde namazımı kıldım. Orada hocamız halı aldıklarını, 4.5 bin TL borçları olduklarını söyledi. Ben de emekli maaşımdan oraya 2 bin TL verdim. Burada sanki bu heykel inançlara karşıymış gibi gösteriliyor. Oysa ki dediğim gibi Yunus Emre’nin, Hallacı Mansur’un felsefesini işleyen bir heykeldir. Buna neden karşı çıkılıyor anlayamıyorum. Bunun ile Hasan Harakan-i arasında bir kere kot farkı var. Bugün Enziyat Kalesine niye tepki gösterilmiyor. Ben buna üzüldüm. Suudi Arabistan’da, Mekke’de Enziyat Kalesi yıkıldı yerine apartmanlar yapıldı, betonlar yapıldı. Kabe’nin 200 metre yanında 100 metre yüksekliğinde beton binalar yükselmiş, beş yıldızlım oteller yapılmış. Bunlara niye karşı çıkılmıyor.”
ALİBEYOĞLU: BURADA TABYA YOK. TABYA OLDUĞUNU İSPATLASINLAR KENDİ ELLERİMLE ÇEKİCİ ALIP KIRACAĞIM
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, “Burada tabya yok. Tabya olduğunu ispatlasınlar kendi ellerimle çekici alıp kıracağım” dedi.
Üçler tepesindeki İnsanlık Anıtı ve simetriğindeki Kars Kalesi ile diğer tarihi dokuyu bir arada gösteren fotoğraf üzerinde görüşlerini dile getiren Alibeyoğlu,”Şu resimde çok belirgin ve bariz bir şekilde görüyorum. Şurada yalnız, mahzun kalan bu anıtla Evliya Camisinin arasında hiç bağlantı var mı? Bunun mantığını anlayamıyorum. Deniyor ki “doku uyuşmazlığı var”, Sit alanında heykel yapılmaz mı? Dünyanın her tarafındaki sit alanında heykel yapılır. O zaman Atatürk’ümüzün de yine Vali Konağının orada bulunan bir heykeli var, orada sit alanının içerisinde. Yani “sit alanında heykel yapılamaz” diye bir mantık var mı? Onun dışında doku uyuşmazlığından bahsediliyor, Eyfer Kulesi yapıldığı zaman Güstav Eiffel yalnız kaldı ve bütün Fransa ayaklandı. “Bu tarihi dokunun ortasında bu demir yığını ne” dediler ve Güstaf, kendi imkanlarıyla Fransa’daki Eyfer Kulesinin bitirdi ve Fransa’nın değil, dünyanın en gözde yapıtlarından birisi oldu.” dedi.
2005 yılı itibarıyla anıtın yapımına başladıklarını ve aradan 6 yıl geçtiğini de belirten Alibeyoğlu, “Şimdi neden gündeme getiriyor mantığını bulamıyorum. O bölgeye ilişkin Evliya Camii İmamı Yavuz Uzgur Hoca’nın çok değerli katkıları var. Yavuz Uzgur Hocamız Evliya Camimizin hocası. Orada benim için kurban kesti ben kurban kesilmesine müdahale edemedim, yetişemedim. Ancak kestiği kurbanın kanını alnımıza sürdü. Bu da bizim Evliya Camii ve Külliyeye verdiğimiz önemin bir göstergesidir.” diye konuştu.
Yarım kalan anıtın tamamlanması halinde daha neler yapılacağı konusunda ise Alibeyoğlu “Bu daha rötuş olacak. Bunun çevre düzenlemesi yapılacak. Burası tamamen meydan olacak. Etkinlikler burada olacak. 50 bin kişilik Anfi tiyatro olacak. Aşağıdan bir teleferik olacaktı. Ağaçlandırma, çevre düzenlemesi, yollar yapıldı, duvarlar yapıldı. Bura örüldüki yeniden yapılandırma olmasın diye” dedi.
Anıtın temelinin 35 metre uzunluğunda, 10 metre derinliğinde radiyal temel olduğunun da altını çizen Alibeyoğlu, “Bu sökülmez. Bunu aşağıdan nasıl ve hangi imkanlarla sökeceksiniz? 10 metre derinliği var bunun. Burada 35 metrelik bir gözyaşı olacaktı, vicdan gözyaşı olacaktı. Rötüşü olacaktı ve aşağıdaki el oraya geçirilecekti. Buraya bir tüp içine gelecekti ve 100 yıla buradan bütün Karslılar mesaj gönderecekti. Yüz yıla ilişkin dileklerimiz, savaşsız bir dünya, sömürüsüz bir dünya mesajı verilecekti. Bütün dünyada insanları kardeşçe bir arada yaşamasını, Adem ile Havva’nın çocukları olan bütün insanların bir arada yaşamasının mesajı verilecekti. Öteki dünyalara karşı, ileride belki gelen insanlara karşı yada gelen diğer şeylere karşı gönüllü milislerin oluştuğu insanların savaşmadığı bir dünya özlemi var. Bu mesajı verecektik.” diye konuştu.
Alibeyoğlu, şöyle konuştu: “Anlam veremiyorum bunu niye yıkmaya kalkıyorlar. Burada tabya falan yok, burada tabya olduğunu söyleyen varsa ben kendi ellerimle çekici alıp kırmaya çalışacağım. Altta ki mitralyoz. Yine burada kurulun raporu var. Mitralyoz kaleye karşı 1940’larda 2. Dünya Savaşı sırasında makineli tüfek ve tüfek benzerinin yer aldığı parselle hazırlana çevre düzenlemesidir. Bunlar 2. Dünya Savaşında yapılmış korugandır. Bunlarla heykel arasında bir bağlantı da yok. Gece kondular vardı bu bölgede, Belediyemiz burayı boşalttıktan sonra buraya böyle bir anıt yapalım dedik ve anıtın yapılmasından bir yıl sonra başvurular üzerine Koruma Kurulu bu kararı gözden geçirdi. Bu kararın yeniden yapılması doğrultusunda karar verildi. Ama aradan 2 yıl geçti 2008’in sonlarında kurul toplandı ve kurul durdurulmasına karar verdi, politik baskılar sonucunda.”
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın bir dönem Kars’a geldiğinde heykelin yakıştığını söylediğini de anlatan Alibeyoğlu, “Kültür Bakanımız Kalede yaptığımız festival ve tarihi kentler birliği toplantısında Kars’a geldiler. Sayın Kültür Bakanımız, Dönemin Sayın Valisi ve Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen Hocamızla beraber buraya geldik. Burada anıtı gördü ve dedi ki “fevkalade anlamlı bir proje, ben bunu Yüksek Anıtlar Kuruluna götüreceğim onlar politik davranmışlar” dedi. Onun için Yüksek Anıtlar Kurulunda daha görüşülmeden, karara bağlanmadan Sayın Başbakanımızın buranın yıkılmasını tasfiye etmesi, yıkılmasını istemesine ben anlam veremedim. Eylül ayında yaptığımız Tarihi Kentler Birliği toplantısı ve Festivalimiz Kafkas Kültürleri Festivaline Güney Afrika’dan Norveç’e, Japonya’dan Küba’ya kadar dünyanın birçok ülkesinden festival katılımcısı geliyordu. O tarihi kentler birliği ile eş zamanlı yaptık toplantıyı ve o toplantıya gelen Kültür Bakanımız gördü ve bunu Yüksek Anıtlar Kuruluna gönderdi. Bitmemiş bir şeye yorum yapmanın mantığı yok. Henüz kafası bile bitmemiş. Bunun rötuşları var, kol takılacak, göz konacak 35 metre genişliğinde. Tamamlandığında daha da görkemli ve güzel olacak”
ALİBEYOĞLU: HEYKELTIRAŞ MEHMET AKSOY’A ÖDENEN PARA 120 BİN TL
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Anıta yapılan harcamayla ortaya atılan rakamların doğru olmadığını belirterek, 120 bin TL masraf edildiğini söyledi.
Eski Başkan Naif Alibeyoğlu, bugün düzenlediği basın toplantısını İnsanlık Anıtı bölgesinde bulunan ve bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen restoranda tamamladı. Malzemeleri çalınmış, asma tavanları sökülmüş, kabloları bile yerinden sökülmüş, camları kırılmış, tarumar edilen restoranı gazetecilere gösteren Alibeyoğlu, “Bu Anıtla beraber buraya turist çekecektik. Bu da Türkiye’nin ve Kars’ın sembolü olacaktı. Bu vesileyle burada bir seyirlik kafe yaptırdık. Bu kafeyi kendi imkanlarımızla yaptırmıştık. İçinin donatılarını da halletmiştik. Bulaşık makinesini bile almıştık. İhaleye sunmadan anıtın durdurulması gündeme gelince ve biz görevi de bırakınca maalesef buradaki bekçi de çekilmiş ve burası tamamıyla yağmalanmış. Bütün duvarlardakiler sökülmüş ve içinde ki bütün meşrubatı götürülmüş. Buna nasıl göz yumulmuş? Böyle bir karar çıkmadan burayı sahipsiz bırakmanın mantığını anlayamıyorum. İçim kan ağlıyor, bu milli servet düşmanlığı değil mi? Bu restoranın kırılan camları, yıkılan duvarları eleştirilmiyorsa ve burayı bu hale getirmek vatanseverlikse ben vatan hainiyim” dedi.
Alibeyoğlu, “Anıta harcanan miktarın ne kadar?” olduğu yönündeki soru üzerine de, “Gecekonduları boşalttıktan sonra burayı ihale ettik. Aşağıdaki duvar yapımı, yol yapımı vb. yapılması için o dönem sanırım 5 bin liralık bir ihale oldu. Ama bu ihale çerçevesinde heykeltıraşı biz bu ihaleyi alan firmaya sağladık. Heykeltıraşa verilen sadece 120 bin TL gibi sembolik bir rakamdır. Bunu abartarak hiçbir belgeye dayanmadan çok çirkin bir iftirada bulunuyorlar. Sayın Başbakanı bile yanlış bilgilendiriyorlar. Deniyor ki; 1 milyon 250 bin TL’ye yapılmış. Bu parayla başka bir şeyler yapılabilirmiş. Yaptık zaten, her şeyi yaptık. Kars’ta su yoktu, yol yoktu, kanalizasyon yoktu, çocuk parkı yoktu, sinema, festival, tiyatro, kent konseyi, kadın dayanışma merkezi, toptancı sebze hali, beton santrali yoktu. Araç sayısını 13 ten 120’ye çıkardık. Halk ekmek fabrikasını kurduk, doğalgazı getirdik, bütün bunlar hizmet değil mi? Sit alanı ilan ettik bütün bunlar hizmet değil miydi? Burası gecekonduyken daha mı iyiydi? 120 bin TL heykeltıraşa verildi. Sayın Başbakanı yanlış bilgilendiriyorlar, kim veriyor bu bilgileri anlayamıyorum. Sayın Başbakan belge istesin. Onlar bu yanlış bilgilendirmeden dolayı niye cezalandırılmıyorlar? Toplumu, kamuoyunu, Sayın Başbakanı niye yanıltıyorlar?” diye konuştu.
Bunun bir siyasi linç olduğunu da ileri süren Alibeyoğlu, “Bu bir siyasi linçtir. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) geçtikten sonra bu bize yapılan siyasi bir linçtir. Bu anlamda Sayın Başbakan “Biz onu aday göstermedik diye oraya geçti.” dedi. Öte yandan milletvekili arkadaş da “Kamuoyundan gelen tepkiye karşılık kendisi çekip gitti” diye konuştu. Oysa CHP’nin geçen yerel seçimdeki oyunu 4 katına çıkardı. Ben iktidarın hiçbir imkanını kullanamadım. İller Bankasından maaşlarımız kesildi. Bütün bu sıkıntılar içerisinde bu çok büyük bir başarıdır. 2004 yılında aldığımı oy yüzde 51 idi. 2009’daki yerel seçimlerde AKP adayının aldığı oy yüzde 32’ye düşmüş. Ben de CHP’nin oylarını 4 katına çıkarmışım. Bu başarılılık mı, başarısızlık mı? takdir değerli kamuoyunundur. Sayın Başbakan da gelip görmüştür. Karslılar da biliyordur o günden bu yana yapılan bir şey varsa Kars kamuoyunun takdirlerinedir. Ben bir şey diyemiyorum.” şeklinde konuştu.
Alibeyoğlu, seçim sürecindeki planının sorulması üzerine de, “Henüz bir planımız yok. Yüreğim şu an Kars için atıyor. Kars ile düşüp Kars ile kalkıyorum ve bir kanaat önderi olarak bile burada bu kente hizmet edeceğim. Bunun herkes tarafından bilinmesini istiyorum. Gelecekte her zaman; bugünde, yarın da Kars’ta olacağız ve Kars için mücadele edeceğiz.” dedi.
“Dün Galatasaray Stadyumunun açılışında Başbakanının tepki görmesini “Anıta Ucube” demesine bağlayanlar oldu, sizce bu doğru mu?” sorusuna da Alibeyoğlu, “Öyle bir yorum yapmak bana düşmez. İnsanlar toplumda her zaman kabul görmeyebilir. Bu konu da fikir yürütmek istemiyorum.” diye cevap verdi.
Alibeyoğlu ayrıca, “Buradaki bu ihateyi, hepsini nasıl ve kaça yaptırırsınız? 5 trilyon liraya yaptıramazsınız ve buraya yapılıyor. Buradaki bu gecekonduların temizlenmesi, buradaki hafriyatın kaldırılması, buranın düzenlenmesi, bu duvarların yapılması, çevre düzenlenmesi, ağaçlandırılması bütün bunlara 5 trilyon lira verseniz yapabilir misiniz?” diye konuştu.
Alibeyoğlu son olarak, Türkiye Gazetesi’nde gösterilen caminin Ebu-l Hasan Harakani Camisi olmadığını da vurgulayarak, bu konuda basını da anlamakta zorlandığını ifade etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.