1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Altunok seminer verdi...
Altunok seminer verdi...

Altunok seminer verdi...

Gazeteci Bedir Altunok minik öğrencilere seminer verdi...

A+A-

Kars Gazi Ahmet Muhtar Paşa İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Sevimay Aras’ın; belirli meslek gruplarıyla sözlü ve yazılı röportaj yapmak, bilgi sahibi olmaları amacıyla öğrencilerine verdiği performans ödevinin bir adresi de Kafkas Haber Ajansı oldu.

Öğretmen Sevimay Aras’ın verdiği ev ödevinden yola çıkan Kars Gazi Ahmet Muhtar Paşa İlköğretim Okulu 2-B sınıf öğrencileri Havin İli (8) ve Şeyma Dalboy’un (8) isteği üzerine KHA Kurucusu Bedir Altunok, okulun 2B sınıfına giderek “Gazetecilik” semineri verdi. Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Altunok, bütün öğrencilerin sorularını tek tek cevapladı ve mesleğin inceliklerini anlattı.

SORU: “NE ZAMANDAN BERİ BU GÖREVİ YAPIYORSUNUZ?”

ALTUNOK: Ortaokul yıllarında öğretmenim bana ödev vermişti ‘Halk Bankası Müdürüyle röportaj yap? diye bende gittim yaptım. O günden bugüne merak saldım. Kafama takıldı çevreme baktım ve sonra gazeteci olmayı istedim. 17 yıldır bu görevi yapıyorum.

SORU: BU MESLEĞİ NEDEN SEÇTİNİZ?

ALTUNOK: Haber ‘vay’ dedirttiren şeydir. Bende çevremde olan bitene merak saldığım için bu mesleğe yöneldim. Sokakta yürürken karşınıza ‘vay’ dedirten bir olay çıkarsa bu bir haberdir. Çünkü sizi şaşırtmışsa bu olay herkesi de şaşırtabilir. Örneğin geçtiğimiz günlerde havaların yumuşaması nedeniyle araçların üzerine kar ve buz yığınları düştü. Anne ve babalarınız size yolda yürürken dikkatli olun çatılardan buzlardan korunun diyor değil mi? İşte biz bu olayları haber yapıyoruz ki uyarı olsun, dikkatler o yöne çekilsin ve insanlar korunsun. Uyarı anlamında bir şeyler yapıyoruz.

SORU: BU İŞE NE ZAMAN BAŞLAMAK İSTERDİNİZ?

Cevap: Bu işe 17- 18 yaşlarında başlamak isterdim. Ama ilk hedefimde öğretmen olmak istiyordum. Ama olmadı hayata atıldık önce 1995 yılında Erzurum’un Narman İlçesi’nde Narman TV aı altında yerel televizyon kurdum. Yani önce televizyonculuk sonrada bu işe koyulduk. Bizler soru sorarız ve sorunları dinleriz. Eğer siz öğretmenseniz her zaman aynı insanlarla karşılaşırsınız ama gazeteci iseniz değişik yüzler karşınıza çıkar. Bizler değişikliğe alıştık. Tekrar bana sorulsa ne olmak istersiniz diye yine gazeteci olmak isterdim.

SORU: BU MESLEĞİN ZOR TARAFI NEDİR?

ALTUNOK: Zor tarafı bilgi almaktır, bilgiyi toplamaktır işteki zorluk. Herhangi bir olay karşısında bu trafik kazasında ya da bir asayiş işinde çok zor olabiliyor. Haber yazarken çok hassas davranılması gerekmekte. Çünkü küçük bir hata çok şeye sebep olabiliyor.

SORU: EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ OLAYLAR NELERDİR?

ALTUNOK: Genelde daha çok kaza ve kavga haberleriyle karşılaşıyoruz. Çünkü trafik kurallarına uymayan bir toplumuz. Çeşitli sebeplerden sorunlar ortaya çıkıyor bunun neticesinde kavgalar çıkıyor. Boş kaldığımızda dahi haber arıyoruz. Bizler boş durmuyoruz. Bazen hiç iş olmaz oturur şiir yazarım.

SORU: İŞİNİZDEN MEMNUN MUSUNUZ?

ALTUNOK: İşimden çok memnunum ama doğru yapıldığında bu iş hakkını vermiş olursunuz. Sorumluluk gerektiren bir iştir. Kişilik sahibinin çok sağlam yerleşmiş olması gereklidir.

SORU: DİĞER AŞAMALARI NEDİR?

ALTUNOK: Önce bilgisayardan yazılır metin daha sonra aydinger kâğıtlara basılıyor ve matbaaya veriliyor. Matbaada basıldıktan sonra gazete de çıkmış oluyor.

SORU: BU MESLEĞİN EN SEVDİĞİNİZ YANI NEDİR?

ALTUNOK: Bu mesleğin en çok sevdiğim tarafı zor olmasıdır. Kolayı herkes başarır önemli olan zoru başarmaktır. Zoru başardığınızda daha mutlu olursunuz. İstanbul’da 3-4 yıl eğitimini aldık bu işin öyle başladık. Bu işin en kolayı herkes sizi arıyor. Suçlu suçsuz size ulaşmaya çalışıyor. Bizler beraber hareket edemiyoruz. Bazen başkalarının dertlerine koşarken kendinizi unutursunuz. Haberci her şeyden önce okuyucunun neyi merak ettiğini bilip öyle hareket etmelidir.

VE NASİHAT

ALTUNOK: Ben sizlere şunu söyleyeyim her şeyden önce yalan konuşmayın ve kişilik sahibi bireyler olun. Hangi meslekte olursanız olun yalan konuşmayın başarılı olmazsınız. Hiçbir şeyden çekinmeyin sorularınızı sorun. Gazetecilikte de bu böyledir yalan haber yazarsanız topluma zarar verirsiniz, doğruyu bulmaya çalışın, zamanınızı dolu geçirin. Bir şeye değil birçok şeye yönelin. Zorluları aşmaya çalışın, ne olduğunuz önemli değil ama doğru olmak önemlidir. Her şeye ‘hayırlısı’ denilip başlanmalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.