Ani Ören Yeri mera vasfını koruyor
Ani'de turistler geziyorken, keçiler de otlanıyor...
Türkiye- Ermenistan sınırındaki Ani Ören Yeri, yanı başındaki Ocak köylüleri tarafından mera olarak kullanılmaya devam ediyor.
15 Temmuz 2016 tarihinde UNESCO’nun dünya miras listesine dahil ettiği ve Ani Ören Yeri yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğramaya devam ediyor.
Binlerce yıllık geçmişi bulunan ve sayısı bilinmeyen çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiş olan ören yerini gezen yerli ve yabancı misafirler, büyük ve küçük baş hayvanların alanda otlamasına anlam veremiyor.
Daha dün Ani’yi gezen yüzlerce ziyaretçi, öncelikli olarak Büyük Katedral içerisinde ve çevresinde otlayan sayıları 100’ü bulan keçiler ile onlarca büyükbaş hayvanın otlamasına şahitlik yaptı. Her kesin güzü önünde tarihi alanda otlayan hayvanların özgürce ve sahipsizmiş gibi otlamasına anlam vermeyen ziyaretçiler, köylülerin binlerce yıllık insanlık mirası Ani Ören Yeri’ne saygı göstermesini ve korumasını bekliyor.
Tarihi sınırları belli olan tüm ören yerlerine hayvan girişlerinin yasak olduğunun bilinmesine karşın, 78 hektar üzerine kurulmuş, 4.5 kilometre surlarla çevrilmiş olan Ani’ye yüz yıllardır olduğu gibi, özellikle Ani Köylüler sahip çıkmadığı gibi önemini de anlamıyor.
Ani Ören Yeri’ni gezen neredeyse her ziyaretçi, Ani Köyü’nün kaldırılmasını ve başka uzak bir yere taşınması gerektiğini ısrarla dile getirmesine rağmen, arkeolojik kazıların ise iğne ile kuyu kazar gibi devam etmemesi ve bir an önce tarihi doku ve kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel kurumların elini taşın altına daha fazla koyması gerekiyor. ..
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.