1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Anıtın 7. Parçası Kesildi
Anıtın 7. Parçası Kesildi

Anıtın 7. Parçası Kesildi

Kars'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ucube' dediği İnsanlık Anıtı'nın 7. parçası kesilirken, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş anıtın tescilli varlıkları koruyan kanunun ihlali nedeniyle yıkıldığını söyledi.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ucube' dediği İnsanlık Anıtı'nın yıkım çalışmaları devam ediyor. 25 Nisan 2011 tarihinde başlanılan yıkım çalışmalarında anıtın 7 parçası kesildi. Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anıt hakkında Başbakan söylediği için değil tabya üzerine yapıldığı için yıkım kararı alındığını belirtti. Bozkuş, "Bu ayın veya önümüzdeki ayın sonunda heykelin yıkımı tamamlanacak. Orada 1854-1855 yıllarında Timur Paşa adına bir tabya yapılmış. O tabya

tescilli ve sit alanı içerisinde bulunuyor. Tescilli bir yapının herhangi bir taşını kaldırdığınızda kuruldan izin almak zorundasınız. Siz bırakın izin almayı, bırakın taşını kaldırmayı, bu tabyanın üzerine heykel yapmışsınız. Ona saygı duymanız lazım" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Anıt bu nedenle mi yıkılıyor, yoksa çirkin olduğu için mi?" sorusu üzerine ise Bozkuş, "Hayır. Orada 2863 sayılı kanuna aykırılık var. Tescilli varlıkları koruyan kanun ihlal edilmiş, maliki var. Milli Emlak Müdürlüğü'nden izin alınmamış. Ayrıca 3194 sayılı kanun gereği ruhsat alınmamış. Orası gecekondu olarak gözüküyor" dedi.

Her yönüyle kanun ihlali olduğunu söyleyen Bozkuş, "Bize bildirildiğinde hukukçularımıza sorduk. Onlar, 'meclis kararına gerek duyulmadan kendiniz bile tek başınıza karar verebilirsiniz' şeklinde ifade kullandılar. Kanun böyle diyor. Çünkü imar mevzuatına göre ruhsat alınmamış" şeklinde konuştu.

"BAŞBAKAN GELMEDEN ÖNCE YIKIM KARARI GELMİŞTİ"

Başkan Bozkuş, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun Başbakan Erdoğan Kars'a gelmeden önce anıtın yıkımına karar verdiğini ifade etti. Bozkuş, "Başkanımız 'ne aşamada' diye sorduğunda biz de Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan çıkan kararı kendisine söyledik. Heykel kalktıktan sonra oranın tarihi dokusuna uygun bir peyzaj projesi gerçekleştireceğiz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.