Arslan, Amerika’da TBMM’yi Temsil Etti
AK Parti Kars Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Arslan, Amerika’nın Newyork kentinde, Türkiye Büyük Millet Meclisini temsil etti.
Arslan, Newyork’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 69. Genel Kurulunda, “2015 Sonrası Kalkınma Gündemlerinin Uygulama Araçları” isimli tematik toplantısına katıldı.
Arslan Newyork temaslarının ardından yaptığı açıklamada, ülkemiz tarafından 2010 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesinde, 2015 sonrasına ilişkin yeni bir BM kalkınma gündeminin belirlenmesi çalışmalarının başlatılmasının, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinden talep edilmiş olduğunu söyledi.
Binyıl Kalkınma Hedefleri süresinde yarım kalan işlerin tamamlanmasının 2015 sonrası kalkınma gündeminin önemli bir parçası olacağını da belirten Arslan: “2012’de yapılan Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı kararları çerçevesinde, Yüksek Düzeyli Siyasi Forum kurulmuş, Sayın Cumhurbaşkanımızın katıldığı ilk toplantı 2013 Eylül ayında yapılmış ve bir sonuç belgesi kabul edilmiştir.” Dedi.
Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerin ve en az gelişmiş ülkelerin kalkınma çabalarına vermekte olduğu destek kapsamında; bu ülkelere, teknoloji transferi ve üretim kapasitesinin arttırılması için önem taşıyan ve ülkemizin ev sahipliği yapmayı teklif ettiği Teknoloji Bankası fikrine destek vermiş olduğunu da belirten Arslan, teknoloji konularıyla ilgili 17 sayılı hedef altında “Teknoloji Bankası”na atıf yapılmasının sağlandığını da ifade etti.
Uluslararası kalkınma işbirliğinde önemli bir ortak ve yükselen donör olarak görülen Türkiye’nin, yeni kalkınma hedeflerinin belirlenmesi sürecine aktif olarak katılmış olduğunu da ifade eden Kars Milletvekili Ahmet Arslan yaptığı açıklamada: “10. Kalkınma Planı Ulusal Politika Belgesi olarak başlıca referans noktamızı oluşturmuştur. 2015 sonrası kalkınma hedeflerinin, sayıca az ve anlaşılabilir, somut, sonuca dönük, insan odaklı, evrensel, kapsayıcı, izlenebilir ve ölçülebilir olması gerektiği ülkemizin paylaştığı bir görüştür. Gelişmiş ülkelerin, 2015 sonrası kalkınma gündemi çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerin kalkınmada daha fazla sorumluluk üstlenebileceği şeklinde bir bakış açısıyla konulara yaklaştıkları dikkat çeken bir husustur. Yeni kalkınma gündemine ilişkin tavsiyeler hazırlanmaları amacıyla çeşitli paneller, çalışma grupları, komiteler oluşturulmuştur. 2015 sonrası kalkınma gündeminin esas çerçevesinin çizileceği hükümetler arası müzakereler Ocak 2015’de başlayıp ve Temmuz sonuna kadar devam edecek olup, hükümetler arası müzakerelerde üzerinde mutabık kalınacak hedefler, 70. BM Genel Kurulu’nun üst düzeyli bölümünde 25-27 Eylül 2015’de düzenlenecek Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde duyurulacaktır. Bu kapsamda yapılan toplantıda; 2015 sonrası kalkınma gündeminin uygulanması için yenilenmiş küresel işbirliği Kalkınma Konferansı için üçüncü finansman 2015 sonrası kalkınma gündeminin Altyapı Gelişimi 2015 sonrası kalkınma gündeminin uygulanmasında Parlamenterler, Şehir ve Yerel Yetkililerin görevi konularında görüş, öneri ve mülakatlar yapılmıştır.” ifadelerini de kulandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.