1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Arslan, TBMM’de konuştu
Arslan, TBMM’de konuştu

Arslan, TBMM’de konuştu

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan,

A+A-

Türkiye Büyük Millet Meclisinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avustralya Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı üzerinde şahsı adına konuşma yaptı.

AK Parti Kars Milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avustralya Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı üzerinde şahsı adına konuşma yaptı.

Arslan, “Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avustralya Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nı görüşüyoruz. Yine görüyoruz ki birçok arkadaşımız… Aslında bu hava anlaşması bize ne getiriyor, havacılık bize ne getiriyor; bu anlamda bir ifade yok, onun yerine çok farklı konulara giriliyor, çok farklı boyutlar burada ifade ediliyor. Bir köyün yolu ifade ediliyor ancak ben biliyorum ki ambulans helikopter gönderiliyor oraya. Ben biraz daha farklı bir boyutuyla; havacılık anlaşmaları bize ne getiriyor, bu havacılık anlaşmalarıyla biz sadece Avustralya’yla ilişkilerimizi mi güçlendiriyoruz yoksa dünyanın bütün ülkeleriyle mi ilişkilerimizi güçlendiriyoruz ve bu güçlenen ilişkiler sadece Türkiye’nin genel sivil havacılığına mı yoksa dönüp herhangi bir ilin havacılığına da mı etki ediyor; böyle bir ufuk turu yapacağım.” dedi.

Arslan şöyle konuştu:

“Malumunuz, özellikle küreselleşen dünyada hava yolu taşımacılığı, dünyada ekonominin, sanayinin, turizmin olmazsa olmazı. Zira, siz herhangi bir yere kolay erişebiliyorsanız, ulaşabiliyorsanız bu dediğim konularda ilişkilerinizi geliştirmek ve çok daha öne çıkma şansınız var. Belki bu pencereden bakmak lazım. Ulu Önder Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir.” sözü çerçevesinde sivil havacılığın gelişmesinin dünya çapında gelişmemiz anlamına geldiğini görüp bu çerçevede bakmak lazım. Yine özellikle, havacılığın devlet politikası hâline dönüştürüldüğü, sektörün rekabete açıldığı ve “Hava yolu halkın yolu olacaktır.” veya “Uçmak imtiyaz olmaktan çıkıp bir ihtiyaç olacaktır.” diyen Sayın Başbakanımızın ve onun Hükûmetinin ortaya koyduğu politikalar, yatırımlar ve stratejileri belki konuşmak lazım. Yine, hayata geçirilen bu düzenlemeler bize uluslararası arenada ne tür imkânlar getirmiştir, onlara bakmak lazım. Biz sivil havacılık sektörünü rekabete açarak özellikle 81 ülkeyle olan uluslararası anlaşmalarımızı 121’e çıkararak ne yapmışız? Değerli arkadaşlar, 2 merkezden 25 noktaya olan uçuş sayısını, 6 hava yolu şirketiyle 7 merkezden 46 noktaya çıkarmışız. 25 tane açık olan havaalanını 46’ya çıkarmışız. İç hatlarda 8,5 milyon yolcu olan kapasitemizi 52 milyona, dış hatlarda 25 milyon olan yolcu taşıma kapasitemizi 50 milyona ve toplamda 102 milyona çıkarmışız.”

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın, “Keşke özgürlüklerde de öyle olsaydınız.” demesi üzerine Arslan, “Onlarda da attığımız adımları görürseniz geldiğimiz noktayı çok iyi fark edeceksiniz. Dünyada 60 noktaya uçuyorken bugün 174 noktaya uçuyoruz. Arkadaşlar, bunlar ne getiriyor? Bunlar şunu getiriyor bize: Geçmişte, biz, birilerinin verdiği kararların arkasından gidiyorduk ve o kararları son gün öğreniyorduk. Öğrendiğimiz bu kararlara ayak uydurmak için de çırpınıyorduk, ne yazık ki geri kalıyorduk ancak şimdi, artık böyle değil. Artık, dünyada sivil havacılık otoritesi anlamında karar alma mekanizmalarının hepsinde ya yöneticiyiz ya yönetim kurulundayız ya başkanız ya başkan yardımcısıyız.” şeklinde konuştu.

Arslan daha sonra şunları söyledi:

“Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatında (EUROCONTROL) Başkan Yardımcısıyız. Avrupa Sivil Havacılık Konferansında (ECAC) Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Eğitim Başkanıyız. D-8 ülkeleri Sivil Havacılık Grup Başkanıyız. Türkiye Orta Doğu Havacılık Grubu Başkanıyız. Karadeniz-Hazar Denizi Bölgesi Emniyet Gözetim Örgütü Başkanıyız. İşte, bunlar, bu uluslararası anlaşmaları yaparsanız, bunlarla ilişkilerinizi geliştirirseniz ve süreçleri çok daha önceden bilirseniz hem bu tip makamlarda görev alıyorsunuz hem kararları siz veriyorsunuz. Ülkenizin aleyhine olan kararları karar hâline gelmeden engelliyorsunuz, karar hâline geldikten sonra da zaten hazırlıklı oluyorsunuz. Bütün bunları bilen Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti, onun için Avustralya’yla yaptığı havacılık anlaşmasına bu gözle bakmaktadır.

Zira, bunun için, bugün sadece 26 tane değil 46 tane havaalanı işletilmekte. Yine yaklaşık 10 milyar dolarlık yap-işlet-devret marifetiyle yapılan havaalanlarında Türkiye bugün, imtiyaz hakkı vererek işletmelerden böyle bir gelir elde etmekte ve yine bugün, Hakkâri Yüksekova’da, Şırnak’ta, Bingöl’de, Iğdır’da yeni havaalanları yapılmakta ve yine bugün, Kars Havaalanının terminali büyütülmekte, Sivas’ta, Erzincan’da, Erzurum’da, Mardin’de, Batman’da, Konya’da, Kayseri’de yeni, modern, büyük terminaller yapılmakta. Kütahya-Afyon-Uşak bölgesel havaalanı yapılmakta, Çukurova bölgesel havaalanının şu an ihale süreci devam etmekte. Bütün bunlar ne için yapılıyor? Bütün bunlar insanımızı havacılıkla tanıştırmak için, insanımızın daha kolay seyir yapabilmesi için.

Bugün, eğer 30 milyon turistten bahsediyorsanız biliniz ki Hükûmetin sivil havacılıkta yaptığı atılımların ve açılımların sonucundur bu rakamlar ve yine eğer bugün, Kars’ta 3 bine 45 metrelik bir pist var ise, Kars’ta 2.600 metrekarelik terminal bugün, 35 bin metrekareye çıkarılıyorsa ve yılda 2 milyon yolcu taşıyacak bir kapasiteye bu terminal erişecekse biliniz ki bu sadece sivil havacılığı değil, Kars’ta, şehitler diyarı Sarıkamış’ta, Sarıkamış’ın kış turizminin geliştirilmesine katkı koyuyor. Bu, Kars’taki inanç ve kültür turizmi anlamında sahip olduğumuz çok sayıda değerimiz var, bu değerlerin sadece ülkemizde değil yurt dışında da insanlar tarafından ziyaret edilmesi anlamına geliyor. Bu insanların gelip bu tarihî varlıklarımızı gezmesi, inanç turizmi anlamında Hasan Harakani hazretlerinin ne anlama geldiğini gelip yerinde görmesi anlamına geliyor ve Kars’ın çok önemli olan balını, kaşarını, gravyer peynirini yerinden almak anlamına geliyor. Düşünün, Avustralya’yla yaptığınız bir hava ulaştırması anlaşmasını bir ufuk turuyla getirip Kars ölçeğine indirgerseniz Kars’ın esnafının da kalkınması anlamına geliyor, Kars’ın insanına istihdam yaratmak anlamına da geliyor. Dolayısıyla, havacılık anlaşmalarını böyle değerlendirmek lazım, bölgesel iş birliği projelerini böyle değerlendirmek lazım. Yerelden bölgesele, bölgeselden globale ulaşmak veya tersinden bakmak lazım. Bölgede ortak bir faaliyet alanı oluşturmak anlamına geliyor, böyle bakmak lazım.

ICAO’nun Başkanı birkaç gündür burada, Türkiye’de. Bu, çok önemli bir olaydır. Dünyada sivil havacılık otoritesinin en başı olan insan, Dışişleri Bakanımızla görüşüyor, ulaştırma, denizcilik, haberleşme Bakanımızla görüşüyor. Bunlarla görüşmeye çalışıyor çünkü geldiğimiz noktanın bir sonucudur, bu anlamda çok önemlidir.

Sivil havacılık endüstrisi gelişiyor. Uçak sayısı eğer bugün 110’dan 347’ye çıkmışsa, biz 2023 hedefi olarak 750 uçak hedefi ortaya koymuşsak ve de kendi uçağımızı artık kendimiz yapma hedefini ortaya koymuşsak ve de dünyanın belli başlı hava yolu şirketlerinin uçaklarının artık Türkiye’de bakımını onarımını yapıyorsak, biliniz ki bu, bütün bu anlaşmaların sadece iki ülke arasındaki anlaşma boyutuyla değil dünya sivil havacılığının Türkiye’ye yansıması anlamında çok çok önemlidir.

Ben dolayısıyla, anlaşmalara bu boyutuyla bir ufuk turu yaparak nereden nereye gidiyor Türkiye, nereden nereye geldi, bu gözle bakılmasını ve böyle görülmesini temenni ediyorum, düşünüyorum ve bu anlaşmanın ülkemize, Avustralya’ya, sivil havacılığa, dünya sivil havacılığına hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.