Asırlık bina restore ediliyor
Kars’ta Asırlık Bina yapısına uygun olarak restore ediliyor...
1912 yılında Ruslar tarafından askeri kışla olarak inşa edilen iki katlı tarihi bina, dokusuna uygun olarak restore edildikten sonra hizmet verecek.
Bir dönemler yurt, ilk ve orta okul binası olarak da hizmet veren tarihi yapının röle ve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından restorasyonun yapılıp bitirilmesi konusunda sürdürülen çalışmalarda sona gelindiği binanın yüzde 90’lık bölümün tamamlandığı öğrenildi.
“L” planlı inşa edilen, zemin katta 13 büyük oda ve birinci katında da 7 odaya sahip yerleşkenin bina yapısına uygun bir şekilde restore edilirken bir kısmının Gazi Evi bir kısmının ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak kullanılacağı öğrenildi.
Binanın yapımı ve binada yapılan değişiklikler hakkında bilgi veren İstanbul Otomotiv İnşaat Ticaret Ltd. Şti. sahibi Asım Alay şunları söyledi:
“2014 yılı 5 ayı itibarıyla birinci ihale Kars Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından açılmış olup aynı tarihte firma olarak ihaleye iştirak ettik. O günkü ödenek 876 bin TL idi ancak o tarihte ben işe başladığım gün itibarıyla bu paraya bu binanın bitmeyeceğini zaten yetkili kurumlara ifade ettim. Ki, ben çok haklı olduğum da işin neticesinde ortaya çıktı. Dolayısıyla binamız bitik ve atıl halde günümüze kadar gelmişti. Hamdolsun bugün baktığımızda o binanın eski halinden eser kalmamış. Ciddi manada Kars’ın idarecilerin baktığı zaman hakikaten doğru bir imalat yapıldığı, kontrollük teşkilatıyla beraber istişare içerisinde güzel bir binanın ortaya çıktığını düşünüyorum.
2015 yılı içerisine geldiğimizde ikinci bir ihale aşaması güncelleme mecburiyeti hasıl oldu. 2014 yılında bitmediği için dolayısıyla 2015‘teki ihaleyi de bizim çalışmalarımız ve iş programımız içinde ihaleye asıldık, teklif verdik olmadı, iptal edildi. Bir daha teklif verdik yani 3 kere teklif verdik 2 kez iptal edildi. Üçüncü kez iş bizde intikal etti. Ama ciddi manada 2 milyon 200 bin TL keşif bedeli varken biz firma olarak 1 milyon 900 bin TL’ye işi aldık. Kırım yaptık ve işin şekli itibarıyla fazla kırım yaptığımı düşünüyorum. Ama her ne olursa olsun işi en iyi şekilde yapıp bitirmek için elimden gelen özveriyi gayreti gösteriyorum, göstermeye de devam edeceğim. Ancak bu meblağla çevreye imalat yapamayacağımızı ben yine sene başında ihalenin sonuçlanması neticesinde yetkili kurumlara bildirmişimdir. Ancak bu çevre düzenlemesi binaya özgü gelecekse bununda tedarikinin parasal olarak yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Şuan içerisinde çalışma yaptığımız binanın tamamen eski eser, tarihi bir bina, tescilli bir bina olduğu aşikardır. Dolayısıyla bu eski eser binalarımızın öncelikle proje aşamaları restorasyon, resusitasyon ve role projeleri yapılarak ve bu projeler neticesinde koruma kuruluna takdim edilir. Dolayısıyla kurulun doğrultusunda elektrik ve mekanik projesi sunmak suretiyle kurul uygun bulduğu noktalara ‘uygundur’ der uygun görmediği noktaları gösterir. Yani ‘şu uygunluğu yakalamanız gerekir’ şeklinde, neticede toparlanır. Kurul onay verdikten sonra yapılır.
Biz projenin dışında bariz değişiklik yapma şansına sahip değiliz, birim olarak. Ancak bariz bir değişiklik yapılacak olursa onu da tekrar tadilat projesi yapılır, tekrar kurula verilir. Kurulun onaylamasından sonra uygulamaya geçilir. Hatta ancak bizim binamızda böyle bir şey yoktur. Binamız olduğu gibi korunmuştur. Sadece kapı, pencere ve tavan döşemesi çatının bir kısmı olmak suretiyle bitirilmiştir. Hepsi yeni imalat ve kendine özgü olmak suretiyle aslına uygun olarak bitirilmiştir.
İç döşeme kapı ve pencereler çalışma sahamız içerisinde kurmuş olduğumuz atölyemizde yapılmakta. Ve ahşap kullanımımız tamamen çam keresteden yapılmaktadır. Çünkü çam kereste olmasa aslını yakalayamayız. Kapı ve pencerelere kullandığımız kilit ve açma kapama kolları metal aksesuar imalatlarımız tamamen özel imalat olmakta. Kontrol teşkilatı ve aile sosyal politikalar il müdürlüğü oluru ile biz bu malzemeleri özel imalathanelerde döküm olarak hazırlamaktayız. Tamamen pirinç olmak üzere menteşe pencere kilitleri, kapı kolları ve kilitleri olmak suretiyle özel yaptırdık. Özel bir imalattır. Binanın da özüne yakışan budur diye karar verdik ve uyguladık.
Binamız için 10 Kasım’da bitiriş tarihi uygun görülmüştür. Ancak ifade ettiğim gibi bu ödeme ile de binanın içinden kesinliklede çıkacağım, hedefim budur. Artısı-eksisi olur mu, olmaz mı bilemiyorum. Olsa da, olmasa da binayı Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ben 10 Kasım’da teslim edeceğim, hedefim bu. Zaten yasal olarak da süre budur. Sürenin uzayacağını düşünmüyorum ancak çevre düzenlemesinin bitmesi doğrultusunda hareket edersek ki etmemiz de gerekir. Eğer Aile Sosyal Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü istişaresi içerisinde bu parayı uygun görürlerse ben işime devam ederim. İşimi de çevre düzenlemesi ile birlikte bitirir, teslim ederim. Ama mevcut param çevre düzenlemesine yetmeyecek diye düşünüyorum.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.