Atatürk’ün Kars’a gelişinin 93’üncü yılı
Ulu Öder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişi, 93’üncü yılında düzenlenen törenlerle kutlandı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kars’a gelişinin 93’üncü yıldönümünü dolayısıyla tören düzenlendi.
Kars Valiliği önünde düzenlenen tören, Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Kars Valisi Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta Atatürk Anıta çelenk koymasının ardından törene İl Kültür Müdürlüğü Salonu’nda devam edildi.
İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonu’nda devam eden programda konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Doğusundan batısına yaptığı tüm yurt gezilerinde illere, ilçelere ve köylere gitmiş; gittiği yerlerde halkla iç içe olmuştur. Halkın görüşlerini almış ve tespitlerde bulunmuştur. Bu görüş ve tespitlerin ışığında halkın desteğini de arkasına alarak Cumhuriyetin kurulmasını, ilke ve inkılaplarının oluşumunu sağlamıştır. Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sık sık düzenlediği yurt gezileri Cumhuriyetin ilk 15 yılında toplumsal gelişimin ve kalkınmanın sağlanması açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.
Karaçanta, “93 yıl önce Doğunun uygar kenti Kars için özel önemi olan bir olay gerçekleşti. 6 Ekim 1924 günü trenle Sarıkamış'tan Kars'a hareket eden Gazi Mustafa Kemal Paşa, O dönemin Belediye Başkanı Cihangiroğlu İbrahim bey tarafından Kars Garında Sevgi Seli ile karşılanmış İstasyondan Türk Ocağına ait binaya kadar yollara halılar döşenmiş, halk ve öğrenciler yolun iki yanına dizilmiş. Süslü arabalar, atlılar ve yöresel kıyafetleriyle halk. istasyonu doldurmuş, Karslılar büyük kurtarıcıyı coşkuyla karşılamış, adım başı kurbanlar kesilmiş Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, Azerbaycan halkı adına büyük önder Atatürk'e ithaf edilen "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" marşı ilk kez 6 Ekim 1924 yılında Atatürk'ün Kars'a geldiği an, Kars tren garında karşılama töreninde okunmuş ve oyun olarak da oynanmıştır. Atatürk Türk Ocağı'nda kısa bir süre dinlendikten sonra Ardahan ve Kağızman'dan gelen heyetlerle görüşmüş. Halkın kendisine ilettiği okul taleplerini dinleyen Atatürk, bir süre önce meydana gelen deprem nedeniyle zarar gören bölgede incelemede bulunarak, ‘devlet yardımının en kısa zamanda Kars'a ulaşacağını, yaraların sarılacağını ve vatandaşların bundan emin olmaları gerektiğin’i söylemiş ve Kars ziyaretinin ardından Başbakan İnönü'ye bir mektup yazarak Kars izlenimlerini anlatır. Bu Yazısında 'Kars'ta bütün halk, gençler, öğrenciler, köylerden arabalarla gelen çiftçiler, büyük bir tezahüratta bulundu. Kars Vilayeti kazaları, Ardahan Vilayeti, devleti ve arz-ı tanzim için Kars'a hususi heyetler göndermişlerdi. Bu duygu ve düşüncelerle başta Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa olmak üzere,memleketin bağımsızlığı için çaba göstermiş olan canını,malını,evladını bu uğurda feda etmiş olan tüm şehit ve gazilerimizi dünden bugüne terörle mücadelede vatan uğruna can vermiş şehitlerimizi ve hain terör saldırılarında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından aşıklar Arif Tellioğlu ve Ayhan Şimşekoğlu ‘Atatürk’ konulu sazlı sözlü dinleti gerçekleştirdi. Programda, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey’in gönderdikleri kutlama mesajı okundu.
Kutlama programı Kars Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibinin ‘Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa’ halk oyunları gösterisini sunması ile son buldu. Gösterinin sonunda folklor ekibi Türk Bayrağını öperek Kars Valisi Rahmi Doğan’a teslim etti. Vali Doğan’da Türk bayrağını öperek teslim aldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.