1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Atma'da bin yıllık buluşma
Atmada bin yıllık buluşma

Atma'da bin yıllık buluşma

Anadolu’da bin yıllık bir geçmişe sahip Atma ve Atmalı Aşireti mensupları ilk kez Arguvan’nın Gadebela (Güngören) köyünde Malatya Atmalılar Derneğinin organize ettiği buluşmaya katılarak bin yıllık bir hasreti giderdi.

A+A-

Kars’tan ise bir minibüs Atma ve Atmalı Aşireti mensubu Güngören köyüne gitti.

 

Tarihçi araştırmacılar, bin yıllık bir tarihleri bulunan ve 12 oymaklı Kürt boyuna ayrılan Atmalılar Aşireti, yaşadıkları yerlerde Sünnî, Şafi ve Alevî olarak yaşıyor. Tarihçilerin Boylar topluluğundan mürekkep bir konfederasyon olduğu söylediği Rişvav kabîlesine bağlı olan Atmalılar yüzyıllardır Kürmançca konuşuyor. Konfederasyon içerisinde yer alan 12 boyu ise 1- TİLKİLER, 2- KIZIRLI, 3- HAYDARLI, 4- KETİLER, 5- SADAKALAR, 6- KIZKAPANLI, 7- KARAHASANLAR, 8- KARALAR, 9- AĞCALAR, 10- TURUÇLU, 11- KABALAR, 12- MAHKÂNLI olduğu yazılıyor.

 

İşte bu boylara mensup Atmalı Aşiret üyeleri, Malatya Atmalılar Derneğinin çağrısı üzerine hafta sonunda Arguvan’a geldiler. İlk kez bir araya gelen Atmalıların 23 il den gelen üyerlerin birbirlerine bezemeleri hemen dikkat çekerken, söz alan konuşmacılar, “birbirlerimize benziyormuşuz” demekten kendilerini alamadılar.

 

Atmalıların buluşmasına 23 İl’de birbirlerinden habersiz kurulan Atmalı Dernekleri ile aşiret reisleri yada temsilcilerinden oluşan yaklaşık 150 kişilik davetlinin yanı sıra Malatya bölgesindeki Atmalılarında katılımıyla etkinliğe yaklaşık 500 Atmalı katıldı. Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan’da gelen misafirleri karşılayarak “ilçemize hoş geldiniz” dileğinde bulundu.

 

Malatya Atmalılar Derneği Başkanı Mehmet Ali Başıbüyük,  bin yıllık bir geçmişe sahip Atmalıları ilk kez bir araya getiren Atmalılar İlköğretim Okulu olduğunu belirterek, “Bu okulu yapmaya başlarken, internetinde sayesinde Atmalı Amcaoğullarımızla buluşma imkanı bulduk. İlk kez Atmalı Amcaoğullarımızı Atma’da ağırlamanın onurunu yaşıyoruz. Bizi bir araya getiren bu okulun yapımı olmuştur. Şimdi tarihimizi araştıracağız, inançlarımızı ve görüşlerimizi bir kenara bırakarak Atmalılar Aşiretinin tarihini ortaya çıkarmakla birlikte kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatmak için olduğumuz her yerde çalışacağız” dedi.

 

“ATMALILARIN NÜFÜSÜ MİLYONLARI AŞMIŞTIR”

 

Arguvan ilçesine gelen Kahramanmaraş Pazarcık’ta yaşayan Atmalıları aşireti reisi ve eski Pazarcık Belediye Başkanı Ali Bozdağ, Atmalıların 12 Boydan oluştuğunu belirterek, “Bin yıllık bir tarihi olan Atmalılar aşiretinin mensuplarıyız. Araştırmalarımıza göre atalarımız bin yıl kadar önce bin 200 çadırla birlikte Horasan’a gelmişler. Bu büyük bir aşiret olduğumuzu gösterir. Atma aşireti 12 boydan yani 12 aileden meydana gelir. Bu 12 boy ya da aile 1515 yılına kadar Alevi inancını yaşamıştır. Bundan sonra bazı boylarımız Sünnileşmiştir. Ama 12 ailemiz ve boyumuz kardeştir. Bu kardeş boyların nüfusu bugün itibariyle milyonları aşmıştır. Ben 4 milyon Atmalı yaşıyor diye tahmin ediyorum” dedi.

 

“ATMALI DEVLETİN YANINDA OLMUŞTUR”

 

Pazarcık eski Belediye Başkanı Ali Bozdağ, Kurtuluş savaşında Dedesinin Gaziantep’e ve Maraş’ı işgal eden Faransızlara karşı kurulan Direnişi bizzat örgütleyerek Fransızları püskürttüklerini anlatarak Atatürk’ün dedesini Milletvekili yaptığını anlatarak “Atmalılar tarih boyunca Devletin yanında yer almıştır. Ve bulunduğu her bölge de de lider olmak için mücadele etmiştir” dedi. Bu arada Fransız direnişinin kahramanı Karayılan’ında Atmalı olduğu vurgulanırken, Adıyaman-Gölbaşından gelen Karayılan’ın torunu Kemal Karayılan’da Atmalıların buluşmasına katıldı.

 

FEDERASYON KURULMASINI İSTEDİLER

 

Arguvan’ın Kömürlük köyünde yapılan Atmalılar İlköğretim Okulunda ilk kez tanışan Atmalılar, daha sonra Şotik Köyünde yapılan düğün törenini de izleyerek birlikte halay çektiler. Akşam’da Kadebela köyünde düzenlenen etkinliğe katılan Atmalılar, yaptıkları konuşmalarda, 23 ilde bulunan Atma veya Atmalı aşiret mensuplarının tüm derneklerini bir çatı altında toplayacak bir Federasyon kurulmasını isteyerek, tarihçi ve araştırmacıların Atmalıların tarihini ortaya çıkarmaları için birlikte çalışılmasını önerdiler. Atmalılar buluşmasının bundan sonra daha büyük katılımlarla her yıl yapılmasını isteyen Atmalılar, Dayanışma ve birlik beraberlik çağrısı yaptılar. Alavi, Sünni hatta Şafi inancına mensup olduklarını söyleyen Atmalılar, inançların ve siyasal tercihlerin bir kenara bırakılarak Amalıların kültürel yapısının bin yıllık tarihle bugünlere kadar geldiğini anlattılar.

 

23 İl’den misafir olarak gelen Atmalılar, Güngören (Kadebela) Köyünde yaşayan Atmalılar tarafından evlerde misafir edildiler. Birbirlerine Amcaoğulları diye hitap eden Atmalılar, birbirlerine benzeömeleriyle de dikkat çektiler.

 

İŞTE BİN YIL SONRA BİR ARAYA GELEN ATMALILAR:

 

Kahramanmaraş Pazarcık eski Belediye Başkanı ve Aşiret reisi Ali Bozdağ,Pazarcık-Kahramanmaraş Atmalıspor Derneği Başkanı Mehmet Kanışirin, Elbistan’dan iş adamı Şaban Erdoğan, Ali Gültekin Biniş,Pazarcık Mağıkan Köyü Muhtarı Seydi Karalı,Adıyaman Suvarlı’dan Arafettin Mutlu, Gaziantep Şahinbey’den Karaca Yapışkan, Gaziantep-Nurdağı Yaylacık köyünden Ökkeş Kavak,Gaziantep Nurdağı- Atmalı köyünden Yazar Mehmet Demir Atmalı, Gaziantep-Nurdağı Atmalı köyü muhtarı Mehmet Karakuş, Gaziantep-İslahiye Atmalı köyünden Tarih öğretmeni İbrahim Uçar ve Hasan Uçar, Gaziantep-Nurdağı Atmalı köyünden Kemal Kılıç, Şanlıurfa-Bozova Atmanlı Dernek Başkanı Aziz Babacan, Şanlıurfa-Suruç Atmanaki köyünden Aziz Aslan, Adıyaman Gölbaşı’dan Gaziantep’te Fransızlara karşı direnişi başlatan Karayılan’ın torunu Kemal Karayılan, Adıyaman-Suvarlı Belediye Başkanı Ömer Bozdağ, Adıyaman Besni’den Karalar köyü muhtarı Başo Yıldırım, Diyarbakır-Kulp’tan Atmanaki Yeşilköyliler Derneği Başkanı Hayrettin Ülgen ve Mehmet Çelik, Mehmet Fidan, Muş-Bulanık’tan Atmanakilerden M.Emin Mutlu, Kars-Ardost’tan Ankara Gölbaşında oturan aileleri temsilen Kadir Karslı ve 12 kişilik heyet, Yozgat-Sorgun, Atmanlı Gönişin köyünden Osman Kaplan ve Hüseyin Atmaz, Yosgat-Akdağmadeni Kartal köyünden Necati Uyanık, Yozgat-Çekerek’ten Cemaloğlu köyü Muhtarı Mustafa Yaşar Şahin,Bitlis-Ahlat Nzik Köyünden Maşallah Karacar, Erzincan-Kemah Atma köyü muhrtarı Nurettin Kutlu,Erzincan-İliç Atma köyü muhtarı Muhlis Tavlı,Konya-Cihanbeyli Sağlık Köyü Muhtarı Osman Akpolat, Gaziantep-İslahiye’den işadamı Mustafa Atmaca, Gaziantep-Yavuzeli’den Ahmet Özdal, Gaziantep-Şehitkamil Mahmatlılar Derneği Başkanı Nafi Çağlar,Antalya-Manavgat Tilkiler Köyü Muhtarı ve Emekli İmam Selahattin Yılmaz, Siirt-Baykan’dan Araştırmacı Menat Kaplan,Gaziantep Barosundan Av. Mehmet Gökdağ, K.Maraş-Pazarcık’tan Ali Delibalta, Ali Taşkın, Av. Ufuk BOzdağ, Mardin-Midyat eski Belediye Başkanı Feramez Aslan, Sivas-Gürün’den Erdoğan Toklu, Ağrı Patnos’tan Atmanaki aşiret ileri gelenlerinden Fesih Cömert, Ağrı-Patnos Ağrı Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet İnci, Siirt-Baykan’dan Bapir Acar, Maraş-Afşin Atmalı Köyü eski muhtarı Derviş Köse,Ağrı-Patnos’tan Lis Müdürü M.Akif Dadaş, Van-Çaldıran’dan Celal Kalay, Siirt-Baykan’dan olup Gaziantep’te oturan Av. Metin Çeliker, Siirt-Kermetik’ten Atmanalı aşiretinden Hasan AçıkVan-Erciş Toprak köyünden Mehmet Emin Dağ, Gaziantep Cemevi Başkanı Hüseyin Karakaş, Erzurum-Pazaryolundan Osman Akpınar, Samsun-Çarşamba Tilkili köyü muhtarı Hasan Öztürk. “Amcaoğulları” diye hitap eden aşiret üyeleri tarihlerinin araştırılmasında birleşerek “Atmalı derneklerin federasyon çatısı altında birleştirilmesini istedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.