1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Azerbaycan Bağımsızlığı'nın 20.Yılı
Azerbaycan Bağımsızlığının 20.Yılı

Azerbaycan Bağımsızlığı'nın 20.Yılı

Azerbaycan Uluslararası Diaspora Merkezi (UDM), ''Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Bağımsızlığına Yeniden Kavuşmasının 20. Yılı''nda panel, resim sergisi ve konser düzenledi.

A+A-

Azerbaycan Uluslararası Diaspora Merkezi (UDM), Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nun desteği, Kars'ta Kafkas Üniversitesi'nin katkılarıyla, KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda ''Azerbaycan Cumhuriyetinin yeniden Bağımsızlığının 20. Yılı'' konulu panel, resim sergisi ve konser düzenledi.

Azerbaycan ve Türkiye Milli Marşlarının okunduğu programda konuşan Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, tek problemin Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermeniler tarafından işgal olunması olduğunu söyledi.

Azerbaycan Cumhuriyeti olarak kendi topraklarını barış yoluyla geri almayı çok istediklerini belirten Süleymanov, ''Bugünkü Azerbaycan yönetimi de bu süreci destekliyor. Ama Ermeniler dış güçlerin desteğiyle bir türlü barış yoluyla Azerbaycan'dan işgal ettiği toprakları geri vermek istemiyor. Bizim Cumhurbaşkanımızda, ordumuzun komutanı da defalarca söylemiştir ki 'Barış yoluyla bizim topraklarımız geri verilmezse o zaman biz kendi hakkımızı kullanarak harp yoluyla topraklarımızı geri alacağız.' Çünkü Azerbaycan Cumhuriyetinin şuan çok güçlü ordusu vardır, modern silahlanmıştır. Sadece şuanda ki uluslararası durum asker yoluyla topraklarımızın geri alınmasına müsait değildir'' diye konuştu.

Her şeyin bir sonu olduğunu ifade eden Süleymanov, şöyle konuştu: ''Bizim Azerbaycan halkının da sabrının bir sonu olacaktır. Azerbaycan Türkleri başka milletlere saygı duyan millet olduğu için sabretmektedir. Ermenistan yönetimi şuanda ki Azerbaycan'ın gücünü, ekonomik gücünü, askeri gücünü ne zaman ki anlarsa topraklarımızı geri verecektir. Bu konuda da Türkiye hep başından beri Azerbaycan'ın yanında olmuştur, Azerbaycan'ı desteklemiştir. Azerbaycan'da büyük bir Türk sevgisi olmuştur. 1918'nci yılda Nuri Paşanın Kafkas İslam ordusu Azerbaycan'a girerek Azerbaycan'ı taşnak Ermenilerinden ve Bolşevik ordusundan kurtarmıştır. Görünüyor ki Türkiye hep başından beri bizim yanımızda olmuştur. Bizi desteklemiştir. Şuanda Azerbaycan ve Türkiye arasında ilişkiler çok üst düzeydedir.''

Azerbaycan Uluslararası Diaspora Merkezi (UDM) Başkanı İsmail Ağayev de konuşmasında, ''Ermeni Taşnaklarının yardımı neticesinde Azerbaycan'ın bağımsızlığı elden gitmiş ve Azerbaycan Sovyetler Birliğinin takibinde uzun yıllar yarı can vaziyetinde yaşamıştır'' dedi.

Azerbaycan Türkü olarak bağımsızlık için Stalin rejimine Azerbaycan'ın aydın insanlarının maruz kaldığına dikkati çeken Ağayev, ''1988'nci yılda Azerbaycan'ın değerli evlatlarından biri olan Ebulfez Elçibey'in rehberliğinde halk harekatı meydana gelmiş ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı yeniden gündeme gelmiş, 1991 yılında Azerbaycan'ın bağımsızlığı kabul olunmuştur. Azerbaycan'ın bağımsızlığı kabul olduktan sonra bölgede Azerbaycan'ı sevmeyen, bağımsızlığını kabul etmeyen insanlar olmuştur. Azerbaycan'ın dahilinde ve kenarında çatışmalar başlayarak topraklar işgale maruz kalmış. 1988 yılından başlayarak İrevan topraklarından 250 bin Azerbaycan Türkleri Ermeni taşnaklarının soykırımına maruz kalarak ata baba yurtlarından kovulmuşlar'' şeklinde konuştu.

Azerbaycan halkına ve Türk dünyasına iki büyük önderin liderlik ettiğini vurgulayan Ağayev, konuşmasına şöyle devam etti: ''Birisi Mustafa Kemal Atatürk, biriside ulu önder Haydar Aliyev. Halkımızın teşebbüsüyle ulu önder Haydar Aliyev yeniden halkımızın hakimiyetine geçerek Azerbaycan'ı kuvvetli bir devlete çevirmiştir. 20 yıldır Azerbaycan bağımsız bir devlettir. Azerbaycan'ın güçlü ordusu vardır. Muhterem Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev görevini çok güzel devam ettirerek Azerbaycan'ın bağımsızlığını sağlamlaştırmıştır. Ermenilerin hücumuna maruz kalarak bu bölgelerde yüzbinlerce Müslüman şehit olmuş, kanları akıtılmış.''

Daha sonra Kafkas Üniversitesi Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacali Necefoğlu ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Ural ''Azerbaycan Cumhuriyetinin yeniden Bağımsızlığının 20. Yılı''  konulu panelde sunum yaptılar.

Program, Azerbaycan'dan gelen Şemistan Alizamanlı, Yakut Hanım Karabağlı ve İdris Nebiyev'in verdiği konserle sona erdi.

UDM heyeti daha sonra Karayoluyla Iğdır iline hareket etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.