
Barajda su azaldı
Kars’ın 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılamak için Selim İlçesi’nde yaptırılan Bayburt Barajı’nda 1 yıllık su kaldığı belirtildi.
Son 15 gündür her gün yağmur yağmasına rağmen 78 bin nüfuslu Kars’ı zor günlerin beklediğini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Ferit Yenice, halkın içme suyunu tasarruflu kullanması çağrısında bulundu.
Kentin içme suyunun karşılanması için 1995 yılında Selim İlçesi’ne bağlı Bayburt Köyü’nde Bozkuş Deresi üzerine yaptırılan Bayburt Barajı, 2011 yılında hizmete girdi. Kars’ın acil içme, kullanma ve endüstri su ihtiyacının karşılaması için yaptırılan Bayburt Barajı’ndan kent merkezine 28 kilometrelik isale hattı çekilerek saniyede 300 litre su getirildi. Belediye barajdan gelen suyu arıtarak kent halkına vermeye başladı. Barajda depolanan su ile Selim ovasında 52 bin 370 dekar arazinin sulanması ve Kars’ın 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyunun karşılanacağı bildirildi.
Ancak son yıllarda karın az yağması, yağmurun istenilen seviyede olmaması nedeniyle Bayburt barajında depolanan su miktarı hızla düştü. Bu yıl su miktarının yüzde 70 oranında suyun çekilmesi, Belediye yetkililerini endişelendirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Ferit Yenice, İçme Suyu Arıtma Tesisi sorumlusu Kader Simay Erdağ ile birlikte baraja giderek incelemelerde bulundu. Son 15 gündür her gün yağmur yağmasına rağmen 78 bin nüfuslu Kars’ı zor günlerin beklediğini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Ferit Yenice, halkın içme suyunu tasarruflu kullanmasını istedi. Barajdan çelik borularla her gün 22 bin metreküp su çekildiğine işaret eden Başkan Yardımcısı Ferit Yenice, şunları söyledi:
“Bayburt Barajı 1995-2003 yılları arasında içme ve sulama amaçlı yapılan bir baraj. Ancak Türkiye’yi etkileyen kuraklık Kars’ı da ciddi anlamda etkilemiştir. Şuanda barajda su eksikliği olduğunu görüyoruz. Geçen yıla oranla eksilme var. Kars halkının kullanımı için alternatif su hatlarını, kanallarını devreye sokarak rahat nefes almasını sağlamak istiyoruz. Çerme Barajı ve Borluk İshali hattında bir çalışmaya girdik. Hatların onarılması, patlakların giderilmesi açısından ciddi çalışmalarımız var. Bu çalışmamızı tamamlayarak Kars’a daha sağlıklı bir su vermeyi sağlayacağız. Kars Belediyesi olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, inşallah hayırlı sonuçlar alacağız. 1917’den su alıyoruz, 9 milyon metreküp suyumuz var. Fakat suyun daha düşük seviyede arıtmaya alınması demek ekonomik açıdan ciddi bir risk demektir. İlave külfet demektir. Çünkü yosunlanma başlayacak, belki mangan oranı artacak. Dolayısıyla bunları düşürüp sağlıklı hale getirmek için tesiste klorlama ve ilave ekonomik önlemler almak zorundayız. Şuanda bunun hazırlığını, tespitlerimizi yapıyoruz.” diye konuştu.
Yenice daha sonra şöyle konuştu:
“Borluk Hattı ve Çerme Barajı’yla destekleyerek bu yazın rahat geçmesini sağlamaya çalışıyoruz. İnşallah bu Türkiye’yi kasıp kavuran kuraklık yakında biter. Yağmura ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Vatandaşlara önerimiz elimizde olan bu suyu tasarruflu kullanmaları. Özellikle inşaat alanında Kars Çayı”ndan su alarak şebeke suyumuzu kullanmalarını özellikle rica ediyoruz. Çünkü ciddi anlamda su sıkıntımız var. Eminim sizler aracılığıyla da Kars kamuoyuna, vatandaşlarımıza duyurulacaktır. Gerek yerel, gerek ulusal kanaldan bunu takip ettikleri zaman ne kadar haklı olduğumuzu anlayacaklar. Belediye olarak kayıp ve kaçak noktasında tedbirler alıyoruz, yakında bunu vatandaş görecek. Su patlakları göreve geldiğimiz günden beri 150 civarında su patlağı onarıldı. Bir damla suyun dahi boşuna akmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaya dikkat etmesi lazım. Ben size de buraya kadar gelip bu sorunu yerinde görüntülediğiniz için teşekkür ediyorum.”
KARS”IN 1 YILLIK SUYU KALDI
İçme Suyu Arıtma Tesisi Sorumlusu Kader Simay Erdağ ise şu açıklamalarda bulundu: “Bayburt Barajı Bozkale Köyü üzerinde kurulmuş, 1995-2003 yılları arasında kurulmuş bir baraj. Kars’ın kullanma ve içme suyunu karşılamak amacıyla yapılmış. Biz içme suyu arıtma tesisi olarak Bayburt Barajı”ndan 28 kilometrelik bir ishale hattıyla, 600”lük bir çelik boruyla her gün 22 bin metreküp su çekiyoruz. Şuan Türkiye genelinde olan bir kuraklık Kars’ı da etkiledi maalesef. Bayburt Barajı’ndaki su gittikçe azalıyor. DSİ Genel Müdürlüğü’nden son aldığımız verilere göre barajımızda 9 milyon metreküp su kalmış bu da bizim 1 yıllık içme suyumuz demek. Su gittikçe azalıyor. Şuan bize düşen diğer su kaynaklarını devreye sokmak, hızlandırmak ve halkımızın suyu daha tasarruflu kullanması konusunda uyarmak. DSİ Genel Müdürlüğü”nün verdiği bilgiye göre 1926 metrede şuan su seviyesi. 1917 kotundan da baraja su çekiyoruz. Kalan miktar 1 yıllık tüketimi karşılayacak kadar, yani suyumuz bayağı azalıyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.