1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başbakan Anıtı Anlattı
Başbakan Anıtı Anlattı

Başbakan Anıtı Anlattı

Başbakan Erdoğan, 'İnsanlık Anıtı' ile ilgili, "AK Parti,güzel çirkin, 8 yıldır hiçbir heykeli yıktı mı? Şimdi nedir bu kıyamet, dert başka. Çünkü AK Parti'nin yükselişini zannediyorlar ki bununla durduracağız. Durduramazsınız boşuna uğraşmayın" dedi.

A+A-

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kars'taki 'İnsanlık Anıtı ile ilgili' tartışmalara da değinerek, "O malum heykel için 'ucube' derken aynı zamanda kralın da çıplak olduğuna işaret ettim. İçlerindeki despotizmi yıkamayanlar, içlerindeki o görünmez krala çıplak dedirtmek de istemiyorlar. Gözü olan, gözüyle birlikte izanı olan herkes, güzelle çirkini, estetikle ucubeyi birbirinden ayırır. Bunun için hiç de asil bir aileden gelmiş olmaya, sırça saraylarda büyümüş olmaya gerek yoktur. Sadece milletin siyasi tercihlerini değil, milletin beğenilerini, değerlerini, estetik anlayışını, güzellik anlayışını da aşağılamayı, ona hakaret etmeyi alışkanlık haline getirmiş olanlar bunlardır" dedi.

Bu işlere yorum yapabilmek için illa güzel sanatlar akademisini veya fakültesini bitirmek zorunda olmadığını belirten Erdoğan, "4.5 yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptım. Yani vatandaşa bile görsel medya yolda giderken hemen mikrofon uzatır sorar, 'Beğendiniz mi?' Ama ilk soru 'Hangi güzel sanatlar akademisini bitirdiniz?' sorusu olmaz, 'Beğendiniz mi?'. Vatandaş da, 'beğendim veya beğenmedim' der. Yani bir şarkıyı, bir türküyü bile dinletirken bile sorar. Önce 'Hangi konservatuvarı bitirdin?' diye sormaz. Böyle bir soruyu da zaten sormak mümkün değil. 'Şarkıyı beğendiniz mi? Türküyü beğendiniz mi?' der. Niye, o farklı bir şeydir. Kimisi kulağı ile bunu değerlendirir, kimisi işin gerçekten teorik noktasında beğenisi olabilir. Ama illa da bunu kalkıp 'güzel sanatlardan mezun olanlar değerlendirmesini yapar' derseniz. O zaman bunları gidin daha özel yerlerde izah edin, burada değil. Burada ben çok daha farklı bir şey söylüyorum, bir defa eğer böyle bir eser inşa edecekseniz önce o çevreyle bunun uyumlu olmasına bakmak zorundasınız. Hiçbir tarihi eserin olduğu yerde bırakın heykeli, orada siz inşaat bile yapamazsınız. Belli bir mesafe konulur, o mesafede bunları yaparsınız bunun dışında yapamazsınız" diye konuştu.

İzmir Karşıya Belediyesi'nin heykele talip olduğunu belirten Erdoğan, "Ne kadar güzel. Gelsin, alsın, gitsin, bunu Karşıyaka'da diksin. Hiç müdahalemiz yok. Bu kadar ısrarlıysalar, buyursun alsın orada diksin. Çok daha heyecanlılar, çok da talipler, eyvallah yapsınlar. Kaldı ki ben bu heykeltıraşın çok başarılı dünyada şöyle tanınmış, böyle tanınmış, bunu da eleştiren birisi değilim. Doğrudur başarılı da olabilir, ona saygı da duyarım. Ama kusura bakmasınlar ben o tarihi eserlerin olduğu yerde böyle bir olayın yaşanmasına, üstelikte Tarih Tabiat Varlıkları Kurulu'nun verdiği bu karara rağmen bunun dikilmesine sorumluluk mevkisinde olan bir insan olarak müsaade edemem, doğrudur diyemem" dedi.

"AK PARTİ HÜKÜMETİ, 8 YILDIR HİÇBİR HEYKELİ YIKTI MI?"

"AK Parti Hükümeti, bu ülkede güzeldir veya değildir, 8 yıldır hiçbir heykeli yıktı mı?" diyen Başbakan Erdoğan, "Şimdi nedir bu kıyamet, dert başka. Çünkü AK Parti'nin yükselişini zannediyorlar ki bununla durduracağız. Durduramazsınız boşuna uğraşmayın. Benim Karslı vatandaşlarım bile buna tahammül edemiyor. Buna müsaade etmiyor. Zaten diyorlar, 'biz burada 7 yıldır, 8 yıldır çok çektik, sizden önce'. Önceki belediye başkanı gitti CHP'den aday oldu, niye kazanamadı. Eğer yaptıkları sevilseydi, takdir edilseydi, partimizden aday yapmadık gitti CHP'den aday oldu. Herhalde seçilirdi değil mi? Ne oldu seçilemedi. Akıl veriyor şimdi bir tane sanatkar. 'Hükümet bunlarla uğraşacağına Kars'ta işsizlikle mücadele etsin' diyor. İşte biz şimdi Kars'ta işsizlikle mücadele için diyoruz, 'bunları buraya dikmeyin'. Bunlara verilen para Kars'taki altyapıya verilmiş olsaydı, Kars çok daha farklı yerde olurdu. Kars'taki öncelikler bu değil. Bunu da görmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.