1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Başbakan Kars’ta şov yaptı”
“Başbakan Kars’ta şov yaptı”

“Başbakan Kars’ta şov yaptı”

Başbakan Erdoğan’ın Kars’taki konuşmasında şov yaptığını vurgulayan MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş; 5 yıldır bu anıtın durdurulması ve yıkımı için çalıştıklarını ve 4 defa yıkım kararı çıkarttıklarını ifade etti.

A+A-

Dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından ünlü heykeltıraş Mustafa Aksoy’a yaptırılan insanlık anıtı tartışması Başbakan Erdoğan’ın “Ucube” sözüyle iyice alevlendi.

 

Anıtın Timurpaşa tabyasının üzerine kurulduğu ve tabyanın tarihi dokusunu öldürdüğünü ifade eden MHP Kars il Başkanı Oktay Aktaş, bu anıtın yıkılması için 5 yıldır çalıştıklarını fakat çıkarttıkları yıkım kararlarına rağmen yıkılmadığını söyledi.

 

Aktaş şöyle konuştu : “Sayın başbakanın 8 Ocak’ta Kars’ta “ucube” diye lanse ettiği anıtla ilgili yıkım kararı için biz MHP il başkanlığı olarak 19.09.2006 tarihinde anıtlar yüksek kuruluna müracaatla başladık. İlk durdurma kararı 02.11.2006 tarihinde çıktı. Dönemin belediye başkanı anıtın yapımına devam için müracaat etti. Kars’ta toplanan Anıtlar Kurulu 2. bir karar verdi. En son karar ise 10.9.2008 tarihinde tamamen yıkılması ve Diyarbakır Anıtlar kurulunun kararıyla beraber toplam 4 defa yıkım kararı çıkarttık. Bu Anıt Iğdır’daki Türk soykırım anıtına inaden yapılmış bir anıttır ve sit alanında yapılmıştır. Biz bunları belgelerle beraber çalışma başlattık 2008 yılında yıkım kararı çıktı ama yıkılmadı. Şimdi Başbakan Kars’ta ucube ilan edip yıkılmasını istedi. Başbakan bilmiyor muydu bu anıtın ucube anıt olduğunu şimdiye kadar. Başbakan Kars’ta siyasi Şov yaptı. Başbakan ne anıtlar yüksek kurulunun üyesidir nede başkanıdır. Biz bunu tamamen hukuksal boyutuyla 5 yıldır sürdürdüğümüz bir çalışmaydı ve hukuksal boyutta kazandık ama sayın başbakan bunu siyasete döktü. Buna üzülüyoruz ve son derece yanlış olmuştur. Bu Anıtın yıkılması başbakanın sözleriyle değil, Anıtlar Yüksek kurulunun yıkım kararıyla gerçekleşecektir.

 

Arşivinde toparladığı ve çeşitli kaynaklardan derlediği belgeleri gösteren Aktaş; anıtın yapıldığı alanın Timurpaşa Tabyası olduğu ve anıtın yapılmasıyla birlikte tabyalarında kapatılarak zarar gördüğünü vurguladı Aktaş belge ve fotoğrafları tek-tek göstererek şöyle konuştu; “1579 yılından bu tarafa orası Timurpaşa tabyası ve Timurpaşa kulesi olarak biliniyor. Bu anıt Kars tarihine mal olmuş 48 tane askeri tabyalardan birisidir. Bunun için karşı çıkıp anıtlar yüksek kuruluna başvurduk. Anıt ilk etapta iki insanın kucaklaşması figürü üzerine oluşturulmuştu. Bu iki insanın kucaklaşmasının anlamı nedir diye sorduğumuzda bize cevap veremediler. Bu iki insanın kucaklaşması Doğu Ermenistan ile Batı Ermenistan’ın kucaklaşması mı diye sorduğumuzda anıtın figürünü değiştirdiler. Biz sanata karşı değiliz. Bir sanatın dünü bugünü geleceği, toplumla bütünleştirme anlamı ifade eder. Burada Türk tarihiyle ilgili olmayan bir anıt yapılmıştır ve bu anıt Karslıların gözünde kin ve nefret anıtıdır. Bunun için yıkılması için uğraşıp, yıkım kararı çıkarttık”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.