1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Başkan kararı değerlendirdi
Başkan kararı değerlendirdi

Başkan kararı değerlendirdi

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş Anıtın kaldırılması kararını değerlendirdi...

A+A-

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş; Meclis toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ucube” diye tanımladığı İnsanlık Anıtı’nın kaldırılmasına yönelik oy çokluğuyla karar verilmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. 

Bozkuş, “Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 06. Ocak 2011 tarihinde kendi almış oldukları kararları belediyemize iletmişlerdi. Bizde o karara istinaden Belediye Meclisimize Şubat ayı içerisindeki meclis toplantısını gündeme getirdik. 2863 sayılı kanunla yine 3194 İmar Kanunu doğrultusunda, tescilli bir yapı üzerinde yapılan heykellerin oradan kaldırılması ve arkasından yine tarihi dokuya uygun bir proje geliştirilerek ilgili kurumdan geçirdikten sonra, orada çevre düzenlemesinin yapılması doğrultusunda meclis olarak kararımızı aldık.” dedi. 

SÜREÇ ZATEN BAŞLAMIŞTI

23 Meclis Üyemizin 4 tanesinin “red”, 19 tanesi “evet” oyu verdiğini ve sürecin önceden başladığını da belirten Bozkuş, “Süreç zaten başlamıştı. Hizmet alımı yoluyla oradaki heykelleri kaldıracağız. Bunun için ihale yapacağız, ihale yaparken de, oradaki heykellerin kaldırılması için yaklaşık maliyet tayin ediliyor. Arkasından da ihaleye çıkıp ihaleyi alan firma kimse gelip sözleşme imzaladıktan sonra teknik ölçüler içerisinde oradaki heykelleri kaldıracak.” diye konuştu. 

YUKARIDAN AŞAĞIYA DOĞRU PARÇALAR HALİNDE KALDIRILACAK

Bozkuş heykelin nasıl yıkılacağı konusunda da şunları söyledi: “İlk önce heykeli yukarıdan aşağıya doğru parçalar halinde kesildikten sonra aşağı indirilecek. Daha sonra da biz onu uygun gördüğümüz noktaya götürüp koyacağız. Parçalar halinde kaldırıyoruz. Bu konuda meclise teklifi İmar Müdürlüğümüz sundu. Mecliste de gündeme geldiği için, gündem maddelerinden birisi olduğundan meclisimizin de gündem maddesi olarak oylarına sunuldu. Bu ay içerisinde ihale edersek önümüzdeki ayda başlamış olur. Kaldırılmasıyla ilgili ihale edilirken, ister istemez teknik ölçüler içerisinde bir çalışma başlatıyoruz bunun keşfi çıkacak, orada iskele kurulacak, vinç gelecek ve elmas sistemiyle beli vincin kaldırabileceği ölçülerde kısımlar belirlenecek kesilip aşağıya indirilecek. Tekrardan aynı işlemi bir daha yapacak. Şu anda tekniğin yapamayacağı hiçbir şey yoktur neden zor olsun.” 

KARŞIYAKA BELEDİYESİ HEYKELİN GÖTÜRÜLMESİNİN ZOR OLDUĞUNA KANAAT GETİRMİŞTİ

Bozkuş ayrıca, Karşıyaka Belediyesi ile yaptığı konuşmaya da değinerek, “Karşıyaka Belediyesi geldi heykeli teknik yönden incelediler. Heykelin yapımında kullanılan malzemelerin mukamet yönünden yetersiz olduğunu ve bu yetersizlikten kesilerek heykelin götürülmesi aşamasında kırmaların, dökülmelerin olabileceğini bundan dolayı da götüremeyeceğiz diye de ifade kullanmışlar.” diye konuştu.

HEYKELİ KALDIRMAK ZOR OLMAYACAK

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un “Heykelin kaldırılmasının zor olacağı” yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Bozkuş, “Özellikle yazılı ve görsel basından aradılar. Bizlerde sizlere neyi ifade ettikse aynı şeyleri onlara da anlattık. Biz kanun ne diyorsa onu yapıyoruz. Kim ne derse desin. Orada önceki duruma yönelik resim var. elimizde en azından o anlam içerisinde bir çevre düzelmemesi yapılması lazım. Oradaki 1734 yılında Timur Paşa adına yapılan Kars’ın ilk tabyasıdır. Onun zarar görmemesi için bu tekniği kullanarak kaldırmaya çalışıyoruz. Meclisten çıkan karar gayet olumlu oy çokluğuyla alınmıştır. 2006 yılında başlanmış, 2008 yılında da durdurulmuş. Oradaki bütün her şey kaldırılacak. Anıtlar Kurulunun vermiş olduğu karar gereği. Oradaki vincin bor kısmı var. Onu yükseğe çıktığı zaman ister istemez kaldırma gücü azalıyor. Diyelim ki 10 ton kaldırıyor vinç 10 tonluk kısmı kesilecek.” şeklinde konuştu. 

Belediye İmar Müdürlüğü Anıtın kaldırılarak yerine tarihi dokuya uygun çevre düzenlemesi yapılmasını meclis üyelerinin oyuna sunmuştu. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un başkanlık ettiği toplantıda; CHP’li dört meclis üyesi; Ali Kemal Özkıran, Mustafa Kaya, Yusuf Durmuş ve Tuncer Daşdemir’in “Hayır” oyu kullanmasına karşın, AK Parti’nin 11 ve MHP’nin 8 kabul oyu ile anıtın yıkılması kararı alınmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.