1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başkan Ödül’den “Dünya Arı Günü” açıklaması
Başkan Ödül’den “Dünya Arı Günü” açıklaması

Başkan Ödül’den “Dünya Arı Günü” açıklaması

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, “Dünya Arı Günü” ile ilgili basın açıklaması yaptı.

A+A-

“Dünya Arı Günü” ile ilgili basın açıklaması yapan Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2017'de aldığı kararla 20 Mayıs “Dünya Arı Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü'nün (FAO) Dünya Arı Günü teması “ Tozlayıcı dostu tarımsal üretim yapan arı için tozlayıcı dostu tarım sistemleri geliştirilmeli ve teşvik edilmelidir" olarak belirlenmiştir." dedi.

Ödül’ün açıklaması şöyle: “Dünya Arı Günü’nün amacı; arı varlığının dünyada yaşamın devamlılığı için ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduklarının kamuoyunda farkındalığının sağlanmasıdır. Arıların ekosistem ve biyoçeşitliliğin korunmasında, hızla artan dünya nüfusunun sürdürülebilirliğinin sağlanmasında hayati derecede önemli bir rol oynar. “Albert Einstein’nın ‘Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır’ değerlendirmesi, arıların dünyadaki varlığının yaşam için önemini kanıtlar niteliktedir. Arı varsa hayat vardır. Arılar tozlaşma ile bitki türlerinin devamlılığını sağlar. Günde 20.000 arı kovandan birkaç kez çıkarsa 20 milyon çiçeğin tozlaşması sağlanabilir. Tarımsal ürünlerin arılar tarafından tozlaştırılması yalnızca verimi artırmakla kalmaz aynı zamanda meyve kalitesini de yükseltir. Yapılan araştırmalar, insanların beslenmesinde önemli bir yer tutan bitki türlerinin %75’i arıların tozlaşması (polinasyon) sayesinde elde edilmekte olduğunu ortaya koymuştur.

Bugün dünyada 10 bine yakın aromatik bitki türü bulunduğu ve bunların üçte birinin Anadolu’ya ait endemik türler olduğu bilinmektedir. Dünya balarısı ırklarının %20’sinin gen kaynağı Anadolu'dur. Tüm dünyada balarısı koloni sayısı 80 milyon civarında olup 1.800.000 ton bal üretilmektedir. Ülkemiz 8.6 milyon koloni varlığı ve yaklaşık 110.000 ton bal üretimi ile dünyada ikinci sırada, birim alana düşen arı varlığı yönünden dünya birincisidir. Ülkemize has gezginci arıcılık (yılda bir profesyonel arıcı 2000 km kadar yol kat etmektedir) yılda 9 ay bal alınabilen tek ülkedir.

Arıcılıkta uzun vadeli ulusal stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Hedeflenen miktarda bal ve diğer arı ürünleri elde edebilmek için Kamu, Akademi, STK’lar ve özel sektör işbirliği ile ulusal ve yerel arıcılık sektörel durum tespit edilmesi amaçlanmalı ve tespitler ışığında stratejiler ortaya konulmalıdır. Arı sağlığını tehdit eden onlarca hastalıkla mücadele amacıyla planlar hazırlanmalıdır. Ülkemizin yerel arı ırkları tespit edilerek tescillenmeli, tescil edilen ırklardan yüksek verim alabilmek için ıslah çalışmaları yapılarak kovan başı verim artışı sağlanmalıdır. Çiftçi-Arıcı koordinasyonu daha da geliştirilerek arı varlığı tehdit etmeyecek bir biçimde, bilinçli ilaçlama çalışmalarının yürütülmesi gerekmektedir. Arı yetiştiricilerinin düzenlenecek eğitim çalışmalarıyla teknik bilgi ve becerileri arttırılmalı ve arıdan alınan ürün sayısının arttırılması ile profesyonel arıcılığın önü açılmalıdır. Ülkemizde yerel arı ırkları arasında en değerlilerinden olan Kars, Ardahan bölgemize has Kafkas arı ırkının tescili 2004 yılında yapılmıştır. Bölge iklim ve coğrafyasına adapte olmuş, çalışkan ve uysal bu arı ırkı anatomik avantajları sayesinde nektarlardan en üst düzey faydalanması ile öne çıkar. Kafkas Arı ırkının ıslah çalışmalarına ivedilikle başlanması ve bu ırkın ülkemizin başka bölgelerinden bölgemize gelen arı ırkları ile karışmasının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması oldukça büyük önem arzetmektedir.

Arıların geleceği insanlığın geleceği demektir. 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nün bu mucizevi varlıklar için bir farkındalığa vesile olmasını umuyor, ülkemiz, mesleğimiz, sektörümüz ve yetiştiricilerimiz için önemli katkılarının olmasını diliyor, bu anlamlı günü kutluyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.