1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başkanın 2010 değerlendirmesi
Başkanın 2010 değerlendirmesi

Başkanın 2010 değerlendirmesi

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş 2010 yılının değerlendirmesini yaptığı DSİ 124. Şube müdürlüğü tesislerindeki akşam yemeğinde Kars’taki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi.

A+A-

BAŞBAKAN KARS’TA Kİ İLGİDEN MEMNUN KALDI

 

Kars’ın 2010 yılı değerlendirmesinde bulunan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Başbakan Erdoğan’ın Kars’tan memnun ayrıldığını ve Karslıların beklediği Lojistik meselesine son noktayı koyduğunu vurguladı. Bozkuş; “Başbakanımız gittiği bütün illerde olduğu gibi bizim ilimize de faaliyete yeni başlayan 55 tesisin açılışı için geldi. Genel seçim ve referandumda sayın başbakan Kars’a gelmemişti. Kars’ta gördüğü ilgiden memnun olduğunu söyledi. Herkesin kafasında soru işareti olan lojistik meselesini de konuştu. Bunu net bir şekilde konuştu sayın başbakan. 300 dönümlük yerin kamulaştırılarak orada lojistik destek binalarının yapılmasının talimatını verdi. Bu KTB için çok büyük bir adımdır. Kars-Iğdır-Nahçivan hattı, Kars Iğdır-İran ve Trabzon hatlarını göz önüne aldığımızda lojistik merkez binalarının yapılmasının Kars’ta ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun projesinin var olduğunu da sayın başbakan ulaştırma bakanının verdiği mesajla okudu” diye konuştu

 

 

KARSLILAR 30 EKİM’DE TEMİZ SU İÇECEK

 

Bozkuş, “Karslılar 30 Ekim’de temiz suyu çeşmesinden içecek dedi.” Bozkuş; “Şehir merkezi içme suyu şebekesinde büyük sorunlar vardı. Bununla ilgili olarak 130 km lik bir ihale yaptık beledi 4 trilyon civarında bir rakam oldu. Şehirde ki içme suyunun yetersizliği nedeniyle ilimize 30 km uzaklıkta Bayburt- Selim barajında isala hattı yapıldı ama Paşaçayırın da vanası kapatıldı. Bunun nedeni ise, açık alandan gelen suyun arıtmasız verilemeyeceği, her an için insan hayatını tehlikeye sokacaktır. Bunun için arıtma tesisi yapılmasını istedik onunda çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz en kötü ihtimal 30 Ekim’de halkımıza temiz, sağlıklı su vereceğiz. Başbakanımızın da bakana verdiği talimat bu yönde oldu. Arıtma tesisinin bütün üniteleri devreye girdiğinde Kars halkı rahatça çeşmesinden 24 saat su içecek. Hedefimiz budur. 1988 den 2009 yılının sonuna kadar 11 bin 950 abone su parası ödememiştir. Burada ciddi anlamda bir sorun vardı. Bu sorunun çözümü noktasında bir karar alıp su borcu olanların faizlerini sildik. İlimizde bir de 110 km uzunluğunda bir kanalizasyon sorunu var. Bunlarında bir kısmını çalışma başlatarak bitirdik. Burada acil olarak yeni yapılan konutlar ve mahallelerde 20 km lik kısmını ihale ettik, bu sene başlanacak. Buna bağlı olarak 40 km lik kısmını da AB projesi kapsamında yapmayı amaçlıyoruz. Bunun maliyeti de 60 milyon TL dir.” diye konuştu.

 

KAPALI HAYVAN PAZARI

 

Bozkuş, Yeni hayvan pazarının kapalı olacağını söyleyerek, “Yeni yapılacak olan hayvan pazarının projesi bitti. Büyük ihtimalle Şubat ayında ihalesini yapacağız. Mevcut otogarın arkasında 550 metrekare kapalı alana yapmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda orada kafeteryası ve idare binası da yapılacak. Havuz ve rampası da dizayn edilerek 2011 yılının sonuna kadar kullanıma açılacaktır” şeklinde konuştu.

 

ASFALT VE PARKE TAŞI DÖŞEMESİ

 

Bozkuş, “Kendi asfaltımızı kendimiz yapmaya çalışacağız” diyerek, şunları söyledi:

“2011 yılında su şebekesiyle ilgili, Cumhuriyet Caddesi ile Su batan yolu tarafında kazı yapılacak. Merkez olan kısımlarda gerek Tedaş, gerekse Telekom ve doğalgaz işletmesinin kazıları tamamlandı. Yazın kısmet olursa asfalt makinesini kurmayı düşünüyoruz. Bunu kurmakla beraber belediye olarak asfaltlamayı kendimiz yapmayı düşünüyoruz. Faikbey Caddesi, Atatürk caddesi, Kazımpaşa caddesi, Halitpaşa caddesi, İnönü caddesi ve Cumhuriyet caddelerini asfalt yapmayı düşünüyoruz. Ordu caddesi ve Gazi Ahmet Muhtarpaşa caddelerini ise doğal taş veya parke yapmayı düşünüyoruz. Çünkü bu caddelerde çok sayıda doğal tescilli bina var.”

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

 

Başkan Bozkuş, 9 mahalleyi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında TOKİ aracılığıyla projeye dâhil etmek istediklerini de ifade ederek, şöyle konuştu:

 

“9 mahalleyi meclis kararıyla TOKİ ‘ye sunduk. 9 mahallede 25 bin 200 insan oturuyor. 7 bin 100 konut var ve yerleşim alanı 6 milyon metre karedir. Bunun yerine sosyal donatılarıyla birlikte bu dikeyde bu mahalleleri kentsel dönüşüm projesiyle ıslah edersek, 2 milyon metre kare alana yerleşmiş oluyor. 4 milyon metre kare alan artacak. Biz bu 9 mahalleye mevcut durumla alt yapı hizmeti götürmemiz 500 Milyon TL ye mal oluyor. Biz 7 bin 100 konut yaptığımızda, vatandaştan hiç para almazsak alt yapısıyla birlikte toplam 450 Milyon TL tutuyor. Böylelikle sağlıklı konut yapmış oluyoruz, 4 Milyon metre kare arsa artmış oluyor, hiç kimseden para almadan yapılan konutlar sosyal donatıları ve alt yapısıyla birlikte toplam 450 Milyon TL tutuyor. Onun için kentsel dönüşüm projesi en doğrusudur. Bundan dolayı TOKİ’ye sunduğumuz 9 mahalleden Atatürk Mahallesi ve Bayrampaşa Mahallesi için protokol imzaladık ve Mayıs ayında başlamayı düşünüyoruz.”

 

BAŞKANIN "UCUBE" YORUMU

 

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, insanlık anıtını "ucube" olarak değerlendirmesiyle ilgili olarak, "Önemli olan burada Başbakanımızın tavrıdır. Onu da biz gördük. Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan karar çıkacak. Sonuçta yasal boyutuyla her şeyi ele alıp yapmak lazım" dedi.

 

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan miting alanında "ucube" kelimesini kullanarak dikkatleri başka bir yöne mi çekmeye çalıştığını sorması üzerine Bozkuş, "Ben Sayın Başbakanın o şekilde yorumladığı kanaatinde değilim. Konuşmasının son bölümünde gündeme getirdi. Yoksa başlangıç noktasında 'ucube' kelimesini ve heykelle ilgili konuyu gündeme getirir daha sonra konuşmasına devam ederdi. Ama son bölümde ifade etmeye çalıştı" diye yanıt verdi.

 

"Başbakan Erdoğan'ın 'ucube' kelimesini heykel için mi yoksa o bölgedeki gece kondular için mi kullandığı" sorusunu Belediye Başkanı Bozkuş, şöyle yanıtladı:

 

"Ben orada heykel olarak kavradım, anladım. Önemli olan burada Başbakanımızın tavrıdır. Onu da biz gördük. Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan karar çıkacak. Sonuçta yasal boyutuyla her şeyi ele alıp yapmak lazım. Heykeltıraş Sayın Mehmet Aksoy, yıkımla ilgili 'Talibanca' diye bir tavır söylüyor.

 

Hep söylüyorum, göreve geldiğimiz günden bugüne kadar yaptığımız herşeyin yasal boyutu içerisinde değerlendirilmesi lazım. Çünkü biz sonuçta insana hizmet ediyorsak, insanın haklarını da ancak hukukla koruyabilirsiniz. Burada bireseri vardır, ama bu eserle ilgili bir işlem yapılırken hukuk böyle diyor, hiçkimse de hukukun üstünlüğü noktasında tartışmayı gündeme getiremez. Hukuksal anlamda yapılması lazım."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.