1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bayan sürücülerin sayısı artıyor
Bayan sürücülerin sayısı artıyor

Bayan sürücülerin sayısı artıyor

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, büyün sürücü adaylarının sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

A+A-

Bayanların trafikte daha dikkatli olduklarını da belirten Ceyhan, kursun yazılı sınavında da oldukça başarılı olduklarını kaydetti.

Bu sabah saatlerinde Subatan Yolu’nda direksiyon kursuna katılan 20 bayan kursiyer, eğitmenler eşliğinde araç kullandılar. Emniyet kemeri, araç sollama gibi bir çok konuda uygulamalı eğitim alan bayanların oldukça dikkatli ve titiz oldukları görüldü.

Konuşmalarında Kars’taki trafik işaretlerinin yetersizliğinden yakınan bayan sürücü adayları, ilgililerin bu konuya ehemmiyetle eğilmeleri gerektiğini söylediler.

KAZALARIN ÇOĞU HIZDAN KAYNAKLANIYOR

Ebru Olcay Tüberk:

“Araç kullanmaya her zaman meraklıydım. Bayan olsun erkek olsun herkese araba lazım artık. O yüzden de ehliyet almaya karar verdim. Önceleri korkum vardı çünkü siz ne kadar dikkatli olursanız olun karşınızdaki dikkatli olmadığı zaman sıkıntı çıkıyor. O yüzden korkum vardı. Trafikte her zaman bir korku var. Şu an araç kullanmayı yeni yeni öğrenmeye çalışıyorum ama dikkatli olmaya çalışıyorum. Kurslarda uygulamaya geçmeden önce aynaların kontrol edilmesi, sinyal verilmesi, yavaş gidilmesi gibi bir çok önemli kuralları öğrendik. Sürücülere özellikle yavaş gitmeleri konusunda uyarıda bulunuyorum. Çünkü; kazaların çoğu hızdan kaynaklanıyor.

TRAFİKTE HER ZAMAN BİR KORKU VAR

Dilan Arslan:

“Trafikte her şeye dikkat etmek gerek. Önceleri de korkum vardı trafikten şu anda bile var. Trafiğe çıkan bayanlardan aydığımız bilgilere göre trafikte sıkıntılar var. Yaya olarak trafikten memnun değilken trafiğe birde araçla gireceğiz. Genelde trafik kurallarına dikkat edilmiyor.”

ARABA KULLANMAK BAYANIN DA HAKKI

Latife Balcı:

“Yaklaşık iki aydır kursta eğitim alıyoruz. Bayan olduğumuz için birde öğretmen olduğum için yani çalıştığımdan araç kullanma ihtiyacı hissettim onun içinde ehliyet kursuna geldim. Evden okula, okuldan eve daha gidip gelebilmek için kurstayım. Dikkati olduğumu düşünüyorum. Trafiğe yeni çıktığımı için biraz heyecanlıyım. Onun dışında dikkatliyim. Kars’taki trafikten memnun değilim. Kentte düzgün trafik işaretleri yok haliyle de kurallara uyulmuyor. Onun için şu anda şehir içinde cesaret edemiyorum. ”

BAYANLAR DAHA ÇOK TEDBİRLİLER

Neslihan Işık:

“Bende Kars’ta öğretmenim. Önceden şehir dışında trafiğe çıkmışlığım vardı. Şimdi de ehliyetimizi alıp şehir içine çıkmayı istiyoruz. Okula gidip gelmek için araba şart oldu artık. Bayanlar daha çok tedbirliler. Belki de annelikten kaynaklıdır. Anneler çocuklarına karşı daha tedbirliler. Erkekler daha rahatlar. “Biz trafikte daha iyiyiz” diye belki. Özellikle sollamalarda dikkati olunmadığını görüyoruz. Sinyal vermeden yola çıkanlar veya kaldırım kenarına yanaşanlar oluyor. Bu da arkadaki sürücüyü telaşlandırıyor. Şehir içinde hem trafik işareti yok hem de sürücüler dikkatli değiller. Park edilmemesi gereken yere park ediyorlar sonra bizler geri dönmek zorunda kalıyoruz. Bayanlar mutlaka ehliyet alsın. Evde araba oluyor biz kullanamıyoruz. Böyle olunca da eşimizi beklemek zorunda kalıyoruz. Kendimizin olduğu zaman çıkar işimizi halleder geliriz.”

BAYAN SÜRÜCÜ ADAYLARININ İLK DİREKSİYON EĞİTİMİ

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, sürücü kurslarında iki türlü eğitim verildiğini, bunlardan birini teorik dersler diğerinin de direksiyon eğitimi olduğunu belirtti. 22 Ekim’de yapılan yazılı sınavı da başarıyla bitiren kursiyerlerin bugün son kez direksiyon eğitimine tabi tutulduklarını ifade eden Ceyhan, “İlimizde kış şartları hakim ve buna rağmen hem araçlarımıza, hem de kursiyerlerimize güvenerek tekrar bugün eğitim veriyoruz. Bu eğitimin asıl amacı da hafta yapılacak olan sınava ön hazırlıktır. Daha önce verdiğimiz bilgileri, eğitimi tekrarlamak ve sınav heyecanlarını yenmelerini sağlamaktır.” dedi.

BAYANLARIN TRAFİĞE POZİTİF KATKILARININ OLDUĞU GERÇEĞİ DE ORTAYA ÇIKTI

Bayan sürücü adaylarının sayısının son yıllarda artış gösterdiğini de vurgulayan Ceyhan, “Eskiden bayanların sürücülük yapamayacağı, bayanların trafikte sorun olacağı düşüncesi ve endişesi varken son yıllarda ise bu yavaş yavaş yıkıldığı gibi ayrıca bayanların trafiğe pozitif katkılarının olduğu gerçeği de ortaya çıktı. O saygı, paylaşımcı ve hoşgörülü davranışlarını başkaları tarafından da örnek alındığı düşüncesindeyim ve iddia ediyorum. Bayan sürücülerin sayısının artması aynı zamanda bayanların evdeki, işyerindeki ve toplumsal yaşamdaki görevinin de artmasıyla paralel oluşuyor. Bayanlar artık bir çok işte çalıştıkları için görevleri var ve işlerine zamanında yetişebilmeleri için sürücü ehliyetine ihtiyaçları oluyor. Ulaşım sorunu da gündeme geldiği için araba ihtiyacı oluyor ve böylelikle bayanlarda trafikte yer almak istiyorlar. Ulaşım sorunu ve sorumluluk arttıkça bayanlarında trafikte ve araç kullanmadaki sayısı artıyor” diye konuştu.

BAYANLAR BENCİL BİR ANLAYIŞA SAHİP DEĞİLLER

Bayanların erkeklere nazaran daha dikkatli oldukları konularla ilgili de bilgi veren Ceyhan, “Bayanların çok dikkatli olduğu birinci husus; Bayanlar bencil bir anlayışa sahip değiller. “Ben önce geçeyim” anlayışı değil, bayanlar “Sağlıklı geçeyim, güvenli geçeyim” düşüncesindeler. Maalesef hepsinde değil ama erkeklerin çoğunda ise “Ban daha iyi araba kullanırım. Ben daha önce geçeyim” düşüncesi ağır basıyor. Tabi ki önemli olan daha iyi araba kullanmayı bilmek değil, daha çok kurallara uymayı bilmek daha önemlidir. Kurallara da uyarken başkasını da anlayışla karşılamak, hoşgörülü ve sabırlı davranmak daha önemlidir. Bu erkeklerimizde biraz daha az.” şeklinde konuştu.

BAYAN SÜRÜCÜ ADAYLARI AYRI ERKEK SÜRÜCÜ ADAYLARI AYRI SAATTE KURSA ALINDI

Şu anda 10 araç ve 20 bayan kursiyerle eğitime devam ettiklerini, sabah saatlerinde de 20 kişilik erkek sürücü adaylarıyla eğitim yaptıklarını belirten Ceyhan, haftaya bu 40 sürücü adayının sınava gireceklerini hatırlattı. Kars’ta bayan kursiyerlerin rahat etmeleri açısından erkeklerle yarışır diye bir durum olmasın diye bayanları farklı erkekleri farklı saatlerde kursa getirdiklerini, ama sınava hep birlikte gireceklerini de sözlerine ekledi.

EMNİYET KEMERİ KONUSUNDA BAYANLAR DAHA HASSAS

Ceyhan, bayanların emniyet kemeri konusunda daha hassas olduklarını da vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bayan bir araçta bulunduğunda emniyet kemeri takmayan olursa hemen uyarıyor. Bir bayan sürücü direksiyon başına geçer geçmez kısa mesafe bile olsa hemen emniyet kemerini takıyor. Ben şunu çok iddialı söylüyorum; bayanlar kurallar konusunda daha hassaslar. Emniyet kemeri konusunda aslında herkesin çok hassas olması gerek. Yakın mesafe olsun uzak mesafe olsun, şehir içi olsun şehir dışı olsun hiç önemi yok. Emniyet kemerinin mutlaka ve mutlaka takılması gerekiyor. Trafik kazalarında bence ölümcül kazaları önlemede en önemli şeylerden birisi emniyet kemeridir. Arabanızın ne olduğu değil, emniyet kemerini takıp takmadığınız her şeyden daha önemlidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.