1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bayram Esnafı Mutlu Etti
Bayram Esnafı Mutlu Etti

Bayram Esnafı Mutlu Etti

Kars’ta Ramazan Bayramı nedeniyle yaşanan alışveriş yoğunluğu esnafı azda olsa mutlu etti.

A+A-

Kars’ta Cumhuriyet Caddesi’nde Bayram öncesi kurulan pazarda bayram öncesi büyük kalabalıkları ağırladı. Köylerden gelen vatandaşların pazara inmesi Pazar esnafını da sevindirdi.

Marketlerin yoğunluğu ve uygun fiyatlarla halka hizmetleri nedeniyle küçük ve orta ölçekli esnafları son yıllarda ekonomi anlamında zora sokarken, bir çok esnafta bu ekonomik yarışa dayanamayarak kepenk kapattı. Kars’ta özellikle son 3 yıldır yaşanan ekonomik çıkmaz nedeniyle esnaflar iş arzını asgariye çekerken, BİM-ŞOK gibi marketlerin hemen hemen her cadde de işletmeye açılması nedeniyle vatandaşları buralara çekmesi yüzün üzerinde esnafa kilit vurdurdu.

Ekonomik gücü büyük marketlerle yarışa giremeyen esnaflar kepenk kapatırken pazarcılarda bundan nasibini aldı. Bayram öncesi pazarlar ekonomik gücü düşük vatandaşların ilgisine ev sahipliği yaparken, ekonomik gücü yüksek olan vatandaşların marketler ve alışveriş mağazalarını tercih etmesi, bayram öncesi mağazalarda da hareketlilik yaşattı.

Bayram öncesi alışveriş yoğunluğunun yaşandığı Kars’ta çarşı esnafı da bundan nasibini aldı. Normal günlerde işlerinden memnun olmayan esnafların bayram öncesi hareketlilikle kısa süreliğine de olsa yüzleri güldü. Bayram öncesi yoğunlaşan bayram alışverişi, esnafta şenlik havası oluşturdu. Bayram kıyafetleri, şeker çeşitleri ve tatlılar yoğun ilgi gördü. Vatandaşın ilgisinden memnun olan esnaf, satışlarda yüzde 35’lere varan artış olduğunu bildirdi. Bayram öncesi fiyatlarda büyük oranda indirimler yapıldığını belirten iş yeri sahipleri, bayramın verimli geçtiğini söylediler. Çocuklarıyla alışverişe çıkan Karslılar ise, alışveriş mağazalarında aradıklarını uygun fiyata bulabilmenin mutluluğunu yaşadı. Bayram alışverişi için diğer bir alternatif ise Cumhuriyet Caddesi’nde kurulan uzunca Pazar kuyrukları oldu. Pazarları tek tek gezen vatandaşlar istediklerini ucuz fiyatla almanın keyfini yaşadı. Pazarda fiyatların uygunluğu ve çeşitlerin bolluğundan memnun olan vatandaşların yanı sıra, pazar esnafı da satışlarının iyi olduğunu belirttiler. Özellikle son yıllarda ki kriz nedeniyle satışlarının kötü olduğunu söylen pazar esnafı, bu bayram satışların iyi olduğunu ifade etti.

ŞEKERLER 3 ila 15 TL ARASINDA SATILDI

Bayram şekerlerinin kilogramı 3 ila 15 TL arasında satılırken, lokumlar ise 5 ila 30 TL arasında değişen fiyatlarla satıldı. Kıyafetlerde ise vatandaşlar pahalılıktan yakındılar. Mağazalarda gömlekler 15–35 TL, pantolonlar 30–55 TL, etekler ve çocuk kıyafetleri ise 10 ila 45 TL arasında satıldı. Pazara inen yaklaşık iki kilogramlık baklavanın ise bir tepsisi 25 TL’den satıldı.

Pazarda en çok ilgiyi bayramlıklar, giysiler ile şekerlemeler görürken, meyve ve sebzelerin ise alıcıları olmadı. Pazarda sebzeciler aryama özel fiyatlarla müşteri aradıysalar da bekledikleri ilgiyi göremediler. Bayram günü bütün işyerleri kepenk kapatıp bayramı yaşarken tatlıcılar, baklava ve diğer tatlı çeşitleri ile vatandaşlara hizmet etmeye devam ettiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.