1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bayramda beslenmeye dikkat
Bayramda beslenmeye dikkat

Bayramda beslenmeye dikkat

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç uyardı...

A+A-

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bayram boyunca nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu ve özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olanları ve yaşlıları beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, “Manevi bakımdan zenginleştiğimiz, ailemiz, dost ve akrabalarımızla birlikte geçirdiğimiz bayramlar milletimizin birbirine daha çok kenetlenerek ve destek olarak dünya üzerinde eşsiz bir dayanışma örneği sergilediği özel günlerdir. Bu özel günlerde tükettiğimiz besinlerin çeşidi ve miktarı artmaktadır. Ancak Kurban Bayramı’nda artan şekerli besin ve et tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle hipertansiyon, diyabet, kalp ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan kişilerin; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı olanların ve ileri yaşlardakilerin beslenmelerine daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı şekilde geçirmenin, kurban etinin hazırlanması ve saklanmasından bayram gününde tüketilen besinlere kadar birçok noktaya özen göstermeye bağlı olduğunu kaydeden Kars İl Sağlık Müdürü, şöyle konuştu:

“Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ya da hipertansiyonu olan bireylere yağsız veya az yağlı etleri aşırıya kaçmadan tüketmelerini tavsiye ediyorum. Etler sindirimi zor besinler olduğu için yeni kesilmiş hayvanların etinde sertlik vardır. Bu da hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu yüzden özellikle mide barsak hastalığı olan vatandaşlarımız kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeliler. Bildiğiniz gibi çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma çeşitli kanserojen maddelerin oluşuna neden olur. Bu nedenle de etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Bunlara ek olarak, etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliği sağlar ve sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması bakımından çok sağlıklı bir yöntemdir. Bu konuda üzerinde durmam gereken bir diğer önemli nokta, et ile yapılan yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi, ilave yağ eklenmemesi konusu. Özellikle de kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş kavurmanın içine kuyruk yağı veya tereyağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmesi gerekiyor. Unutmayın ki, etin içiriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterlidir ve kesinlikle ekstra yağa ihtiyaç yoktur. Ayrıca kurbanlık hayvanların iç organları yani sakatatlarının kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesini önermiyorum.

Etlerin saklanması konusuna değinirsek, etler büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzluk bölümünde veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabildiği için dondurulan etlerin buzu çözüldükten sonra hemen pişirilmeli ve kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

Tüm vatandaşlarımızın mübarek Kurban Bayramını en kalbi hislerimle kutluyor, bayramın tüm milletimize huzur, barış ve mutluluk vesilesi olmasını temenni ediyorum. Sağlıklı bayramlar.. ”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.