1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Bayramı’nın Çıtasını Yükselttik"
Bayramı’nın Çıtasını Yükselttik

"Bayramı’nın Çıtasını Yükselttik"

Nazım İrfan Tanrıkulu: ”Âşıklar Bayramı’nın Çıtasını Yükselttik”

A+A-

Kars’ta geleneksel hale gelen Uluslararası Âşıklar Bayramı bu yıl da bir yenisi ile devam edecek. Âşıklar diyarı Kars’ta icra sahası bulan âşıklık geleneği, âşıkların sazı ve sözüyle bir kez daha değer bulacak, şifahi edebiyatın damarlarından akan söz, âşıkların tellerinden dökülecek. Bu yıl uluslararası boyutu daha zengin hale getirilen programda Azerbaycan, Gürcistan, İran, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan’dan gelen âşıkların yapacakları programlarla Kars halkına doyumsuz haz tattıracakları bekleniyor.

Yarışmanın jüri Başkanı ve sözcüsü Nazım İrfan Tanrıkulu: ”Somut olmayan kültürel mirasın en önemli ayaklarından biri de âşıklık geleneğidir. Bana göre âşıklar; halka nasihat veren, doğru yolu gösteren sinesinden sevgi ve saygı eksik olmayan yaşı ne olursa olsun halkın saygın kemale ermiş bilicileridir.

Âşık örnektir, liderdir, birleştiricidir.

Âşıklar, güzel sözlerin ahenkli şiirlerin kulağı mest eden makamların ustasıdırlar.

Ustalarına saygılı, çıraklarına sevgi dolu olan âşıklarda ara katma, kıskançlık, haset yerini hüsniyete ve samimiyete bırakır.

İşte gerçekleşecek bu âşıklar bayramı da bir âşıklık okulu gibi âşıkların yetişmesinde ve gelişmesinde büyük rol üstlenecektir. Âşıklar (Divan, Atışma, Dudak Değmez, Hikayeli Türkü ve Muamma) dallarında daha güzelini söylemek için yarışacaklardır. Ayrıca âşıkların birbirleriyle bilgi, kültür, hoşgörü ve sevgi alışverişi ortamı sağlanacak böylelikle onların âşıklık dünyaları daha zengin hale gelecektir.

Kars’ımız her zaman olduğu gibi Türkiye’nin her yöresinden gelen bu değerli âşıklara gönül kapılarını büyük bir misafirperverlikle açık tutacaktır. “dedi.

Nazım İrfan Tanrıkulu Kimdir?

*1944’te Kars’ın Selim ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi ve Yüksek Öğretmen Okulundan mezun oldu.

*Harp Akademileri Milli Güvenlik Akademisinde bir yıl öğrenim gördü ve iki yıl da Devlet Lisan Okulunda okudu.

*Liselerde, dershanelerde ve yüksek okullarda öğretmenlik yaptı.

*Talim Terbiye Kurulu Müşavirliği, üyeliği, başkan yardımcılığı ve başkan vekilliği yaptı.

*Uzun yıllar Milli Eğitim Şûralarının Genel Sekreterliğini yaptı.

*Okul Televizyonu genel koordinatörlüğü yaptı.TV1,TV2 ve TV4’ten ders anlattı.

*23 yıl süresince tüm bakanlar tarafından ödüllendirildi.

*Cumhuriyet tarihi süresinde en uzun süre (23 yıl) üyelik ve dört Şûra’nın Genel Sekreterliğini yaparak erişilmesi zor bir rekor kırdı.

ÂŞIKLIK YÖNÜ

*Önce yüzlerce gazete, kitap, ders kitabı ve dergilerde şiirleri yayınlandı. Yıllarca bayramlarda, özel günlerde ve televizyonlarda şiirleri okundu.

*Bir devir Türkiye’nin tanınmış tüm âşıklarıyla (Murat Çobanoğlu,Reyhani,Mevlit İhsani,Feymani,Sümmanoğlu,Murat Karahanlı vb.) deyişmeler yaparak ÂŞIKLAR DİVANI kitabını çıkardı.Bu kitap dünyanın âşıklık geleneğinin yaşatıldığı bütün ülkelerde ilgi gördü ve tanındı.

*Gürcistan, Azerbaycan ve İran’ın tanınmış çok sayıda âşıklarıyla uzun yıllar deyişmeler yaparak Âşıklar Divanı 2 ve Âşıklar Divanı 3 kitaplarını hazırladı.

*10 yıl bu üç ülkenin bütün âşıklı bölgelerini gezerek 250 destanın çekimini yaptı. Bu çalışmaları 10 ciltlik eser haline getirilme aşamasındadır.

*Yıllarca Konya, Ankara, Çorum, Çanakkale, Bursa, Kars ve birçok Âşıklar Bayramında jüri üyeliği ve jüri başkanlığı yaptı.

*Yurtiçinde TRT2,TRT INT, ATA TV, GİMSA TV, AVAZ TV kanallarda program düzenledi. Yurtdışında AZ TV, İÇTİMAİ TV ve benzeri kanallarda ve radyolarda programlar düzenledi, âşıklık geleneğini anlattı. 

*Azerbaycan ve İran’ın birçok gazete ve dergi ve kitaplarında âşıklık geleneği üzerine yazıları ve şiirleri yayımlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum