
Belediye başkan adaylarına mektup
Dolunay derneği Başkan Yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak’ın, “Belediye başkan adaylarına mektup”...
2006 yılından beri Dolunay Derneği ismi altında engelliler ve Kars'ın geleceği için neler yapılması gerektiği üzerinde durmuş, sürdürülebilir farkındalık nasıl oluşturula bilir konusunda kendimce yazmış konuşmuş ve önerilerde bulunmuştum.
Ne yazık ki öneri ve eleştirilerimiz ancak bizden olanlara gitmemiş ki önemsenmiş ve bir arpa boyu yol alınmadığını görmek kurumlar, halk tarafından dikkate bile alınmamak acısını yüreğimde hissetmişimdir. Şimdi yeni başkan adaylarına sözü uzatmadan seslenmek istiyorum;
- Meslekî rehabilitasyon merkezleri açılması, beceri kursları düzenlenmesi, işe gitmesi mümkün olmayan engelliler için evde çalışabilecekleri iş alanları üretilmesi.
- Yerel yönetimlerce engelli kişilere istihdam önceliği tanınması.
- 50 kişiden az çalışanı istihdam eden korumalı iş yerlerinin ve küçük iş atölyelerinin kurulması.
- Özel eğitim okulları açılması.
- Kamu binaları ve toplu konutlarda, binaların proje, kabul ve keşif aşamasında engellilere yönelik fiziki düzenleme yapılmasının sağlanması.
- Oyun alanları, parklar, eğlence yerleri, spor tesisleri, kültürel alanlar gibi rekreasyon alanlarında, kitle ulaşım araçlarında, şehir merkezlerinde, büyük alışveriş merkezlerinde engellilerin kullanımlarına ilişkin düzenlemelerin gerçekleştirilmesi; ruhsatlanma
aşamasında gerekli denetimin sağlanması, tüm kamu binalarında ve en az 1 araçlık park yerlerinde engelli araçları için park yeri ayrılması.
- Kentlerde fizikî alt yapının gerçekleştirilmesi sırasında engellilerle ilgili gerekli düzenlemelerin sağlanması.
- Rampalı ve düşük kaldırımların yapılması.
- Trafik ışıklarına görme engelliler için sesli sinyalizasyon ve üst geçitlere de ortopedik engelliler için gerekli düzenlemelerin yapılması.
- Kamuya ait yerlerde, şehir merkezlerinde engellilere yönelik WC'ler yapılması.
- Tüm engel gruplarına ait engellilerle ilgili sembollerin halkı bilinçlendirecek ve engellilere yardımcı olacak şekilde kullanılması.
- Yerel yönetimler bünyesinde engellilere yönelik özel başvuru birimlerinin oluşturulması.
- Hareket edemeyen engellilerin ev bakımını sağlamak üzere bir ekibin (Doktor, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, yardımcı görevli) gerektiğinde hizmet götürmesi.
- Belediyede, sağlık kurumları ve hastanelerde engellilere kolaylık sağlanması, bu konuda sosyal hizmet birimleri oluşturulması.
- Şehiriçi ulaşım hizmetlerinden engellilerin ücretsiz veya belirli indirimlerle (özel indirim kartları ile) yararlandırılması.
- Engellilerin günlük yaşamlarındaki bazı hizmetleri yerine getirebilmeleri için özel servis araçları konulması ve bu araçların tanıtılması.
- Özel telefon hattına sahip bir taksi hizmeti oluşturulması.
- Trafik kazaları, ev kazaları ve iş kazaları gibi kişilerin sakat kalmasına sebep olan olaylar konusunda tedbirler alınması ve halkın uyarılması.
- Engellilerin üretime katılımı için iş atölyeleri ve ürettikleri ürünlerin pazarlanmasında yardımcı olacak üniteler oluşturulması.
- Sosyal etkinliklerde, eğlence ve kültür hizmetlerinde normal ve engelli kişilerin kaynaşmasına yönelik organizasyonlar yapılması.
- Su, elektrik vb. hizmetlerde engelliler için malî yönden belirli indirimler sağlanması.
- Engellilere kış mevsimine yönelik odun ve kömür ihtiyaçlarının indirimli sağlanması ve bu yakıtların taşınması ve yerleştirilmesinde yardımcı olacak personel belirlenmesi.
- Çeşitli yörelerde engelli ve sağlam kişilerin bir arada olabileceği kamp ve tatil olanaklarının oluşturulması, otel ve pansiyon gibi işletmelerde engellilere yönelik düzenlemelerin teşvik edilmesi.
- Engellilerin de sağlamlarla spor yapabilmelerinin sağlanması amacıyla özel donanımlı spor salonlarının, yüzme havuzlarının inşa edilmesi.
- Maddi durumu yetersiz engelli çocukların eğitimleri konusunda yardımcı olunması.”
Hayat akıp giderken avuçlarımdan susmanın önemini anladım, uzaklara baktım kaldım hep.
Hep susmak oldu kaderim anladım ki ne kadar konuşursan konuş insanlar senin anlatmak istediği değil de kendi anlamak istediklerini anlıyorlar.
Artık bıraktım kendimi anlatmayı, anlatmaya çalışmayı, zira yeterince yorgunum zaten.Ne demiş yazar; Sustuklarımı duyabilen biriyle bir ömür geçiririm. Gerçekten sustuklarımızı duyabilen biri var mı? gerçekten bizim anlatmak istediklerimizi, bizim anlatmak istediğimiz gibi anlayacak bir var mı?…
Aslında susmak yüreğin çığlığı değimlidir yüreğim çığlık çığlık bağırıyordu, her susuşumda. Susmak bazen içinde çığlıkların boğulduğu yosun tutmuş deniz gibidir. Bazen güneşleri meçhul limanlara çekilmiş gökyüzü gibi. Bazen arkana bakmadan her şeyi oluruna bırakıp çekip gitmektir rotası çizilmemiş yollarda.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.