"Ben bir çocuk polisim"
Kars Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro (TDP) Amirliğinin başlattığı yeni uygulamayla minik öğrenciler artık yanlarında “Ben bir çocuk polisim” kimliği bulunduracak.
Konuyla ilgili açıklama yapan İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, öğrencilerin küçük yaşta daha bilinçli yetişmelerini sağlamak amacıyla başlattıkları bu uygulamaya ailelerin ve bütün vatandaşların destek vermesini istedi.
BEN ÜLKEMİN KÜÇÜK POLİSİYİM
Ailelere ve vatandaşlara çağrıda bulunan Zeybek, “Bu uygulamayla “Ben çocuk polisim” diyor. Kimliğin arkasında yarının güvencesi olan çocuklarımızın güvenlik konularını, suç mağduru olmama konusundaki hassasiyetlerini geliştirici bir projenin ürünüdür bu. Miniklere dağıtılan kartlarda “ben ülkemin küçük polisiyim” diye bir amblem de var. Kızlara ayrı renkte, erkeklere ayrı renkte olmak üzere iki ayrı renkte düzenlendi. Arkadaşlarımız şu anda öğrencilerimize bu kartları dağıtıyorlar. Güvenlik sorunlarına farkındalık adına yapılan bir proje olmakla birlikte çocukların günlük hayatta nelere dikkat edeceği gibi birçok uymaları gereken şeyler talimat olarak kartın arka yüzünde yer alıyor. Malumunuz son günlerde Türkiye’de çok menfur bir cinayet olayı yaşandı.” dedi.
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Kayseri’deki olayın herkesi derinden üzdüğünü de belirten Zeybek, “Çocuklarımıza dağıttığımız bu kartların arkasında çocuklarımızın bu tür konulara daha duyarlı daha bilinçli yaklaşmasını sağlayıcı bazı tedbirler içeren tavsiyeler var. Ailelerimize ana-babamıza, komşularımıza ve çevremizdeki herkese görev düşüyor. Çocuklar bizim yarınımız. Onları tüm kötü alışkanlıklardan, çevrelerinde onlara zarar verebilecek insanlarla diyalog halinde olmalarını önleyici faaliyetler içerisinde bulunmalarının fayda sağlayacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.
ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Çocuklara sahip çıkılması gerektiğinin de altını çizen Zeybek, ailelere de çağrıda bulunarak, “Aileler çocuklarını okuldan eve geldikten sonra değil de okulda da takipte olmalıdırlar. Çünkü hasta ruhlu insanlar çocukları hiç bilmedikleri bir suçun mağduru haline getirebiliyorlar hatta canlarına kıyabiliyorlar. Bu tür olayları önlemek için çocuklarımızın öncelikle bilinçlendirilip duyarlı hale gelmesi lazım ve bütün bunları yaparken çocuklarımızın hayatını da karartmamamız lazım. Çocuklarımızı sıkmadan üzmeden sürekli kontrol altında bulundurmakta ve kendilerinin kendilerini yetiştirmesi konusunda yardımcı olarak yaşamalarını sağlamakta büyük fayda olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımızı bu durumda yetiştirirken yetişkinlerimizin de çocuklarımıza destek olması gerekmektedir. Bizim çocukları seçmemizdeki sebep büyükleri eğitmek, büyüklere bazı kuralları benimsetmek kimi zaman çok zaman alıyor kimi zaman çok zor oluyor. Bildiğiniz gibi biz birazda “göçebe” bir toplumuz, köyden kente göçüyoruz, şehir değiştiriyoruz. Değişik kültürlerin içerisinde yaşıyoruz, toplumsal kurallara uyum sağlama konusunda da bu sebeple sıkıntı yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
“AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR”
Zeybek daha sonra şunları söyledi: “Ancak çocuklarımızın adapte olmaları anlamında ciddi boyutta böyle bir sıkıntı yaşanmıyor. Çocuklarımızın daha kolay eğitebilir olduğunu görüyoruz. “Ağaç yaşken eğilir” misalinden hareket edersek neyin doğru olduğunu, neyin yanlış olduğunu çok kolay anlatabiliyorsunuz. Araç kullanırken aşırı hızın ne zararları olduğunu, emniyet kemeri takmanın faydalarını ve bu tip hayati önem taşıyan konuları çocuklarımıza çok daha rahat anlatabiliyoruz ve çok rahat anlayabiliyorlar. Hatta bazı illerde çalışmalarda da gördük. Ailelerine bile uyarılarda bulunuyorlar, “baba çok hızlı gitme”, “anne kemerini bağla”, “babacım sinyal vermeden sağa döndün” diye uyarılarda dahi bulunuyorlar. Çevremizde sıkça rastladığımız bir örnek vermek gerekirse sigara konusunda çocuklar ebeveyinlerine sigara içmemeleri hususunda uyarılarda bulunuyor. Biz polis olarak çocukları bu tür kartlarla motive ederek çocukların toplumsal hayatın içinde ailelerini uyarmalarını, doğuları daha sempatik kanaldan anlatabileceklerini düşünüyoruz ve bunda da bayağı yol kat ettiğimizi düşünüyoruz.”
KARS VALİLİĞİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÇOCUK POLİS KİMLİK KARTI’NDAKİ SLOGANLAR:
ÜLKEMİN KÜÇÜK POLİSİYİM. BEN BİR ÇOCUK POLİSİM
-Arkadaşlarımı özenle seçerim,
-Sigara ve alkolden uzak dururum,
-“Kim o” demeden ve emin olmadan kapıyı açmam,
-Tanımadığım kişilerle bir yere gitmem ve onların araçlarına binmem,
-Evden dışarı çıktığımda nerede ve kiminle olduğumu aileme bildiririm,
-Çevreme karşı duyarlıyım, meydana gelen olayları, kişileri ve durumları 155’e bildiririm,
-Oyunlarımı arkadaşlarımla ve ailem ya da komşularımızın görebileceği yerlerde oynarım,
-Terk edilmiş binalar, kalorifer dairesine, bodrum katına ve inşaat alanı gibi yerleri oyun alanı olarak kullanmam,
-Tanımadığı kişilere karşı daha dikkatli davranırım, onların verdiği yiyecek-içecekleri ve diğer teklifleri kabul etmem,
-Yolumu kaybettiğimde ve ya dışarıda herhangi bir sıkıntı yaşadığımda “Polisin bana yardımcı bir arkadaş olacağını bilirim,
-Ve en yakın Polis Ekibinden yardım isterim,
KARS (KHA) – BEDİR ALTUNOK
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.