1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bilgen, üşüyen aileler için Kars’ta
Bilgen, üşüyen aileler için Kars’ta

Bilgen, üşüyen aileler için Kars’ta

Her yıl aynı sorun ile karşı karşıya gelen Bayrampaşa ve Atatürk Mahallelerindeki TOKİ'deki sakinlerinin doğalgaz sorunu bu yıl da gündeme geldi. Genel Başkanı Bilgen, görüştüğü iş insanlarıyla bugün TOKİ sakinlerinin sorununu çözeceklerini söyledi.

A+A-

Bayrampaşa ve Atatürk Mahallelerindeki TOKİ'de yaşanan doğalgaz sorunu için kente geldiğini ifade eden SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen, “Kars’a geliş sebebim; 3-4 gündür kamuoyuyla da paylaştığımız şehrin milletvekillerinin de bilgisi olan Bayrampaşa ve Atatürk Mahallelerindeki TOKİ'deki ısınma sorunuyla ilgili. Bu soğukta, bu kış gününde şehrin bir mahallesinde ısınma problemi varsa yani 700 konutun, hanenin olduğu bir bölge ısınamıyorsa, ısıtılamıyorsa bu aslında sadece yani onların sorunu, onların sıkıntısı değil. Bu şehirde yaşayan herkesin, hepimizin, bu şehirde ekmek yiyen, bu şehir sayesinde ayakta duran, Türkiye'nin başka şehirlerinde, büyük şehirlerde, ticaret yapan, buranın sokaklarında büyümüş, buraya borcu olan, buraya vefa sorumluluğu olan herkesin, hepimizin aslında ayıbıdır, utancıdır.” dedi.

Bazı iş insanlarıyla görüştüğünü ve bugün KARGAZ’a olan borcu ödeme için girimlerde bulunulacağını kaydeden Bilgen, Konunun idari müdahalelerle, girişimlerle çözülmesi konusunda da elimizden geleni yaptık, KARGAZ’ın en azından borçların bir kısmıyla ilgili esneklik göstermesi konusunda ama ne yazık ki bu konuda da çok mesafe alamadık. Buralar ortak yönetim ve tek sayaç sistemi olduğu için, her blok bir sayaçla gaz hizmetini aldığı için ne yazık ki bir daire bile borcunu ödemediğinde, ödeyemediğinde bütün blok ne yazık ki gazı kesildiğinde ısınamıyor. Orada yani insanlar bir vefat olayı da oldu, sebebi ne olursa olsun sonuçta öyle yorumluyor oradaki insanlar, çocuklar, kadınlar bir an önce ısınmak istiyorlar. Barınma hakkı Anayasadaki en temel haklardan birisidir ve sosyal devlet aynı zamanda insanların insanca yaşama koşullarının oluşturulmasıdır. Bu durum ‘yatırımlar paralarını ısınsınlar’ denecek bir durum değil. Böyle ele alınamaz, biz bu nedenle hem gerçekten sorunun çözümüyle ilgili bir formül geliştirmek üzere site yönetimiyle, orada çalışanlarla, oradaki ailelerle görüşmek üzere geldik. Dün ziyaret ettik hem de bunun çözümüne dair bireysel olarak ne yapabiliriz? Nasıl bir çözüm geliştirebilir bunun arayışına girdik. Dün ben tanıdığım bu şehirde yetişmiş, bu şehri seven bazı iş insanlarıyla durumu paylaştım. Çünkü dayanışma, insan olmanın gereğidir. Evet nasıl bir organınız acıdığında o acıyı bütün vücut hissediyorsa, hissederse bir şehirde de bir mahalle ısınamıyorsa bu soğukta yaşamak zorunda kalıyorsa bunu hepimiz hissediyor olmalıyız. Ankara'daki, İstanbul'daki, yurt dışında yaşayan Karslı da bunu hissediyor olmalı. Eğer insanlığımızı kaybetmediysek hala bu şehri seviyorsak ve çözülebilecek ölçekte bir sorun görüyorsak bunun için bir çaba ortaya koymalıyız. Benim görüştüğüm bazı iş insanları duyarlılık gösterdiler, bugün içerisinde destek olacaklarını katkı sunacaklarını söylediler. Bunu bekliyoruz orada ekonomik durumu çok kötü olan aileler var. Yani aslında neredeyse ödeme yapmaları imkansız ve birkaç yıldır da hiçbir kuruş ödeyememişler. Kimsesizler var, yani eve bakan kimse yok ancak başını soktukları dört duvar var. Dolayısıyla bu hiç ödeme yapma imkanı olmayanların eğer borçlarını üstlenebilirsek, onları ödeyebilirsek muhtemelen onlar yüzünden kapanıyor algısını da kırarız. Diğerleri de kendi borcunu ödeyebilecek olanlar da daha sorumlu davranırlar ve ben öyle umut ediyorum ki bugün bu sorunu çözmeye gücümüz yeter.” diye konuştu.

Merkezi sistem olan bu sorun yıllardır var daha kalıcı çözüm için önerileriniz var mı? sorusuna ise Bilgen şunları söyledi; “Aslında tabii bu işin kalıcı çözümü sayaçların ayrı olmasından geçiyor. Ama şöyle bir sıkıntı var ortada. KARGAZ diyor ki, ‘borçlar ödenmeden, temizlenmeden buna dair bir yapı kuramayız.’ Yani biz bu borcu silmek istemiyoruz. Keşke bunu onlar da sosyal sorumluluk duygusuyla ele alsa, sonuçta zaten bazı ailelerin 2-3 yıldır toplanamayan paraları var. Orada site yönetimi durumu idare etmek için, ısınmayı sağlamak için oradan almış, oraya vermişler. Böylece çarkı çevirmeye çalışmışlar, kapanmasın diye ki daha önce de kapanmıştı siz de doğru hatırlıyorsunuz. Ama bunun köklü çözümü için o hiç ödeme ihtimali olmayan, batık olan paralarla ilgili bir kalıcı çözümün olması lazım. Yani onlar temizlense sonrasında ödeme imkanı olan kişiler bir şekilde daha sıkı tutularak çözülebilir ve dediğiniz gibi sayaçlarla ilgili galiba yeni yapılan, yeni etaptaki TOKİ'de bildiğim kadarıyla süzme sayaç denilen sistem var. Evet, yine merkezi ama herkesin kullanımları da ayrı rakamsal olarak görüldüğü için herkes kendi ödemesini kendi borcu kadar, kendi harcadığı kadar yapıyor. En azından böyle bir formül bulunabilir. Hiç ödeme imkanı olmayan 20 ailenin toplam borcu 700 bin olurken genel olarak toplam borç 1 milyon 700 bin civarında.” yanıtını verdi.

d99eae95-7f20-46ce-af84-d5c929f49ea8.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.