Bin hastadan 996’sı Kars’ta tedavi edilebiliyor
Zaman zaman Kars’ta doktor kadrosunun yetersiz olduğu dile getirilse de ilin nüfusu dikkate alındığında yeterli sayıda uzman ve pratisyen hekim bulunduğu görülmektedir.
2002 yılında ilimizde sadece 34 hekim görev yapmakta iken, bugün Kars’ta Sağlık Bakanlığına bağlı 150 uzman hekim, 114 pratisyen hekim ve 86 aile hekimi olmak üzere 350 hekim göre görev yapmaktadır. Ayrıca Kafkas Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesinde görev yapan 11 profesör, 23 doçent, 59 doktor öğretim üyesi, 150 uzman, 54 araştırma görevlisi, 86 aile hekimi ve 122 pratisyen olmak üzere toplam 505 hekim bulunmaktadır.
İlimizde 100 bin kişiye düşen hekim sayısı dikkate alındığında ilimizin hekim sayısının nüfus oranına göre yeterli olduğu görülmektedir. Ayrıca daha önceki dönemlerde ilimizde olmayan nefroloji, gastroenteroloji, hematoloji, yoğun bakım ve romatoloji gibi branşlarda da hizmet verilmeye başlanmıştır. Bunlarla birlikte ilimizde ana branş eksikliği olmayıp, yan dal branşları da mevcuttur. İlimizde kalp merkezi, anjiyo, diyaliz, kemoterapi, paylatif üniteleri ve Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM) de vatandaşlarımızın hizmetindedir.
Önceki yıllarla karşılaştırdığımızda son yıllarda hekim ve branş sayısının artmasıyla Kars’tan diğer illere yapılan hasta sevklerinde önceki dönemlerle kıyaslanmayacak kadar çok büyük oranda azalma olduğunu görüyoruz. 2000’li yılların başlarında en basit vakalarda dahi hastaneye başvuran hastaların çok büyük bir çoğunluğu başta Erzurum olmak üzere il dışındaki hastanelere sevk edilmekteyken, günümüzde il dışına sevklerin azaldığını, sadece ileri tetkik ve tedavi gerektiren önemli vakalarda sevk yapıldığını, bunların da büyük çoğunluğunun hastanın kendi isteğiyle gerçekleştiğini görüyoruz.
Nitekim 2000’li yılların başlarında en basit vakalarda dahi hastaneye başvuran hastaların çok büyük bir çoğunluğu il dışına sevk edilirken, 2020 yılında hastanelere başvuran bir milyon 307 bin 479 hastanın 5 bin 88’i (bin hastadan 4’ü), 2021 yılının ilk 3 ayında hastanelere başvuran 417 bin hastanın bin 920’si (bin hastadan 4’ü) hastanın isteğine bağlı olarak ileri tetkik ve tedavi için il dışına sevk edilmiştir. Bu da demektir ki her bin hastadan 996’sının tedavisi Kars’ta yapılabilmektedir.
İl genelinde hizmet vermekte olan hastanelerin, toplam yaklaşık 800 yatak kapasitesine sahip olduğunu görüyoruz. Proje çalışmaları devam etmekte olan 500 yataklı Kars Şehir Hastanesinin de hizmete vermeye başlamasıyla Karslının sağlık alanındaki gereksinimleri çok büyük oranda karşılanmaya başlanacak ve çevre illerdeki vatandaşlarımız ile Nahçıvan hatta Gürcistan’tan dahi tercih edilecektir. 500 yataklı Şehir Hastanesi, sağlık turizminin Kars’ta gelişmesi adına ilimize önemli bir katkı sağlamış olacak. Tedavi için Kars’a gelen hasta ve hasta yakınları, alacakları sağlık hizmetinin yanı sıra taksicisinden, otelcisine, lokantasına kadar tüm esnafa ekstra bir katma değer de yaratmış olacak.
Kars’ta 2002 yılında sadece 2 ambulans mevcutken, bugün 46 adet ambulansla vatandaşlara hizmet verilmekte, ihtiyaca göre uçak ve helikopter ambulans talepleri de karşılanmaktadır.
Ülkemizin herhangi bir ilinde olabileceği gibi hekimlerin gerek görmemesine rağmen bazen özellikle hasta ya da hasta sahiplerinin isteğine bağlı olarak ileri tetkik ve tedavi için büyük sağlık merkezlerine sevk yapılabilmektedir. Bunu da hastanın doktor ve sağlık merkezi seçme özgürlüğü kapsamında değerlendirmek gerekir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.