1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Birtane Vekil Olma Yolunda
Birtane Vekil Olma Yolunda

Birtane Vekil Olma Yolunda

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun desteklediği adaylardan Mülkiye Birtane, Kars'ın ilk kadın milletvekili adayı.

A+A-

En çok desteği kadınlardan gördüğünü söyleyen Birtane, "Kars'ta tek bir kadın kurumu yok. Kadınları tutsak oldukları gölgeden çıkartacağız" dedi.

Nilay VARDAR

"Kürt kadınlar evlenip baba evinde el öpmeye gidince ona hediye olarak takı (xelat) verirler. Beni burada destekleyenler de senin takın mazbatan olacak diyorlar."

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) de desteklediği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'ndan  Mülikiye Birtane Kars'ın ilk kadın milletvekili adayı.

Selim İlçesi Başköy doğumlu Birtane,  köyün okuyan ilk üç kız çocuğundan biri. Şu anda 47 yaşında olan Birtane,  Atatürk Üniversitesi İngilizce bölümünden mezun, kadın hareketinde aktif olarak çalışıyor. 2007'den beri Azadiye Welat gazetesinde köşe yazarığı yapan Birtane, evli ve iki çocuğu var.

"Kars'ta tek bir kadın kurumu yok"

Kars'ın köylerinde seçim çalışması yürüttüğü esnada bianet'e konuşan Birtane, Kürt, Azeri herkesten destek aldığını ama kendisine en çok kadınların ilgi gösterdiğini söyledi.

Birtane tüm tatillerini Kars'ta geçirdiği için kentle bağlantısının hiç kopmadığını söylüyor.

"Her geldiğimde kentin problemlerini görüp üzülüyordum, ama bu sefer milletvekili olarak bu yükü omuzlarıma alacağım. O yüzden asıl iş seçildikten sonra başlayacak."

Demokratik özgür kadın hareketinin de üyesi olan Birtane, öncelikli olarak kadın sorunlarını ele alacağını söylüyor.

"Kars'ta tek bir kadın kurumu yok ; kadınlar içeride gölgedeler. Biz onları oradan çıkarmanın yollarını arayacağız. Daha önce çalıştığımız kadın kurumlarının birer şubesini açmak istiyoruz.

"Eğitim seferliği başlatmak istiyoruz"

Seçim çalışması sürecinde gezdiğimiz köyler arasında özellikle Sarıkamış köylerinde genç kızların ilk istekleri köylerine okul yaptırılması. Çünkü öğrenciler okumak için taşımacılıkla başka köylere gidiyor. Sadece kadınları değil, herkesi kapsayan eğitim seferberliği yapmak istiyoruz."

Birtane, farklı etnik kökenleri barındıran Kars'ta tüm kesimlere seslendiklerini söylüyor.

"Bu insanlar birlikte yaşıyorlar. Kürt, Azeri, ....hepsinin sorunları ortak. Biz sadece Kürt kimliğini temsi etmiyoruz. Ayrıca milletvekili oy verenin de veremeyenini de temsilcisidir.

Ama tüm kadın oylarını alacağımız kesin. Kadınlar beni her yerde durdurup, 'bizden geçti bari çocuklarımıza bir gelecek sağlayın' diyor."

"Köylü, kaşar bile üretmek istemiyor"

Kars'ın hiçbir dönem hizmet görmeyerek, unutulmuş bir kent olduğunu söyleyen Birtane, şehrin sorunlarını şöyle sıraladı:

"Kars'ta baraka gibi bir araştırma hastanesi var. Yanı başındaki Erzurum'da ise 10 tane hastane var. Kars, Erzurum arası sefer yapan  otobüsler sadece hasta taşıyor. Alt yapı berbat durumda, koca bir kentin kanalizasyonu yok. Şu anda köydeyiz ve yol olmadığı için yürümek zorundayız.

Küçük esnaf kalmamış. Hayvancılık can çekişiyor. Deri ve yem fabrikası kapatılmış. En önemli geçim kaynağı kaşardan yeterli kar alamayan köylü bunu bile üretmek istemiyor."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.