BM'den Kars'a Tar Atölyesi
BM, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO’nun desteği ile Kars’ta tar ve saz yapımı ile icra kursları açıldı. Kars’ a gelen 30’u aşkın uzman ve görevli tar ve saz yapımı atölyesinde incelemelerde bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler ve UNESCO’nun desteği ile Kars’ta tar ve aşık sazı icra ve imalat çalışmalarına ise başlandı. Belediye Eski İşhanı’nda Şahin Sazevi bünyesinde açılan tar ve saz atölyesi, uzmanların ilgisini çekti.
BM, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO’nun yaptığı işbirliği sayesinde Kars ve çevresinin önemli bir müzik aleti olan ve kaybolmaya yüz tutan Tar’ın ilk defa imalat atölyesi açılmasıyla birlikte bu kültürün yeni nesillere aktarılması sağlanacak.
Tar icra ve imalat kursunda araştırmacı yazar ve halk müziği derlemecisi Salih Şahin öğretmen olarak görevlendirildi.
BM tarafından hayata geçirilen projelerin takibi ve açılışlarında bulunmak için Kars’a gelen BM Türkiye temsilcisi Shaid Najam ve İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Shaid Najam, UNESCO Kültür Programları Uzmanı Matteo Rosati, UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban, İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Carlos Ruiz Gonzales, BM Koordinasyon Müdürü Halide Çaylan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaygın Eğitim Daire Başkanı Müjdat Bahçıvanoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Dünya Miras Alanları Koruma Planlama ve Tespit Dairesi Başkanı Şöhret Atasoy ile Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay Belediye İşhanı’nda hizmete giren icra ve imalat eğitim merkezinde ziyarette bulundular. 30 kişilik heyet kurslar hakkında öğretmen Salih Şahin’den tar ve tarın tarihsel geçmişi ile çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Şahin, Tar’ın imalatının günümüzde hiçbir ülkede artık yapılmadığını, Türkiye’de çok az kişinin tarı icra ettiğini belirterek, bu geleneğin kaybolmaması için KARSOD işbirliği ile verilen desteğe teşekkür etti.
BM Türkiye Mukim Temsilcisi Shaid Najam, kurs öğretmeni Salih Şahin’e, babadan gelen bilgi ve tecrübelerini kullanarak bu geleneğin yaşaması için yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, bilgiler aldı. Salih Şahin’in şu anda dünyada Tar’ı imal eden, çalan ve söyleyen tek kişi olmasının da ilginç olduğu vurgulanırken, Kars’ta açılan tar imalat atölyesi sayesinde bir ilke imza atıldığı belirtildi.
Atölyede aşık sazı ve Azeri müziğinde kullanılan kemençe de imal ediliyor. Türkiye’de tarın onarımında sıkıntı yaşanırken Kars’ta orjinal ölçülerine göre dut ağacından oyma olarak tar üretimine başlanması memnuniyet yarattı. İcra ve imalat kurslarından 4’ü bayan 20 kişi yararlanıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.