Bölgenin ilk tesisi Digor'da açıldı
Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olan buğday, mısır arpa ve tritikale ezme ve paketleme tesisi Kars’ta hizmete açıldı.
Kars’ın Digor ilçesinde Ziraat Odası Başkanlığının hazırladığı “Buğday, Mısır Arpa ve Tritikale Ezme Ve Paketleme Tesisi” projesi Serhat Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilerek hayata geçirildi. 1 milyon 370 bin liraya mal olan tesiste saatte 3 ton ezme yapılarak paketleniyor.
Çiftçilerin getirdiği ürünler bu tesisle elleştirilip ve dinlendikten sonra hayvanların süt ve et verimini arttırmak için ezilerek paketlendikten sonra yeniden üreticiye teslim ediliyor. Tesis Kars’ın yanı sıra Ardahan ve Iğdırlı çiftçilere de hizmet veriyor.
Ezmenin diğer yemlere göre maliyetinin de yüzde 30 oranında düştüğünü söyleyen Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, “Serhat Kalkınma Ajansına sunmuş olduğumuz arpa ve mısır ezme tesisimiz faaliyete geçti. Dün itibariyle çiftçilerimizin arpasını, mısırını ezmeye başladık ve proje maliyeti 1 milyon 370 liraydı. Projenin yüzde 90’ını ajans geri kalanını biz oda olarak karşıladık. Biz çiftçilerin yem maliyetlerini düşürmek için böle bir proje yaptık. Çiftçilerimiz ekonominin zor şartlarda besicilik ve hayvancılık yapmaları zor oluyor. Çiftçinin getirdiği arpa, buğday ve mısırını eziyoruz, paketliyoruz, maliyeti de düşük oluyor. Dün itibariyle yaklaşık 10 ton ezme yaptık. Mısırı da Iğdır’dan getiriyoruz ve ezmesini yaparak çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Ezme ile diğer yeme göre maliyet yüzde 20-30 daha düşük oluyor. Özellikle çiftçilerimize tritikaleyi de tavsiye ediyoruz ve mısırla beraber yem yapıp hayvanına yedirecek.” dedi.
Bölgede ezme tesislerinin bulunduğunu ancak bu şekilde bir tesisin ilk defa kurulduğunu da dile getiren Hagi, “Bölgede arpa ezme makinesi var ancak bu tesiste çiftçilerin getirdiği arpayı eliyoruz, içindeki yabancı maddeleri alıyoruz, sonra hafif nemlendirme yaptıktan sonra dinlenme silosuna alınıyor, buradan da ezmeye geçiliyor ve buradan 50 kiloya sabitlenmiş paketlenip çıkıyor. Bu bölgede bu tesis başka bir yerde yok. Daha önce çiftçilerimiz kırma yem yaparak hayvanına yediriyordu, kırma toz olduğu için hayvana zarar verdiği için mideyi kapatıyor. Ezme öyle değil ve kırmaya göre çok çok faydalıdır. Bunu üniversitedeki hocalarımız da söyledi hayvanların sindirim açısından çok avantajlı olan ezme hem et verimi hem de süt verimi açısından da daha faydalı.” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.