Bölgeye Ümit Veriyor
Kars Şeker Fabrikası kapılarını gazetecilere açtı...
Kars Şeker Fabrikası uzun bir aradan sonra kapılarını gazetecilere açarak, fabrikadaki çalışmaların ve üretimin yerinde görülmesine fırsat tanıdı. Ardından gazetecilerle basın toplantısı düzenleyen Fabrika yönetimi, Kars Şeker’in bölgeye umut verdiğinden söz etti.
Fabrika Müdürü Fikri Cömert başkanlığındaki bilgilendirme toplantısına; Şeker-İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu, Personel Müdürü Fuat Tatar, Muhasebe Müdürü Ali Miroğlu, Ziraat Mühendisi İbrahim Demir ve gazeteciler katıldı.
Burada bir konuşma yapan Fabrika Müdürü Fikri Cömert, fabrikamız 19. kampanyasının başlaması sebebiyle pancar alımlarının başladığını söyledi.
Fabrikayla ilgili bilgi veren Cömert, “1993 yılında üretime geçen Kars Şeker Fabrikası’nın kuruluşundan bugüne kadar İlimize sağladığı katma değer saymakla bitmez. Tarımdan hayvancılığa istihdamdan Kars ekonomisine sağladığı katkı oldukça fazladır. Şekerin yan ürünü olan Melas ve Küspe üretimi ile yem sanayinin ve hayvancılığın büyümesine katkıda bulunmakta, kampanya sırasında pancar, yaş küspe, melas, kömür, foul oil, kireç taşı nakliyeleri nedeniyle de ulaşım sektörüne de bir canlılık getirmektedir. Fabrikamız, çiftçi geliri ve yöre ekonomisi açısından en yüksek katma değer yaratan ürünlerden biri olan, ailenin tüm fertlerine iş imkanı sağlayan pancar tarımı Kars çiftçisi ve halkı için alternatifsizdir. Dolayısıyla yöremiz çiftçilerinin pancar tarımından vazgeçme gibi bir lükse sahip değildir. İşletmemizi sosyal amaçlı işletmeden ekonomik amaçlı işletmeye dönüştürmek çalışanların ve Kars çiftçisinin hedefi olmalıdır. Ancak son zamanlarda yöremiz çiftçilerinin, pancar ekmekten imtina etmeleri Fabrikanın üretimini rantabl olmaktan çıkartmıştır.” dedi.
Amaçlarının; sanayinin devamlılığını temin etmek, istihdam yaratmak ve olan istihdamı korumak olduğunu da vurgulayan Cömert, “Fabrikamız 2010 yılında Kars Merkez, Akyaka ve Tuzluca Ziraat Bölge Şefliklerimize bağlı 22 köyde 599 çiftçi ailesine sözleşmeli olarak 11. 900 dekar pancar ektirmiştir. Bedeli ödenecek ürün miktarı 37 bin ton pancar olacağı tahmin edilmektedir. 2010 yılı ürünü 3. bölgemize bağlı 4 alım merkezine teslim edilecektir. Pancarlarını merkez kantarına teslim eden çiftçilerimize, nakliye müteahhitlerine taşıma için ödenen ücretin yüzde 15 fazlası nakliye ücreti, ayrıca nakliye teşvik primi ve nakliye tazminatı ödenecektir. Merkez çiftçimize ise Nakliye tazminatı ödenmesine devam edilecektir. Fabrikamız pancar işletmesine 22 Ekim 2010 tarihinde başlayacak, günde ortalama 1750 ton işlenecek ve 19 gün kampanya yapılacaktır. İşlenen pancarda tahmini 5 bin 400 ton şeker, bin 400 ton melas ve 12 bin ton yaş pancar posası üretimi gerçekleşecektir. Çiftçimizin alın teri ve emeğin karşılığı olarak yaklaşık 5 milyon 500 bin TL pancar bedeli ödenecek.” diye konuştu.
Hizmet politikalarından da söz eden Cömert şöyle konuştu: “Öncelikle halkımıza, sanayimize, tüccarımıza, esnafımıza, çiftçimize, çalışanlarımıza ve yöneticilerimize verdiğimiz hizmetleri; hatasız, sürekli, daha iyi ve daha hızlı gerçekleştirmenin yanında diğer devlet kuruluşları ile koordinasyonu sağlayarak, iş hayatının önünde ki bütün engelleri ortadan kaldırmaktır. 19 yılı geride bırakırken Fabrikamızın kuruluşundan bu güne kadar emeği geçeni, vefat edip aramızdan ayrılmış onları rahmetle anıyor, sağ olup da emekli olanlara ve çalışanlara sağlık ve mutluluklar dilerken kampanamızın ülkemize, ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını diler, hepinize saygılar sunarım.”
Bilgilendirme toplantısı; meydan bölümü, kesim, rafine bölümlerinin gezilmesi ve pancarın şekere dönüşmesine kadarki çalışmaların yerinde görülmesiyle son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.