1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bronkoskopi bölgede sadece Harakani Devlet Hastanesi'nde
Bronkoskopi bölgede sadece Harakani Devlet Hastanesi'nde

Bronkoskopi bölgede sadece Harakani Devlet Hastanesi'nde

Doktor Gökhan Perincek, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da Bronkoskopi sadece Harakani Devlet Hastanesinde yapıldığını belirtti.

A+A-

Kars Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Gökhan Perincek, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyadaki en sık görülen kanser türü olan Akciğer kanserinin en temel sebebin sigara olduğunu söyledi.

Akciğer Kanseri ve Kars Harakani Devlet Hastanesinde verilen hizmetler ile ilgili bazı bilgiler veren Dr. Perincek, “Akciğer kanseri, dünyada da diğer kanserlerde olduğu gibi sıklığı git gide artmaktadır. Bundan önceki yüzyıllarda daha az görülürken, şimdi çok fazla görünmektedir. Erkekler arasında değerlendirildiğinde Akciğer kanseri en sık görünen kanser türü. Kadınlara baktığımızda ise 4’ncü sıklıkta görünüyor. Ölümler olarak değerlendirdiğimizde ise Akciğer kanseri tüm ölümler arasında en yüksek sırada seyretmektedir. Geçen yıla baktığımızda tüm Türkiye’de Akciğer kanserine yaklaşık 30 bin kişinin yakalandığını ve bununla ilgili tedavi gördükleri saptanmıştır. İlimizde de bu bağlamda Akciğer kanseri yüksek olmaktadır.” dedi.

Akciğer kanserinin en temel sebebin sigara olduğunu söyleyen Dr. Perincek, “Akciğer kanserinin sık nedenleri arasına bakıldığında, bu kanser hastaları tarandığı zaman yüzde 90’ınında sigara içimi bulunmaktadır. Yani en sık neden sigara içimidir. Bununla beraber genetik etkenlerde bulunmaktadır. Yani bir kişinin ailesinde Akciğer kanseri varsa bu kişinin yakalanma şansı diğer bireylere göre iki kat fazladır. Ama bununla beraber Akciğer kanserinde en sık neden sigaradır.” diye konuştu.

Dr. Perincek, Akciğer kanseri hastalarının doktora öksürük, nefes darlığı, sürekli balgam çıkartma, yan ağrısı yani göğüste oluşan ağrılar ve ağızdan kan gelmesi gibi şikayetlerle başvurduklarını söyledi.

Erken tanının konulmadığı kişilerde vücudun diğer organlarına, kemiklerine yayılmasıyla beraber oluşan farklı şikayetlerinde olduğunu ifade eden Dr. Perincek, “Bu tür şikayetlerin tamamı Akciğer kanseri hastalığının şikayetleri değildir, diğer hastalıklarla da bağlantısı vardır. Kronik bronşit, astım, KOAH hastalarında da bu şikayetler mevcuttur. Bu şikayetlerle başvuran kişilerde değerlendirilmesi gerekir. Akciğer kanserinde de diğer kanserler gibi erken tanı çok önemlidir. Özellikle erken dönemde ameliyat olma ve tedavisi mevcuttur. Bu tür şikayetleri olanların erken dönemde doktora başvurması gerekir.” şeklinde konuştu.

Hastaların başvuruları sırasında yaptıkları ilk değerlendirmenin Akciğer grafiği olduğunu kaydeden Dr. Perincek, “Akciğer grafiğinde tamamen yüzde 100 görülmeme ihtimali de vardır. Çünkü akciğer dokusu itibariyle kan damarlarının yanında, kaburga kemikleri dediğimiz diğer kemiklerle iç içe olduğundan dolayı bunlarda gözükmeme ihtimali olabilir. Fakat bu şikayetleri devam edenlerde, şüphelendiğimiz kişilerde bir sonraki basamak tomografi çekilmesidir. Tomografi çekildiğinde bu kitlenin yerini, büyüklüğü, yayılıp yayılmadığını konusunda bilgi edinilebilir. Bundan sonraki aşamada ise tanı aşamasına geçilir, görüntüleme dediğimiz Akciğerlerin içine kamera ile girerek, oradan biyopsi alarak, Patolojiye gidiyor yani Bronkoskopi yapıyoruz. Bölgemizde de Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da Bronkoskopi yapılan tek il biziz. Bronkoskopi yaparak geçen hafta 4 hastaya Akciğer kanseri tanısı koyduk. Bu bağlamda hastanemizde tüm bu işlemler yapılabilmektedir. Tanı konduktan sonraki aşama ise yerine göre ameliyat olup olmamasına, bu operasyona göre değerlendirilir. Ameliyat olacak bu hastalarımızda çok ciddi bir şekilde sağ kalım yaşanmaktadır. Ameliyat olamayan hastalarımıza da Kemoterapi verilir. Kemoterapi de kişiye göre değişmektedir ve bu bağlamda da tedavisine devam edilir.” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.