1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Bugün daha fazla umutluyuz”
“Bugün daha fazla umutluyuz”

“Bugün daha fazla umutluyuz”

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’taki turizm ve hayvancılık potansiyelinin yeterince değerlendirilmemesi nedeniyle insanların göç ettiğini ifade ederek :

A+A-

“Yatırımlar ve çabalarımız sonucu insanlar kendi geleceklerini bu kentlerde görebileceklerdir. Yarına umutla bakmamıza gerektiren bir çok gerekçemiz var. Bugün, düne göre daha çok umutluyuz” dedi.

Kars’ta düzenlenen ve 28 ülkeden 65 katılımcının bildiri sunduğu “Uluslararası Kaşgar’dan Endülüs’e Türk İslam Şehirleri Sempozyumları ve Gazi Kars Şehrengizi” toplantısı 29-31 Ekim 2011 tarihleri arasında Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi. Serhat Kalkınma Ajansı’nın da destek verdiği toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Ahmet Kara, Iğdır Valisi Amir Çiçek ve SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Mustafa Tekmen ile Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un yanı sıra çok sayıda milletvekili, bürokrat ve belediye başkanı katıldı.

“TURİZM TANITIMLA BAŞLAR”

SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Mustafa Tekmen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bölgenin kalkınmasının hayvancılık ve turizm sektörlerinin gelişmesine bağlı olduğunu ifade etti. Turizm sektörünün tanıtımla başladığına işaret eden Tekmen, “Serhat Kalkınma Ajansı’nın görev sahası içinde kalan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illeri aynı zamanda komşumuz olan 4 ülke ile de sınırdır. Ajansımız bölgenin kalkınması için iki ana sektör seçmiştir. Bunlardan biri hayvancılık ve diğeri de turizm sektörüdür. Biliyorsunuz turizm sektörünün temeli tanıtımla başlar. Turizm bir ülkenin veya bölgenin sahip olduğu maddi ve manevi değerlerin tanıtımı ile başlar. Bu toplantının bölgemizin tanıtımına vesile olmasını diliyorum” dedi.

“YARINA UMUTLA BAKMAMIZ İÇİN ÇOK GEREKÇEMİZ VAR”

Açılış konuşmalarının ardından akademik bildiriler sunuldu. Gazi Ahmet Muhtar Paşa Oturumunda bilimsel bir bildiri sunan SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar ise, göç eden insanların kendi geleceklerini artık doğduğu topraklarda gördükleri için geri dönmeye başladıklarını söyledi. “Bugün, düne göre daha çok umutluyuz” diyen Tutar,şöyle devam etti: “Sahip olduğumuz turizm koridorları her ne kadar iddialı olsa da, bölgemiz turizmden hak ettiği geliri elde edememektedir. Var olan doğal zenginliklerimizden yeterince yararlanamıyoruz. Sınır kentiyiz ancak sınır ticaretinden de yararlandığımız söylenemez. Fakat hayvancılık ve turizm konusunda önemli potansiyelimiz var. Bu kadar büyük bir potansiyelimiz olmasına rağmen bunu realiteye dönüştürüp insanlarımızın yaşam düzeyini ve refahını niçin arttıramıyoruz? Hep birlikte el ele verip bu kentleri yaşanabilir kılacağız. Böylece insanlarımız geleceklerini bu kentlerde görebileceklerdir. Yarına umutla bakmamız için çok gerekçemiz var. Bugün, düne göre daha çok umutluyuz.”

“SERKA, SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİSİ SUNUYOR”

SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, kurum olarak bölge illerinde yaşanan sorunlara çözüm önerilerini getirdiklerini söyledi. SERKA’nın çalışmalarıyla illerin kaderinin değişmeye başladığını vurgulayan Tutar, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Ticaret ve lojistik sektörlerinin daha çok destekleneceği Teşvik Bölgesi kurulmalı, bölge bu kapsama alınmalıdır. İstihdam yaratan ve tarımını mevsimselliğinden etkilenmeyen (plastik sanayi, mobilya imalatı, temizlik ürünleri, inşaat sanayi, tekstil, lojistik, çağrı merkezi vb.) sektörler desteklenmelidir. Sanayi ve ticaretin temeli olan hammadde ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgede tarım ve hayvancılığın eksiklerinin giderecek önlemler alınmalıdır. Sanayi altyapısını iyileştirici tedbirler alınmalıdır. Sermaye ihtiyacının giderilebilmesi için bölgeye özel kredi / hibe mekanizmaları ve kurumlar oluşturulmalıdır. Bölgedeki sermaye eksikliği göze alınarak kamu yatırımları arttırılmalıdır. Bölgedeki işletmeler özellikle dış ticaret konusunda eğitilmeli ve desteklenmelidir. Komşu ülkeler ile turizm ve ticaret kolaylaştırılmalıdır. Bölgede Lojistik sektörü desteklenmelidir. Bölgenin ihtiyaçlarına uygun işgücünün eğitimi sağlanmalıdır. Turizmin gelişmesi için tarihi ve doğal yapı korunmalı, tesisleşme sağlanmalı, turizm çeşitliliği ve hizmet kalitesi arttırılarak tanıtım yapılmalıdır. Sağlık ve eğitim alanındaki eksiklikler giderilmelidir. Yol, su, enerji gibi temel altyapı sorunları çözülmelidir. Sosyal hayatın gelişimi için kültür-sanat merkezleri, gençlik merkezleri ve AVM’ler kurulmalıdır. Bölgede üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri için daha cazip hale getirilmelidir. Özellikle dışarıdan gelen kamu personeli bölgede kalması için teşvik edilmelidir.”

 “Uluslar arası Kaşgar’dan Endülüs’e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları Gazi Kars Şehrengizi” sonuç bildirisi 21 Kasım 2011 tarihinde Ankara’da düzenlenecek olan toplantıyla açıklanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.