1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cem Öziç’ten, Kafkasların kapısı Kars’ta yatırım yapmak isteyenler için önemli bilgiler!
Cem Öziç’ten, Kafkasların kapısı Kars’ta yatırım yapmak isteyenler için önemli bilgiler!

Cem Öziç’ten, Kafkasların kapısı Kars’ta yatırım yapmak isteyenler için önemli bilgiler!

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KUSİ) İl ve Kafkas Üniversitesi temsilcisi ve öğretim üyesi Cem Öziç, Kafkasların kapısı Kars’ta yatırım yapmak isteyecek olan girişimciler için önemli bilgiler paylaştı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Cem Öziç, Kars Valilisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün başkanlığında gerçekleştirilen Kars ili AR-GE ve inovasyon kapasitesinin arttırılması ve ilgili yapılacak çalışmaların da belirlendiği Sanayi ve Teknoloji Kurulu (SANTEK) toplantısında yaptığı sunum kurul üyelerini bilgilendirdi.

Toplantıda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Taşra Teşkilatı yönetmeliğinde kısa adı (SANTEK) olan Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulunun, Kars’ın sanayi ve teknolojisine ilişkin politika ve stratejileri belirlenerek gündem maddeleri belirlendi.

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ender Cihantumur, Vali Yardımcı Muhammet Enes Çıkrık, Organize Sanayi Bölge Müdürü Filiz Çalış ve ilgili kurum amirlerinin katıldığı toplantıda; 2016 yılından beri Kars’ta yapılan Üniversite-Sanayi-Kamu işbirlikleri anlatıldı. Kafkas Üniversitesi tarafından yürütülen/iştirakçi olunan Avrupa Birliği (H2020), Uluslararası, TÜBİTAK, İşbirliği projeleri aktarıldı. Aynı zamanda üniversite bünyesinde bulunan Teknoloji Transfer Ofisi, Yaşam Bilimleri Araştırma ve Uygulama ve Kariyer Merkezleri ile Sanayi ile nasıl işbirliği yapılabileceği aktarıldı. SANTEK kurulu ile İlimiz AR-GE inovasyon kapasitesinin artırılmasına sağlanabilecek katkılar istişare edildi.

Toplantıda sunumunu yapan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KUSİ) İl ve Kafkas Üniversitesi temsilcisi ve öğretim üyesi Cem Öziç, Kars’ın Kafkasya, İran ve Orta Asya pazarlarına yakın ve ulaşım yolları üzerinde olduğunu hatırlattı.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı hattının da önemine değinen Öziç, Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu için proje çalışmaları tamamlandığını, Gürcistan ile olan Aktaş Sınır Kapısı ve Kars Lojistik Merkezi ile Kafkasya ve Orta Asya’nın daha da yakınlaşmış olduğunu söyledi.

Bu nedenle uluslararası uçuşların yapılabildiği Kars Harakani havaalanının kapasitesinin daha da artacağına dikkat çeken Öziç, Kars’ın potansiyel özelliklerini ve avantajlarını şu şekilde sıraladı:

Kars, büyükbaş hayvancılık için uygun iklimi, geniş çayır ve meraları ile yem bitkisi yetiştiriciliği için elverişli arazilere sahip bir ildir. Gıda sanayinin kullanabileceği hammadde (et, süt ve bal) kaynakları mevcuttur. Bölgeye has Kafkas arı ırkı ve zengin endemik bitki çeşitliliği ile bölgeye has bal üretimi yapılabilmektedir. Organik tarım ve hayvancılık için bozulmamış bir doğası vardır. Mevcut OSB’nin yanı sıra hayvancılık yatırımları için yakında Tarıma Dayalı İhtisas OSB de yatırımcılara açılacaktır. Kars ve Selim barajları ve Çıldır projesi ile sulama imkanları artmaktadır. Hali hazırda 43 bini sulanan toplam 135 bin hektar sulanabilir arazi vardır. Dinamik ve büyümekte olan bir üniversiteye sahiptir. Sarıkamış Kayak Tesisleri, Çıldır Gölü ve Kuyucuk Kuş Cenneti gibi benzersiz doğal turizm alanlarına sahiptir. Ani Antik Kenti, Camuşlu Kaya Resimleri ve Ebul Hasan Harakani Türbesi, Kars Kalesi, tarihi değerleri ve Baltık Mimarisi ile Kars şehir merkezi başta olmak üzere birçok tarihi ve kültürel hazineye ev sahipliği yapmaktadır. SERKA, TKDK, KOSGEB ve DAP gibi bölgesel destek sağlayan kurum ve projelerden yararlanma imkanına sahiptir.

Ayrıca bu amaçla; sanayide teknolojik dönüşüm gerçekleştirilmesi ve sanayi altyapısının güçlendirilmesi için çalışmalar yapılacak. KOBİ’lerin finansmana erişim imkânlarının artırılması, sanayide yeşil üretimin özendirilmesi, yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesinin sağlanması içinde çalışmalar yapılacak. Ülkemizin uluslararası ticaret ve yatırım kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi, Sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün istihdam edilmesine yönelik faaliyetlerin yürütülmesi ve bölgesel gelişmeye katkı sağlamak üzere sanayi politikalarının geliştirilmesi de sağlanacak.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.