Çetin Adıgüzel kaleme aldı : Kars’ta iz bırakan değerlerimizden Kemal KARAYEL
Çetin ADIGÜZEL
Kars’ta İz Bırakan Değerlerimizden Rahmetli Büyüğümüz Kemal KARAYEL
( Üzümün Oğlu Kemal )
Kars merkez Külveren Köyü’nde 1 Ocak 1931 yılında doğan Kemal Karayel, küçük yaşta babasını kaybetmiş olup sekiz kardeşin (dört erkek, dört kız ) iki abladan sonra erkek kardeşlerin en büyüğü olarak annesi Üzüm Halayla beraber babalık görevini de üstlenen Kemal KARAYEL Kars’ın en delikanlı kabadayısı ve yakışıklı gençlerinden birisi olarak Kars’taki sosyal yaşama da yön verenlerden birisi olmuştur.
1953 tarihinden 1968 tarihine kadar Kars’ta tiyatro ve müzikal opera olan “Arşın Mal Alan” ve “Meşedi İbat” Opera’sını sahneleye koyan Settar GÜLDÜR (Artist Settar) dan tiyatro eğitimi alan ve karekteri ile de özdeşleşen Kabadayı (Koçu) rolünü başarılı bir şekilde oynamıştır.
Kars’ta “Şeyh Şamil” oyununu en güzel icra edenlerin önünde gelen Kemal KARAYEL yıllarca devlet Toprak Su idaresinde memur olarak çalıştıktan sonra emekli olmuş belli bir dönem Kars Kızılay Şubesi Başkanlığı yapmıştır.
Kars’ı çok sevmesine rağmen sağlık sorunlarından ötürü tedavi için Yalova’ya göç etmek zorunda kalmıştır. Sura hanımla evli, üç erkek ve bir kız çocuğu sahibi olan ve oğullarından Alpayhan KARAYEL de Kars’ın yetiştirdiği çok önemli müzisyenlerden, Garmon ve Akordiyon virtiyözüdür.
Alpayhan KARAYEL arkadaşımla Kars adına yurt içi ve yurtdışı çok önemli festival ve yarışmalarda aynı sahneyi paylaştık. Sağlıklı uzun ömür diliyorum.
Kemal KARAYEL 17.07.2007 tarihinde Yalova’da rahmetli olmuştur.
Kars kültürüne iz bırakan renkli simalardan olan değerli büyüğümüzü rahmetle minnetle yad ediyoruz. Mekanı cennet olsun.
Resimler, çoğu şeyi beraber paylaştığımız sevgili dostum Alpay KARAYEL beyin arşivinden alınmıştır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.