1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çiftçilere damızlık boğa desteği
Çiftçilere damızlık boğa desteği

Çiftçilere damızlık boğa desteği

Kars’ta çiftçilere damızlık boğa desteği...

A+A-

Kars’ta suni tohumlamanın yaygınlaştırılması amacıyla 92 hayvan yetiştiricisine yüzde 80 hibe destekli damızlık boğa dağıtıldı. Boğa dağıtım töreninde sağa-sola kaçan boğalar sahiplerine zor anlar yaşattı. TIR’lardan güçlükle indirilen boğaların kamyonlara yüklenmesi sırasında da ilginç görüntüler yaşandı. Bazı vatandaşlar yarım ton ağırlığındaki boğayı kendi güçleriyle araçlarına koyabildi.

KARS’TA TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK PDOJE

İl ve ilçe merkezleri ile merkeze yakın köylerde veteriner hekimlerin ulaşabileceği işletmelerde suni tohumlama projesiyle İl Özel İdare bütçesiyle alanın 6 adet araç, oluşturulan ekiplerle suni tohumlama hizmetinde kullanılacak. Ayrıca, suni tohumlamaların ulaşamayacağı yayla ve meralarda kullanmak üzere hastalıktan ari, kaliteli, saf ırk boğalar dağıtıldı. Böylece ilin geneline hitap edecek, ırk olarak kaliteli, genetik yapısı iyileştirilmiş, süreceler elde edilmesinde yol kaydedilecek. Başlangıç olarak 871 adet boğa bakanlıkça desteklenmesine onay verildi. Bugün de ilk dağıtımı gerçekleştirilen 92 adet boğa, sahiplerine teslim edildi. Diğerleri de peyderpey dağıtılacak.

BÖLGESEL KALKINMIŞLIK

Bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, hayvansal üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması, hastalıklardan ari aile işletmelerin sağlanması amacıyla Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında damızlık boğa dağıtım ve 6 adet yeni araç için tören düzenlendi.

İl Müdürlüğü binası önündeki törene; Vali Günay Özdemir, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç, MHP’li Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, AK Parti İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, İl Genel Meclis Başkanı Necati Dallı, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından konuşmalara geçildi.

Konuşmalardan sonra boğaların teslimi yapıldı ve boğa sahiplerine sertifikaları dağıtıldı. Hayvan sahipleri de aldıkları boğalarını pasaport işlemlerinin ardından teslim alarak kamyonlarına yüklediler. Yükleme sırasında ilginç görüntüler yaşandı. Bazı vatandaşlar yarım ton ağırlığındaki boğaları kendi imkanları ve güçleriyle araçlarına alabildiler.

Damızlık boğaların TIR’lardan indirilmesi sırasında da sağa-sola kaçışan boğalar sahiplerine zor anlar yaşattı. Gazetecilerin de boğa çarpmasından güçlükle kurtardığı alanda adeta bir curcuna yaşandı. Herkes kendi boğasını indirince kaçan boğasını da zapt etmekte bir hayli zorlandılar.

Tören, Özel İdare bütçesiyle alınan 6 adet yeni aracın hizmete sokulmasıyla son buldu. Bu 6 araç, kurulan suni tohumlama ekibiyle il ve ilçe merkezleri ile köylerinde suni tohumlama hizmetinde kullanılacak.

DAMIZLIK BOĞANIN TANESİ 8 BİN TL

Kars’ta tanesi 8 bin TL’ye mal olan damızlık boğalar, kaliteli hayvan nesillerinin gelişimine katkı sunacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Bakanlığımız küçük ve orta ölçekli aile işletmelerimize önemli hayvancılık destekleri sağlamak suretiyle, kırsal istihdamı ve çiftçi gelirini daha fazla artırmayı hedeflemektedir. Bu proje kapsamında, küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin fiziki altyapılarının iyileştirilecek, mevcut hayvanların ıslah edilecek, bölgedeki mera potansiyeli en iyi şekilde değerlendirilecek ve böylece et yönü ön planda olan hayvancılık geliştirilecektir. Damızlık boğa, koç ve teke alımındaki desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu’nun kararı 4 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış olup bu kapsamda büyükbaş hayvancılık işletmelerine, etçi veya kombine ırk damızlık boğa alımında yüzde 80 hibe desteği sağlanmaktadır.” dedi.

Düzgün, Kars’ta yetiştiricilerin bu hayvancılık projesine önem vermesinin hayvan varlığındaki üst sıradaki yeri gibi hayvansal verimlerde de yerinin üst sıralarda olmasının sağlayacağını belirtti. Düzgün, “Bugün bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, hayvansal üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması, hastalıklardan ari aile işletmelerin sağlanması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında damızlık boğa dağıtımı yapılacak ayrıca aynı amaçtan hareketle kaliteli hayvan nesillerinin gelişimi, suni tohumlamanın ulaşmadığı alan kalmaması ve İlimize suni tohumlamanın yaygınlaştırılması projesine destek amacıyla da Müdürlüğümüzce araç alımı ile oluşturulan araç filosu tanıtım töreni gerçekleştirildi. Damızlık Boğa Desteklemesi kapsamında Anaç Hayvanlarımızın tanesi 8.000 TL olmak üzere 2.600 TL’si çiftçilerimiz tarafından 6.400 TL’si yani %80’ni Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Yetiştiricilerimizin şartlara uyan tüm başvuruları değerlendirilip peyder pey dağıtım yapılacaktır.” diye konuştu.

Düzgün ayrıca, “Yine İlimizde Suni tohumlamanın yaygınlaştırılması projesine destek amacıyla Müdürlüğümüzce İl Özel İdaresi kaynağınca toplam 205.000 TL kullanılarak alınan 6 adet araç ile kurulan suni tohumlama filosu bölge hayvanının ıslahında önemli rol oynayacaktır. Her iki uygulama sonrasında hem hayvanlarımızın genetik yapılarında iyileşme sağlanarak kültür ve kültür melezi büyükbaş oranımız artacak gerek et gerekse süt veriminde artış sağlanarak yetiştiricilerimiz daha kazançlı ve rekabet edebilir hale gelecek hem de batı illerinde olduğu gibi giderlerine katkı sağlayacak desteklerden azami ölçüde faydalanacaktır. Bu mutlu günümüzde programımıza teşrif eden başta sayın valimiz olmak üzere sayın vekillerimize siz değerli misafirlerimize teşekkür eder, Yapılan bu destekleme ve projelerin İlimiz hayvan yetiştiricilerine hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

SUNİ TOHUMLAMA EKİPLERİ HAZIR

Kars’ta geçtiğimiz aylarda kurulan suni tohumlama ekiplerinin vakalara anında yetişebilmeleri için gerekli olan 6 araç kurdelelerin kesilmesiyle hizmete sokuldu. Kurdele kesim törenine çok sayıda siyasi., bürokrat ve vatandaş katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün,, Kars’ın genel olarak mera yayla hayvancılığına dayalı bir il konumunda olduğunu belirterek, “Hayvanlarımız yılın 5 ayında ahırlarda beslenip barındırılıyorsa en az 6-7 ayda yaylada, meralarda barındırılıyor. Bu manada biz daha kaliteli hayvan elde etmek, hayvanları ıslah etmek, hayvandan verimi arttırmak için ve suni tohumlama için büyük çabalar sarf ettik. Müdürlüğümüz bunu ekip olarak yapmamasına rağmen biz yeniden suni tohumlama ekipleri kurduk. Serbest hekimlerle birliğimizi bir araya getirip bir protokol imzalatarak, hiçbir ücret almadan, destekten kesilmek kaydıyla suni tohumlama yapmak gibi güzel bir uygulama başlattık.” dedi.

Kafkas Haber Ajansı’nın konuyla ilgili sorularını cevaplayan Düzgün, “Suni tohumlamaya devam edeceğiz ama bizim derdimiz suni tohumlamanın ulaşmadığı bölgelerde halk arasında söylenen kötü danaların kızgın olan inekleri aşmaması kaliteli hayvanlarla tohumlanması için ne yapabiliriz düşüncesiydi. Bakanlığımız bu konuda yeni bir proje hayata geçirdi. Bakanlar kurulu kararı yayınlandı.” diye konuştu.

YÜZDE 80 HİBE DESTEĞİ GELDİ

İlde anaç sığır desteği alan kişi sayısının maalesef çok az durumda olduğunu ve bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini de ifade eden Düzgün, “10 ile 50 büyükbaş hayvan varlığına sahip olan yetiştiricilerimiz suni tohumlamaların ulaşmadığı noktada bize dilekçe ile başvurarak boğa talebinde bulundular. Boğaların sertifikalı olma zorunluluğu var. Yetiştiricilerimizin aldığı bu boğaların yüzde 80’ini bakanlığımız hibe olarak karşılıyor. Yüzde 20’si ise kendi öz kaynağından karşılanıyor. Aynı uygulama küçükbaş içinde geçerli. 100 ile 200 küçükbaş hayvan varlığına sahip olan koyun yetiştiricilerimiz de almış oldukları yine kaliteli saf ırk koçların  yüzde 80’i bakanlığımız, yüzde 20’si ise kendi öz kaynaklarından karşılanıyor. Yani sertifikalı boğa ve damızlık koç alımına yüzde 80 hibe sağlanmış oluyor.” dedi.

Bu projenin sadece boğa ve koç desteğiyle de kalmayıp bu boğa tarafından aşılanan hayvanlara 350 TL anaç sığır desteği verildiğini de söyleyen Düzgün, “Bu aşılama sonrasında doğan buzağıya 150 TL buzağı primi verilecek. Ayrıca yetiştiricilerimiz damızlık sığır yetiştiriciliği birliğine kayıtlıysa 70 TL ilave destek ödenecek. Toplamda her yıl anaç sığır yetiştiricilerimizin cebine de anaç sığır başı 570 TL gibi bir ücret girecek. Tabi bu bizi mutlu etmekte çünkü yetiştiricilerimiz ne kadar çok kazanırsa bizim verimliliğimiz hayvan kalitemiz, bakım beslememiz de o kadar artacak. Memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu işte emeği geçen başta sayın milletvekillerimiz olmak üzere genel müdürlüğümüz ve bakanlığımıza böyle bir projeyi bölgemize kazandırdıklarından dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.