1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cumhuriyet Bayramı Mesajları
Cumhuriyet Bayramı Mesajları

Cumhuriyet Bayramı Mesajları

Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajları

A+A-

KARS VALİSİ EYÜP TEPE, CUMHURİYETİMİZİN 90'NCI YILI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Kars Valisi Eyüp Tepe, Cumhuriyetimizin 90'ncı yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Tepe, mesajında “Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ülküsü ile ilan ettiği Cumhuriyetimizin 90’ıncı yıl dönümünü milletçe, büyük bir sevinç ve coşku ile kutlamaktayız” dedi.

Tepe, daha sonra şunları kaydetti: “Bu anlamlı günde en büyük servetimiz olan Cumhuriyetimizi, bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Aziz Şehitlerimizi, Kahraman Gazilerimizi ve Cumhuriyetin ilanından bu zamana dek vatanı için canlarını feda eden bütün vatan evlatlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

Bütün imkânsızlık ve yokluklar içinde ilan edilen Cumhuriyetimiz, eşitlik ve özgürlük ilkeleri üzerinde halkın din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan kendi iradesini ortaya koyarak, hiçbir zümre ve grubun etkisi altında kalmadan kendi kendini yönetebilmesi anlamına gelmektedir.

Nitekim; milletin azim ve kararlığından başka hiçbir sermayesi olmadan kurulan Türkiye Cumhuriyeti, aradan geçen 90 yıla baktığımızda; başta ekonomi olmak üzere sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme ve daha birçok alanda yaptığı atılım ve kalkınma hamleleri ile tüm kesimlerin takdirini kazanmış büyük ve güçlü bir ülke konumuna gelmiştir.

Cumhuriyetimizin göz nuru sevgili genç nesillerimiz sayesinde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.üncü yılı olan 2023’ te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alacağız. Vizyonumuz budur, hedefimiz budur. Yapmanız gereken; bugün bizi biz yapan değerlere sahip çıkarak, geçmişte olduğu gibi bir arada, tek yürek hareket edip, daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye için azim ve kararlılıkla yılmadan, bıkmadan çok ama çok çalışmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve saygıdeğer Karslı hemşerilerimin en büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramını kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

BAŞKAN BOZKUŞ’UN CUMHURİYET MESAJI

Kars Belediye Başkanı Bozkuş, cumhuriyetin kuruluşunun 90. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bozkuş mesajında Cumhuriyet’in kuruluşunun 90. yıldönümünü kutlamanın büyük heyecanı ve gururu içinde olduklarını söyledi. Ülkesini ve özgürlüğünü her zaman ön planda tutan, vatanı ve özgürlüğü için gerektiğinde canını vermekten kaçınmayan Türk milletinin, hürriyetini esaret altına almak isteyenlere karşı verdiği kurtuluş savaşını zaferle noktaladığını hatırlatan Başkan Bozkuş “Cumhuriyet, büyük önder Atatürk’ün gerçekleştirdiği en büyük devrimdir. Ülkemiz, 1914’te başlayan ve 4 yıl süren birinci dünya savaşında, yanında yer aldığımız devletlerin yenilmesi ile savaş kurallarına göre yenilmiş sayılmış ve düşmanlarca paylaşılmak istenmiştir. Yüreğinde taşıdığı vatan ve millet sevgisine güvenen ve gücünü bu sevgiden alan büyük önder Atatürk, bu durumu kabullenmeyerek; ‘tek bir egemenlik vardır, o da milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır’ diyerek, kurtuluş mücadelesini başlatmıştır” dedi.

VEKİLLERİN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı:

“Cumhuriyetin ilan edilişinin 90. yıldönümünü, milletçe aynı duygu birliği ve gururla kutlamanın heyecan ve coşkusu içerisinde,  yeni bir anayasa yapma yolunda  millet iradesinin ortaya konulduğu  bir ortamda kutlanacak Cumhuriyet Bayramı halkımız açısından da ayrı bir önem taşımaktadır.  “Çağdaş ve evrensel değerler çerçevesinde hazırlayacağımız bir anayasa hem aziz milletimizi birbirine daha da kenetleyecek, hem de Cumhuriyetimizin temellerini çok daha sağlam, çok daha sarsılmaz bir hale getirecektir.”

Cumhuriyetimizin kazanımlarının geri dönüşsüz bir şekilde millet tarafından derinlemesine özümsenip sahiplenildiğini, “Bütün bir milletçe el birliği ve gönül birliğiyle çalışmayı sürdürecek olursak çok daha güçlü ve çok daha müreffeh bir ülke haline gelmemizin önünde hiçbir engel duramayacaktır.

Farklı dil, inanç ve kültürleri bir arada yaşatan, gönüllerimizi kaynaştıran büyük bir adalet ve barış medeniyetinin mirasçıları olan bizler kardeşçe birbirimizi kucaklayarak, birbirimize sımsıkı kenetlenerek aydınlık yarınlarımızı hep birlikte kuracağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte ülkemiz kalkınma, ilerleme, modernleşme yolunda çok önemli adımlar atmış ve çağdaş dünyanın saygın bir üyesi haline gelmiştir. Globalleşen ve hızlı bir değişim geçiren dünyada Türkiye’nin önemi her geçen gün artmakta, ülkemiz sadece bölgesel bir güç olmakla kalmayıp küresel bir güç haline gelmektedir.

Bu vesileyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Cumhuriyetimizin kurulmasında emeği geçen bütün istiklal kahramanlarımızı rahmetle ve şükranla anıyor tüm vatandaşlarımızın ve Karslı hemşehrilerimizin Cumhuriyet bayramınız kutluyoruz.

REKTÖR ÖZCAN’IN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ın Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 90. Yıldönümü ve “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” İle İlgili Mesajı

Milli Mücadelemizi zaferle neticelendirmekle birlikte İstiklalimizin en somut ifadesi olan Cumhuriyetimizin ilanın 90. Yıldönümüne erişmenin gurur ve mutluluğunu yaşamaktayız.

Bu vesile ile mensubu olmakla daima gurur duyduğumuz Cumhuriyet idaresinin mimar ve mümessillerini başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere şahsında tüm silah arkadaşlarını, kahraman şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle yâd eder, şahsım ve Üniversitemiz adına hürmetlerimi sunarım.

AK PARTİ KARS İL BAŞKANI AV. ENSAR ERDOĞDU’NUN CUMHURİYET MESAJI

AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, “Bizi biz yapan değerlere sahip çıkıp bu aziz emaneti gelecek nesillere en sağlıklı şekilde taşımak; olgunlaşan demokrasimizde hepimizin ortak hedefidir” dedi.

AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Bir toprak parçasında yaşayıp da tek vücut olarak ‘millet’ olabilmek ve millet olmanın gereklerini yerine getirebilmek, devlet kurmak ve onu yaşatmak için çok önemlidir. İdeal bir millet olmak için bu ruhu taşıyan insanlar gereklidir. Kendi milletlerine faydalı olmaya azmetmiş fertler, bu düşüncelerinde samimi iseler, kendilerine ait menfaatleri gerektiğinde unutacaklar ama milletle ilgili hususların en küçüğünü dahi bir an bile akıllarından çıkarmayacaklardır. En seviyeli millet, umumi işlerini birlik, bütünlük içinde düşünüp cumhurun reyine ağırlık veren millettir” dedi.

Osmanlı Devleti’nin dağılması ve Anadolu’nun işgale uğraması sonucunda başlatılan direniş hareketinin, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının öncülüğünde Kurtuluş Savaşı’na dönüştüğünü belirten Erdoğdu, bunun Milli Mücadelede önce millet egemenliğine dayalı TBMM kurulduğunu ve TBMM’de yaşanan tarihi sürecin neticesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğunu dile getirdi.

Erdoğdu, “Biz de Adalet ve Kalkınma Partisi olarak iktidara geldiğimizden bu yana milletimize ve cumhuriyetimize layık olabilmek için çok büyük nitelikte kalkınma hamleleri başlattık ve ulaşımdan sanayiye, eğitimden sağlığa, tarımdan ekonomiye, kültürden dış politikaya, adaletten insan haklarına kadar daha pek çok alanda önemli yapısal reformlar gerçekleştirdik. Bizim hedefimiz, ekonomisini, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına sokmaktır. Cumhuriyeti ileri demokrasi ile güçlendiren AK Parti iktidarı, muasır medeniyetler seviyesini aşmak gayesindedir” ifadelerine yer verdi.

Uluslararası alandaki ağırlığı sürekli artan Türkiye’nin, çevresinde ve dünyada barış ve güvenliğin sağlanması için daha etkin rol üstlendiğine dikkat çeken Erdoğdu,, “Geçmişte ‘Avrupa’nın hasta adamı’ olarak görülen, ancak bugün dinamizmi ve başarısı tüm ülkeler tarafından kabul edilen, pek çok ülke ve bölge için ilham kaynağı haline gelen bir ülke olmuştur. Genel Başkanımız ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi; “İstiklal, hürriyet ve demokrasi bu milletin değiştirilemeyecek karakterleri haline gelmiştir. Bu yüzden Cumhuriyet, milletimize en uygun yönetim biçimidir. Cumhuriyet, sözde elitler tarafından değil, bizzat bu millet tarafından kurulmuştur. Dolayısıyla Cumhuriyet asla ve asla belli bir kitlenin rejimi değil, milletin rejimidir ve sahibi de bu millettir” dedi.

Erdoğdu,, mesajını şöyle sürdürdü: “O halde özgüvenimizi yüksek tutup milletçe birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde ortak hedeflerde buluşma başarısını gösterdiğimiz sürece, daha da kuvvetleneceğimize, büyüyeceğimize, gelişeceğimize samimiyetle inanıyoruz. Bizi biz yapan değerlere sahip çıkıp bu aziz emaneti gelecek nesillere en sağlıklı şekilde taşımak olgunlaşan demokrasimizde hepimizin ortak hedefidir. Cumhuriyetimizin 90. yılını kutlarken, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla, gazilerimizi minnetle anıyor, tüm Karslıların ve aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.”

CHP KARS İL BAŞKANI MUSTAFA ARAS’IN CUMHURİYET MESAJI

CHP Kars İl Başkanı Mustafa Aras’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı:

Aziz hemşehrilerim;

Cumhuriyetimizin 90. yılını idrak ettiğimiz bu çok özel günde, Cumhuriyetin kurucusu bir parti olarak gücümüzü laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti olan Cumhuriyetin temel niteliklerinden almaktayız. AKP iktidarı, laik, çağdaş bir hukuk devleti olan ülkemizi eşiti olduğu çağdaş dünya devletleri statüsünden koparmıştır. Emperyalistlerin mutfağında pişirilen BOP yeni adıyla “Yeni Ortadoğu Projesi”; Neo-Osmanlıcılık adı altında, sultanlık hayalleri gören AKP’ye Orta doğuda İran, Lübnan, Suriye ve Şii Irak Yönetimi karşısında ABD’nin arka bahçesi olmak üzere Sünni blok oluşturma görevini ev ödevi olarak vermiş, bunu yaparken de stratejik sığlık içinde boğulan, yeterlilikten yoksun AKP dış politikasının öngörüsüzlüğünden faydalanmıştır. Bugün Türkiye, AKP’nin akıl ve diplomasiden yoksun dış politikası nedeniyle, Suriye örneğinde olduğu gibi tüm dünya karşısında, eli kanlı terör örgütü El Kaide ile kol kola bir ülke görünümündedir. AKP ülkemizi, binlerce yıllık çözülemeyen din ve mezhep savaşlarının bataklığı olan Ortadoğu cehennemine sokmuş, bunu yaparken de milletimizin saf inançlarını kullanmaktan, mezhep çatışmasını körüklemekten dahi çekinmemiştir. Cumhuriyetin kurucusu, Cumhuriyetle yaşıt ve kurumsallaşmış tek partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Atatürk’ün Türk gençliğine ve Türk milletine en büyük emaneti olan Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin temel niteliklerini koruma azmi ve kararlılığı içinde olduğumuzu bu vesile ile bir kez daha ifade etmek isteriz. Ne yazık ki, ülkemizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına çelenk koyarak, tüm halkımızı temsilen, başta M. Kemal Atatürk olmak üzere; bağımsız ve çağdaş ülkemiz kurucularının manevi şahsiyetlerine şükranlarımızı sunma hakkı, AKP iktidarının bir genelgesi ile elimizden alınmış bulunmaktadır. Bu hususun takdirini, Cumhuriyetimizin özgür ve eşit bireyleri olan tüm vatandaşlarımızın vicdanına bırakıyoruz. Bugün işbaşında bulunan AKP zihniyeti; 29 Ekimleri, 19 Mayısları, 23 Nisanları yasaklamak sureti ile ülkemizin temel dinamikleri ile ve milli bilinçle oynayarak, yarın kendisinin de altında kalacağı tehlikeli bir oyun oynamaktadır.  Ancak unutulmamalıdır ki; hiçbir engelleme, yasaklama ya da baskı, Partimizi, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin 90. Yılını coşkuyla idrak etme ve kutlama isteğinden alıkoyamaz.

Eşsiz bir bağımsızlık savaşı vererek, Aydınlanma ve Birey devrimini gerçekleştiren ve dünyanın diğer çağdaş devletleri ile eşit statüde bir devlet kuran Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ülkemizin tüm kurucularının ve tüm şehitlerimizin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliriz. Kars halkının, Cumhuriyet Bayramını CHP Kars teşkilatı olarak kutlar, Partim ve şahsım adına saygılarımı sunarım.

MHP KARS İL BAŞKANLIĞININ CUMHURİYET MESAJI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars İl Başkanı Yaver Özcan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir kutlama mesaj yayımladı.

Öncen, Türk milletinin kutlu varlığını sömürge yapmak isteyen işgalcilere karşı verdiği mücadeleyle bağımsızlığını elde ettiğini belirttiği mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kendi geleceği hakkında tek söz ve yetkinin yine kendisinde olacağına dair kararlılığını dünyaya göstermiştir. Tesirleri çok büyük olan bu muhteşem mücadele sonucunda ecdadımız heyecanını ve gücünü aziz milletimizden alarak Cumhuriyet’i ilan etmiştir. 29 Ekim 1923 tarihinde alınan son ve kesin milli kararla; Türk milletinin bundan sonra hiç kimsenin tutsağı olmayacağı, mukadderatına kendisinin hakim olacağı, geçmişte olduğu gibi gelecekte de tam bağımsız yaşayacağı tereddüde mahal bırakmayacak bir biçimde açıklanmıştır. Türk milleti bu tuzakları bozacak cesaret ve azme ziyadesiyle sahiptir. Son günlerdeki milli heyecan ve uyanış bunun en bariz kanıtıdır. Aziz milletimizin birliğinden ve beraberliğinden rahatsızlık duyanlara en anlamlı karşılık öncelikle, asırlardan beri katıksızlaşan kardeşlik hukukuna sahip çıkmakla gösterilebilecektir. Bu çok anlamlı tarihin yıldönümünde, büyük ve necip milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün kurucu kahramanları ve şehitlerimizi şükran, minnetle anıyor, hepsine Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.”

AK PARTİ KARS MERKEZ İLÇE BAŞKANI ÖZGÜR TURHAN’IN CUMHURİYET MESAJI

Cumhuriyet Bayramı ve Serhat Şehrimizin Kurtuluş Yıldönümü Kutlu Olsun.

Milletin kendini ilgilendiren kararlarda bizzat söz sahibi olması Cumhuriyetimizin en büyük teminatıdır. Cumhuriyet başarısını ve gücünü bu kuruluş felsefesinden ve kararlılığından almıştır. Cumhuriyetle birlikte tarih sahnesindeki yürüyüşünü büyük adımlarla sürdüren milletimiz, zamanla cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırarak muasır medeniyet hedefine ulaşma yolunda büyük mesafe almıştır. Bugün Türkiye hem kendi bölgesinde hem de dünya genelinde emin adımlarla kararlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu adımların Cumhuriyeti kuran değerler üzerinde yükselmesi ayrı bir sevinç ve gurur kaynağıdır. Kars’ın kurtuluşu kurtuluş savaşının başlangıcı, Kurtuluş Savaşı, ulusumuzun var olma savaşı, Cumhuriyet ise yeniden dirilişin simgesidir. Cumhuriyetimizi, tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatmak hepimizin vazgeçilmez ortak sorumluluğudur.

Büyük, köklü ve güçlü bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti, demokratik ve çağdaş yapısıyla, pek çok ülke için örnek model oluşturmaktadır. Ülkemizin dirlik ve düzeni için gerekli özenin, öncelikle bu niteliklerin oluştuğu Cumhuriyet değerlerinin çevresinde, kenetleneceğine ve yeni eserlerle yüceltilerek geleceğe güçlü bir şekilde taşınacağına olan inancımız tamdır. Gelinen noktada Türkiye’nin, geleceğin ülkesi olarak gösterilen güçlü ve dinamik bir ülke olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Bu özel günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyor ve tüm halkımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Serhat Şehrimiz Kars’ın kurtuluş yıldönümünü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

KAĞIZMAN KAYMAKAMI DURU’NUN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Kars’ın Kağızman Kaymakamı Kemal Duru, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Duru, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü, milletçe büyük bir coşku ve gururla kutlamanın mutluluğu içindeyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yaktığı kurtuluş ve istiklâl ateşiyle başlayan mücadele, cumhuriyetin ilanıyla nihai hedefine ulaşmıştır. Yaşanan tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen büyük bir inanç ve kararlılık örneği olarak kazanılan bu zafer, milletimize kayıtsız ve şartsız egemenliği sağlayan cumhuriyetin yolunu açmıştır.” Türk milletinin tabiatına en uygun yönetim şeklinin cumhuriyet olduğunu belirten Kaymakam Duru, “Cumhuriyet sayesinde ülkemiz ve milletimiz büyük başarılar kazanmış, aydınlık geleceğini inşa etmeye başlamıştır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti, her alanda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelmiştir. Cumhuriyetimizin daha da gelişmesinde, yeni nesillere çok önemli görevler düşmektedir. Milletimizin cumhuriyeti sonsuza kadar koruyacağı inancıyla bütün vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyorum.” dedi.

KKDGC 2’NCİ BAŞKANI DAŞDELEN’İN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti (KKDGC) 2’nci Başkanı Ercüment Daşdelen, “Bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik Türk ulusunun önem verdiği unsurlar olduğu için, Türk ulusu ancak bir Cumhuriyet yönetim şekliyle yönetilebilir” dedi.

Daşdelen, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 90’ncı yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, bugünün Türk milleti için çok önemli ve değerli bir gün olduğunu belirterek, “Çünkü bugünde, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet kurulmuş ve insanlar Cumhuriyetle birlikte özünde var olan özgürlük ve eşitlik gibi unsurları kavramıştır. Cumhuriyet bir halk yönetimi şeklidir. Cumhuriyet yönetiminde egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Zaten ulu önder Atatürk’ün de dediği gibi: “Türk ulusunun yaradılışına ve yaşantısına en uygun olan yönetim şekli Cumhuriyettir.” Atatürk bu sözüyle, Türk ulusuna yakışan yönetimin Cumhuriyet olduğunu belirtmiştir. Çünkü Cumhuriyet bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik gibi kavramları içinde barındırır. Bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik Türk ulusunun önem verdiği unsurlar olduğu için, Türk ulusu ancak bir Cumhuriyet yönetim şekliyle yönetilebilir” diye konuştu.

Cumhuriyete kavuşmanın kolay olmadığını ifade eden Daşdelen, daha sonra şunları kaydetti: “Çünkü atalarımız uzun yıllar bu uğurda savaşıp, kanlarını ve canlarını vermişlerdir. Onlar bu uğurda korkusuzca savaşıp bizlere rahat, huzurlu ve mutlu bir toplum bırakmamak için ellerinden geleni yapmışlardır. Biz Cumhuriyetle huzura, rahata ve mutlu bir yaşama kavuştuk. Bu yüzden atalarımızın bizlere bıraktığı Cumhuriyetin anlam ve önemini kavramak için her yıl 29 Ekim’de kıvançla bu milli bayramı kutlar, ulusça seviniriz. Unutmayalım ki Cumhuriyet bizim için en büyük bayramdır.”

KARS ARDAHAN IĞDIR SERHATLILAR BİRLİĞİ FEDERASYONU GENEL BAŞKANI ERDOĞAN YILDIRIM’IN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Cumhuriyetin ilan edilişinin 90. yıl dönümünü gururla kutlamaktayız. Cumhuriyet, toplumsal bütünlüğümüzü koruyan, dayanışmamızı sağlayan, birlik ve beraberliğimizi perçinleyen bir hazinedir.

Millet olarak sahip olduğumuz en büyük eserimiz Cumhuriyetimizi korumaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizi, sahip olduğu değerleriyle yaşatmak hepimizin vazgeçilmez ortak sorumluluğudur. Cumhuriyetle birlikte her geçen gün daha da gelişen Türkiye bugün hem kendi bölgesinde hem de dünya genelinde emin adımlarla kararlı bir şekilde ilerlemektedir.

Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, bu vatan uğruna canlarını feda ederek ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle ve şükranla anıyorum.

DERECİ: EN BÜYÜK DEĞERİMİZ CUMHURİYETTİR

Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Murat Dereci, 90’ıncı yıl dönümü kutlanan Cumhuriyet’in en kendilerine bırakılan en büyük değer olduğunu söyledi.

Dereci, Cumhuriyet Bayramı ve Kars’ın kurtuluşu dolayısıyla yayınladığı mesajında, serhat şehrinin çifte bayram yaşadığına vurgu yaparak, “Cumhuriyeti bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve Cumhuriyetin ilanından bu zamana dek vatanı için canlarını feda eden bütün vatan evlatlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.” dedi.  Dereci şöyle devam etti: “Yapmamız gereken; bugün bizi biz yapan değerlere sahip çıkarak, geçmişte olduğu gibi bir arada, tek yürek hareket edip, daha güçlü,  bir Türkiye için azim ve kararlılıkla yılmadan, bıkmadan çok ama çok çalışmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve saygıdeğer Karslı hemşerilerimin en büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramını ve Kars’ın Düşman işgalinden Kurtuluşunun 93.yıldönümünü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

EĞİTİM SEN KARS ŞUBESİ BAŞKANI ÇETİN KOÇYİĞİT’İN CUMHURİYET MESAJI

Gerçek Bir Cumhuriyet, Biçimsel Kutlamalar Yapılarak Değil,

Emek, Barış ve Demokrasi Mücadelesi Yükseltilerek Yaratılabilir!

Farklı kimlik ve inançlara sahip halkların emperyalist güçlere karşı bedenlerini siper ederek kazandıkları zaferin ardından ilan edilen Cumhuriyet’in 90. yılı kutlanıyor. Etnik kimlik, dil, inanç, cinsiyet, kültür vb gibi, aralarındaki tüm farklılara rağmen Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde emperyalist esaretten kurtulmak için omuz omuza mücadele eden halklar, uzunca bir süredir çeşitli vesilelerle birbirine düşman edilmeye, karşı karşıya getirilmeye çalışılırken, her yıl olduğu gibi, bu yıl da tamamen göstermelik kutlamalar yapılacaktır. 

Demokrasi, özgürlük, eşitlik, barış ve kardeşlik talep eden milyonların talepleri karşısında saldırganlaşan, halkların taleplerini görmezden gelen bir siyasi iktidarın, Cumhuriyet kavramının temel felsefesini oluşturan halkın kendi kendisini yönettiği, gerçekten demokratik bir Türkiye yaratmasını beklemenin hiç gerçekçi olmadığı geçtiğimiz 11 yıl içinde net bir şekilde görülmüştür.

Türkiye uzunca bir süredir, emperyalist planların uzantısı olarak hareket eden, eşitlik, özgürlük ve demokrasi temellerine oturmayan 12 Eylül “darbe anayasası” ile yönetilen bir ülkedir. Farklı dil, kültür ve inançların baskı altında tutulduğu, emekçilerin en temel taleplerinin görmezden gelindiği, halkların eşit ve özgür olmadığı, en temel insan hakkı olan anadilinde eğitim hakkının yok sayıldığı bir ülkenin gerçek anlamda demokratik olması mümkün değildir.

Cumhuriyet’in ilanının üzerinden 90 yıl geçmiş olmasına rağmen, en temel demokratik talepler şiddet ile bastırılmakta, siyasi iktidarın tekçi, otoriter ve baskıcı politikalarına karşı direnenler kimi zaman polis şiddeti, kimi zaman mahkemeler yoluyla sindirilmekte, en temel demokratik tepkiler bile iktidarın giderek artan şiddetiyle karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye, halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerinin, belediye başkanlarının, örgütlenme özgürlüğünü savunan sendikacıların, halkın doğru haber alması için mücadele eden basın emekçilerinin cezaevlerine doldurulduğu bir ülke olma utancını sürdürmektedir.

En yakıcı sorunları görmezden gelen, siyasal iktidarın şoven, ayrımcı ve her aşamasında şiddete dayanan politikalarına sessiz kalmak demek, yaşanan zorbalığa ortak olmak demektir. Türkiye’de farklı kimlik ve inanç gruplarının, Kürtlerin, Alevilerin, işçiler, kadınlar, öğrenciler, LGBT bireyler gibi toplumun farklı kesimlerinin hakları ve talepleri sahiplenilmeden, gerçek anlamda laik ve demokratik bir Türkiye mücadelesi yürütülmeden, AKP’ye karşı biçimsel bir cumhuriyet savunusu yapmanın hiçbir inandırıcılığı yoktur.

Eğitim Sen, emeğin, barışın, eşitliğin, kardeşliğin, özgürlüğün hakim olduğu demokratik bir ülkede; herkese eşit, parasız, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkının, savaşa karşı barış, faşizme karşı demokrasi, emperyalizme karşı bağımsızlık, baskılara karşı özgürlük, ırkçılığa ve şovenizme karşı emekçilerin birliği ve halkların kardeşliği mücadelesini sürdürmekten geçtiğine inanmaktadır.

Eğitim Sen olarak, bu topraklarda yaşayan bütün halkların kendi renkleriyle birlikte geleceği üzerinde söz sahibi olduğu, her bireyin eşit haklara sahip olduğu, anadilinde eğitim alabildiği, inancını özgürce yaşayabildiği, eşit, özgür ve gerçekten demokratik ve laik bir ülkede, herkesin barış içinde yaşaması dileğiyle, tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz.   

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.