1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cumhuriyet Tarihimizin En Büyük Restorasyonu
Cumhuriyet Tarihimizin En Büyük Restorasyonu

Cumhuriyet Tarihimizin En Büyük Restorasyonu

Yıldırım ÖZTÜRKKAN / Fotoğraf Sanatçısı - Araştırmacı Yazar

A+A-

Milletvekillerimiz  sayın Ahmet Arslan ve sayın Yunus Kılıç  ve  Valimiz sayın Türker Öksüz, AK Parti İl Başkanımız sayın Adem Çalkın olmak üzere ayrı bir önem vererek restorasyon başlatıldı. Şimdilik bir cadde üzerinde çalışma var "İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir." Bütün büyük işler, küçük başlangıçlarla olur. Eğer gelecek hakkında düşünmezseniz, asla bir geleceğiniz olmaz. Arzu varsa çözümde vardır. Hata değil, çare bulmak önemli.

Baltık Mimarisi’nin en güzel örneklerinin bulunduğu Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan 7’si kamu binası olmak üzere 22 tescilli ve 12 tescilsiz bina da cephe iyileştirmeleri yapılıyor.

Proje ile Haydar Aliyev Caddesi’nin kaldırımları yenilendi, çevre düzenlemesi, işaret levhaları, aydınlatma işleri, sokak mobilyaları montajı yapılarak yaklaşık 680 metrelik bir turistik güzergâh oluşturulacak.

Proje bütçesinin yüzde 85’i AB Fonu, yüzde 15’ini ise Türkiye’de ilgili bakanlığın karşıladığı projenin yüzde 72’si tamamlandı.

2023 yılında bitirilmesi hedeflenen proje kent turizmine önemli katkı sağlayacak.

İki yıldır Haydar Aliyev Caddesi’nde  eski binalarda restorasyon çalışmaları var. Bir kısmında güvenlik perdesi var arkasında hummalı bir çalışma var ama hiç merak ettiniz mi kim bunlar ne yapıyorlar.

Şöyle bir başınızı uzatıp kolay gelsin ne yapıyorsunuz diyenler belki parmaklarının sayısı kadar azdır ama iltifatlar, istisnasız herkesi mutlu eder. İltifat, kişinin pozitif hissetmesine katkı sağlar. İnsanlara güzel bir şeyler söylemek, iltifatı alan kişinin kendine güveni arttırır. 33 bina restorasyona alındı yapılan çalışmalar da  kat kat boyalar altında bina ile  bazı önemli bulguları ortaya çıkarttı

1897 yılından günümüze kadar gelen Defterdarlık Misafirhanesi (Eski Adliye) mükemmel bir şekilde restore edildi arka duvar düzensiz taş örme duvardı ve sıvalıydı sıvalar dökülerek yeniden derzlendi iç duvarlardaki beş kat  boya tek tek silinerek şimdiki haline getirildi. Defterdarlık binası  kuzey batı duvarı bitmek üzere. Sağlık Müdürlüğü bitmek üzere. Eski Çıraklık Eğitim Merkezi ve yanındaki bina tuğla örme bina idi tek tek zımparalandı kırık bozuk yerler onarıldı. Yol üzerinde bulunan eğri büğrü bahçe duvarları düzeltilerek derzlendi. Hele SERKA önünde bulunan eski karosen lamba direklerinin kırılan dökülen  yerleri SERKA desteği ile  yenilenerek yerine kondu. Bu direkler 1950’li yıllara kadar şimdi doğu kışla içerisinde bulunan 35 yataklı revir önünde iken, sonradan Orduevi önüne getirilip konmuş.

Peki bu restorasyonun değerli ekiplerini tanıyor muyuz ?

EPTİSA şirketinden 5 kişi, ABMA şirketinden 7 kişi.

Başlarında değerli hocamız ; ODTÜ Üniversitesi Restorasyon Uzmanı Nilgün Olgun, Mümtaz Aslan, Serbülent Büyükbaş, Şafak Susan Yiğit, Murat Osmanoğlu, Muhammet Atilla  Dicle, Mimar Şebnem Sadıkoğlu, Hanife Gökdemir, Merve Zencirkıran Sadıkoğlu, Fatih Altınoluk ve Ezgi Alp’ten oluşan  bu değerli ekibe  özverili çalışmalarından  dolayı  teşekkür ederim.

Direklerin orijinal haline getirmesi için verdiği destekten dolayı SERKA’ya da ayrıca teşekkür ederim.

Yıldırım ÖZTÜRKKAN 

Fotoğraf Sanatçısı - Araştırmacı Yazar  

aaa1.jpgaa222-001.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.