Damızlık Koç dağıtımı yapıldı
Kars’ta Morkaraman ve Akkaraman ırkı 68 adet damızlık koç dağıtımı gerçekleştirildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ndeki dağıtım töreni bayram öncesi yetiştiricileri sevindirdi.
Bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, hayvansal üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması amacıyla Bakanlığımızca yürütülmekte olan DAP Projeleri kapsamında % 80 hibeli damızlık koç İl Müdürlüğü tarafından dağıtılmaya başlandı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Malumunuz bir yıldır DAP projesi kapsamında ilimizin havyan ırkını ıslah etmek daha kaliteli ve verimli hastalıklara dayanıklı hayvan sürüleri oluşturmak gayesiyle hem büyük başta damızlık boğa dağıtımı hem de küçük başta damızlık koç dağıtımı ile ilgili başvuru alıyorduk peyderpey bunun dağıtımını yapıyoruz. Bildiğiniz gibi daha öncede damızlık boğa dağıtımı yaptık bugün ise damızlık koç için başvuran yetiştiricilerimize ilk gelen parti kuralarını çektirerek dağıtımını yapmaktayız. Bugün 68 adet koç getirttik ve 68 adet damızlık koçu 15 vatandaşımıza dağıtacağız.” dedi.
Düzgün daha sonra şunları söyledi:
“Bu koçları 3 ve 4 yıl boyunca devamlı koyunlarını aşacak olan koçlar hem sürünün ıslahında kaliteli bir genetik yapının oluşmasında faydası olacak hayvanlarımızı Sivas ulaş TİGEM işletmemizden getirdik. Yani devlet işletmesinden oradan getirdik çok kaliteli hayvanlar yaklaşık 15 aylık hepsi ayaklı yöremize uygun sağlıklı ayak yapısı tırnak yapısı yine yöremiz şartlarına uygun hayvanları özellikle seçmek için gayret ettik tabi yetiştiricilerimiz bu hayvanlara bakacaklar. Bu yıl deneme yılı olacak belki de çünkü yaşlarının küçük olması sebebiyle ama 3 yıl boyunca devam edecek. Çok kaliteli koçlar elde etmiş olduk. Biz yetiştiricilerimize bu manada ilimize hayırlı osun diyoruz. İnşallah bereketli kaliteli et ve süt verimi yüksek hastalıklara dayanıklı sürüler oluşturmasını temenni ve arzu ediyoruz. Damızlık koç için toplam başvuru sayımız 2014 yılı için 250 idi. Yetiştiricilerimizin istekleri ölçüsünde çünkü bu koçlarımız tamamen hibe şeklinde değil. Yüzde 80 hibe şeklinde dağıtıyoruz. Yani yüzde 20’sini yetiştiricimiz kendisi verecek, yüzde 80’ini biz bakanlık olarak karşılayacağız. Başvurup bunu kabul eden yetiştiricilerimize peyderpey getireceğiz. Tabi yeni başvurular alacağız yeni yeni başvuruları da komisyonca değerlendirip bu dağıtımlara bu projeye üç yıl boyunca devam edeceğiz. Hayvanlarımız işletmenin satış fiyatının üstüne artı nakliye bedeli bir yıllık sigorta bedeli hayvanın yol sigortası üstüne ilave ederek ortalama 1500 liraya hayvan başı gelmektedir. Tabi bu meblağın yüzde 80’ini bakanlığımız karşılamakta yüzde 20’sini yetiştiricimiz. Ortalama maliyeti 400 lira civarında mal olmuştur. TİGEM tarım işletmesi hesabına yetiştirici yüzde 20 kısmını direk kendisi hesaba yatırarak bizde bir veteriner ve zoo teknik arkadaşımızla beraber seçime gönderiyoruz. Ve sürünün içerisinde en kaliteli ve en verimli görüntü olarak koç olmaya aday olan hayvanları seçtirerek yetiştiricilerimize veriyoruz.”
Damızlık koç alan vatandaşlar ise aldıkları koçların kaliteli olduğunu söylediler ve “Şuanda 15 aylık olmaları bizler için avantajlı. 4-5 yıl sürü içerisinde yeterli derecede sürüm yapacaktır. Ve bu tür proje kapsamında yetiştiricilere yapılan destekler her zaman iyidir. Bugün aldığımız koç desteği ise inanıyoruz ki ilimizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacaktır. “açıklamalarında bulundular.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.