DBP Belediye Meclis Üyeleri, HDP Kars İl Başkanlığı’nda açıklama yaptı
DBP Kars Belediye Meclis Üyelerinden komisyon çağrısı: Bu çağrıya “evet” demek şeffaf, belediyeciliğinin gereğidir
Açıklamaya, Belediye Meclis Üyesi Mehmet Alaca, ve Belediye Meclis Üyesi Kaya Naki katıldı.
DBP’li Belediye Meclis üyeleri Naki ve Alaca, Kars Belediyesi’ne ilişkin kamuoyuna yansıyan yolsuzluk iddiaları ile ilgili komisyon kurulmasını talep etti.
Açıklamada, mevcut 4 partinin belediye meclis üyelerinin ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın ortaklığında kurulacak komisyonun yolsuzluk iddialarını incelemesi için çağrıda bulunduklarını söyledi.
Açıklamada, “Bu çağrıyı samimiyetsiz bulanlar bilmelidirler ki, HDP Belediye Eşbaşkan adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca’yı dahil olmadıkları bir meclis üzerinden vurmak topu taca atmaktır. Meclis üyeleri listelerini rant ve çıkar üzerinden oluşturanlar şimdi belediye meclis üyelerinin nerede olduğunun hesabını verecek durumda mıdırlar?” diye soruldu.
2014 mahalli seçimlerinde DBP’den 4 belediye meclis üyesi seçilmişti. Kars Belediyesi’nde hali hazırda AKP, MHP, CHP ve DBP belediye meclis üyeleri bulunuyor.
DBP’li Belediye Meclis üyelerinin açıklaması şu şekilde:
Bizler 2014 seçimlerinde BDP’den seçilmiş belediye meclis üyeleri olarak HDP Belediye Eşbaşkan adayı Ayhan Bilgen’in kentin son 25 yılını sorgulayan komisyon kurulması çağrısını samimi buluyor ve destekliyoruz. Bizim de içinde bulunduğumuz dönem dahil son 25 yılın araştırılması bizim talebimizdir.
Bu çağrıya “evet” demek şeffaf, katılımcı ve halkçı belediyeciliğinin gereğidir. Bu kavramları sokaklarda sloganlaştırmak ya da seçim bildirgelerinde kullanmak değildir. Önemli olan gereğini yerine getirebilmektir. Gereğini yerine getirebilmenin ön koşulu da bu çağrıya samimiyetle ve açık yüreklilikle “evet” diyebilmektir.
Bu çağrıyı samimiyetsiz bulanlar bilmelidirler ki, HDP Belediye Eşbaşkan adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca’yı dahil olmadıkları bir meclis üzerinden vurmak topu taca atmaktır. Meclis üyeleri listelerini rant ve çıkar üzerinden oluşturanlar şimdi belediye meclis üyelerinin nerede olduğunun hesabını verecek durumda mıdırlar?
Dört üye belediye Meclis’inde temsil edilen temsil edilen DBP Meclis kararlarına ya da Komisyon kararlarına muhalefet edecek çoğunlukta olmamasına rağmen etkili muhalefet yürütmektedir. Parti program ve tüzüğü gereği ortaya konulan yerel yönetimler anlayışımız üzerinden muhalefetimizi yükselttik.
Malumunuz olduğu üzere Belediye Kurumları yerinden yönetim kuruluşlarıdır. Bu kurumlarda devamlılık ve süreklilik esastır. Eveliyat seçimlerde gördük ki seçimi kazanan her yeni yönetim bir önceki yönetimin yolsuzluklarından, olumsuz yönetilmişliğinden ve belediyenin borç stoklarından yakınmaktadır. Kamusal hizmetlerin yürütülmemesine bu hususlar gerekçe gösterilmektedir. Her partiden bir temsilci olmak suretiyle yolsuzluk iddialarının açığa kavuşturulması ve kamuoyunun yolsuzlukların fail ve iştirakçileri konusunda bilgilendirilmesi sağlanabilir. 31 Mart yerel seçimlerinde kazanacak yönetimin de şeffaf ve yolsuzluklardan arındırılmış bir yönetim sergilemek zorunda kalacaktır. Yine bu komisyonun ortaya çıkaracağı olumsuz yönetim biçiminin yeni yönetimlerce tercih edilmeme noktasında zorlayıcı ve baskın bir unsur haline geleceği kabul görülmelidir.
DBP’li Meclis Üyeleri Mehmet Alaca ve Kaya Naki, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Komisyon nasıl kurulacak, öneriniz nedir?
Mevcut belediyede 4 partinin temsiliyeti bulunmaktadır. Belediye Meclisi’nde yer alan her partiden bir temsilci bulundurmak suretiyle son 25 yıldaki, faaliyetler, yolsuzluk iddiaları ve tüm kalemler incelenebilir.
STK’lar ve odalarda gözlemci sıfatıyla komisyonun çalışmalarını denetlemelidir.
Son 25 yılın incelenmesi ne kadar zaman alır, 31 Mart’a gelecek yeni yönetime yetişir mi?
Bu araştırma komisyonu önerisi seçime yönelik siyasi bir hamle değildir. Önceki yönetimlerde gördüğümüz seçimi kazanan her yeni yönetim bir önceki yönetimin yolsuzluklarından, olumsuz yönetilmişliğinden ve belediyenin borç stoklarından yakınmaktadır. Kamusal hizmetlerin yürütülmemesine bu hususlar gerekçe gösterilmektedir. Her partiden bir temsilci olmak suretiyle yolsuzluk iddialarının açığa kavuşturulması ve kamuoyunun yolsuzlukların fail ve iştirakçileri konusunda bilgilendirilmesi sağlanabilir. Yeni yönetime de komisyonun araştırmaları sorumluluk yükler. Öte yandan Tüm bilgi ve belgelerin, Sayıştay ve Danıştay raporlarının komisyonun incelemesine sunulması halinde çok zaman almayacaktır.
Meclis çoğunluğu muhalefet partilerindeydi neden etkili muhalefet yürütülemedi?
Biz DBP Meclis üyeleri olarak muhalefet görevini kent yönetiminin alehinde olan ve kamusal fayda sağlamayan kararları karşı itiraz etmek suretiyle bir kısım kararlarını iptal edebildik ancak CHP Belediye Meclis üyelerinden 2 tanesinin MHP’ye geçmesi nedeniyle muhalefet çoğunluğunu kaybedildi. Bu durum da meclisi işlevsizleştirdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.